Clubul Gargaritelor
https://www.rogoblen.ro/forum/

Ajutor! Retete de post
https://www.rogoblen.ro/forum/viewtopic.php?f=72&t=5391
Pagina 1 din 4

Autor:  Hanganu Andra - Sonia [ 08 Noi 2010, 08:59 ]
Subiectul mesajului:  Ajutor! Retete de post

Gargarite dragi, va rog din suflet sa ma ajutati cu niste idei de retete cu peste si care sa fie de post. Avand in vedere ca se apropie cu pasi repezi hramul bisericii (Sfantul Nicolae) trebuie sa ma gandesc deja ce voi pune pe masa preotilor si bineinteles sa si incerc retele dinainte sa fiu sigura ca imi iese (de obicei aceeasi mancare o fac de Sfantul Andrei si vad reactia musafirilor: daca place fac si la hram, daca nu, sar peste).
Intotdeauna am facut aperitiv, sarmalute si peste fript sau prajit, dar acum parca as vrea sa mai schimb ceva.

Pupici dulci,

Autor:  Lorelai Mirela Dobrescu [ 08 Noi 2010, 09:08 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Sonia eu fac ceva cu peste la cuptor astfel:
2 fileuri de salau pe care le asezonezi cu sare si piper si le lasi 15 minute la macerat in zeama de la 1 lamaie cu 2-3 linguri de ulei de masline.
Iei 5-6 rosii sau o cutie de rosii taiate cubulete si 1 ceapa. Tai ceapa potrivit de mare, o calesti in 2 linguri de ulei de masline, adaugi rosiile si le mai lasi 5 minute pe foc. Le pui toate intr-o tava si deasupra pui fielurile de peste. Le lasi la cuptorul incins la 180 de grade circa 15-20 de minute.Pui deasupra patrunjel si pofta buna!
In loc de salau poti folosi: pangasius, somn, somon, macrou, hering.

Autor:  Hanganu Andra - Sonia [ 08 Noi 2010, 09:10 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Multumesc mult pentru ajutor, Mireille. Am sa incerc reteta imediat ce ajung la oras sa pot cumpara pestele.

Pupici dulci,

Autor:  Lorelai Mirela Dobrescu [ 08 Noi 2010, 09:21 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

1.Din pangasius si salau poti face pane, dar fara ou, doar cu apa si faina si putina vegeta adaugata in ea.
2. In zona noastra se mai face plachie de peste.
Astfel: se caleste bine ceapa taiata solzisori cu morcov dat pe razatoare, se adauga ardei gras in 3 culori taiat baghete (julien) si rosii. Se caleste 10-15 minute, pana ce se inmoaie legumele si apoi se pune in tava si se asezoneaza cu sare, piper si condimente pentru peste. Se prajeste pestele (doar putin cat sa prinda o crusta deasupra), se aseaza in tava peste legumele calite si se da la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade. Se serveste ornat cu patrunjel verde.

3. Peste cu orez.
Se face un pilaf de orez cu rosii, se pune in tava, deasupra se aseaza felii de peste doar putin prajit dupa care se da la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Se serveste cu patrunjel verde prospat.

Ma mai gandesc si-ti mai spun ce-mi mai aduc aminte.

Autor:  Ralluca Dobasu [ 08 Noi 2010, 09:54 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Piftele de peste. File de cod, sare, piper, faina, 2-3 catei de usturoi, patrunjel verde, 1 cartof crud dat pe razatoarea mica si stos bine. Se amesteca bine, se formeaza piftelutele si se coc in ulei incins.

Autor:  PENCU GEORGETA [ 08 Noi 2010, 09:56 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Sonia, uite si o reteta de peste la care nu trebuie sa mucesti foarte mult si are un gust foarte bun.

Ingrediente.
- 3 bucati de macrou.
- 2 cepe
- 2 morcovi mai mititei si subtiri
- 2 frunze de dafin
- 1 mar
- 10 boabe de piper negru
- un varf de lingurita cu piper negru macinat
- otet
- apa
- sare

Cum se prepara:

Pestele se curata, se spala si se portioneaza egal. Se taie perpendicular nu in lungul pestelui.
Se alege o craticiara in care trebuie sa pui bucatile de peste taiat, pe verticala, rotund ca la sarmalute in jurul craticiarei, pana incape tot.
Ceapa o tai in bucati mari si o asezi printre peste. Morcovul taiat rondele, marul taiat feliute subtiti si repeti procedura de mai sus.
Acum, dupa ce ai asezat totul in craticioara, faci un sos dintr-o parte otet, trei parti de apa si sare dupa gust. Sonia, este bine ca acest sos sa fie un pic mai acrisor (da!).
Aceasta cantitate se pune peste pestele din craticiara in asa fel incat sa il acopere.
Pui craticiara la foc foarte mic si, o uiti pe foc.
Sonia, atentie, nu se intoarce pestele in craticiara. Nu acoperi craticioara. Cand cantitatea de sos a ramas la jumatate, pui 10 boabe de piper negru si un varf de lingurita de piper negru macinat si cele 2 frunze de dafin.
Pestele este gata atunci cand mai ramane asa, pe fundul craticioarei sosul de un degetel mic.
Garnitura la acest fel de peste poate fi, o salata orientala sau cartofi copti cu patrunjel presarat peste ei. Merge si un pilaf de orez cu multe legume.
Poti face si o maioneza mai acrisoara. In compozitia pe care o fac eu de maioneza in locul linguritei de zeama de lamaie pun otet. Este foarte racoroasa.
Pestele va fi foarte bun si are un gust foarte bun. Il pot manca si cei mici pentru ca oasele aproape se topesc. Otetul este de vina.
Iti doresc succes si sa aud ca ai fost la inaltime ca de fiecare data.

Cu drag si o floare albastra,
Georgette

Autor:  Hanganu Andra - Sonia [ 08 Noi 2010, 18:53 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Mireille, Lin, Rralluca, Georgette, va multumesc mult pentru retete. Le-am notat pe toate si de sambata incep sa le fac.

Pupici dulci si o imbratisare calda,

Autor:  Ciuscoiu Georgeta [ 08 Noi 2010, 19:08 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Marinata de scrumbie sau cum face mama mea din caras prajit.
Daca te intereseaza ii cer reteta.
Eu nu mai fac ca niciodata nu a iesit "ca la mama acasa".
Pupici.

Autor:  Hanganu Andra - Sonia [ 08 Noi 2010, 19:10 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Georgeta, daca se poate sa postezi si reteta este super. Orice reteta este binevenita. Iti multumesc din suflet.

Pupici dulci,

Autor:  ganea alina [ 08 Noi 2010, 19:42 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor - Retete cu peste, de post

Mie imi place sa-l fac la cuptor cu cartofi, daca pestele e mare. Gustul e deosebit, poate si pentru ca pestele e de apa sarata? Am pus o fotografie la ''Ce-am gatit eu azi'' cu ceva timp in urma.
Sau la gratar, iar pe deasupra in farfurie ii pui un amestec de rosii taiate cubulete mici cu ulei, sare, piper si oregano. E bine inainte de gratar sa-l marinezi.
Ai deschis un topic foarte interesant care nu va ajuta doar pe tine. Mie pestele imi place foarte mult asa ca topicul e de mare ajutor.

Pagina 1 din 4 Ora este UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/