Acum este 10 Iun 2026, 02:50

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 265 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Limba noastra, cea frumoasa si grea
MesajScris: 04 Noi 2009, 13:04 
Neconectat

Nume forum:1
Bica, intrebare:
Te imbratisez.
sau
Te imbratisez!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 04 Noi 2009, 13:15 
Neconectat

Bica multumesc si subscriu ceea ce a zis si Rodica: Bica, ai dreptate, dar nu ne certa prea tare.
Ce sa-i faci, nu toate ne pricepem la toate. Intotdeauna este bine sa invatam.
Daca tot ai deschis topicul trage-ne de maneca atunci cand gresim.
Sper sa fi scris corect .
Pupici !

Si ca sa te imbunez putin iti trimit un pupic mai dulce decat mierea .

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 04 Noi 2009, 14:50 
Neconectat

Felicitari, Bica pentru acest topic. Nu ne strica niciodata sa mai invatam cate ceva.
Din cate am observat, unele din noi suntem convinse ca scriem corect, dar in realitate facem greseli si nu este rau ca ne atentioneaza cineva.
Un pupic dulce, dulce pentru tine si unul si mai dulce pentru Mariuca.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 04 Noi 2009, 22:03 
Neconectat

Dragele mele, Gargarite,

Nu am facut topicul ca sa cert pe cineva. Asa am simtit nevoia, dupa ce am vazut cateva greseli flagrante, generate, probabil de scrisul pe messanger (sper sa fi scris bine) sau de uitarea ce se instaleaza la varsta pensiei (m-am referit strict la mine). Ma trezesc ades ca am uitat cate ceva si, cercetandu-ma, imi dau seama ca este lipsa de exercitiu.

Acum cativa ani am avut un soc cand fetita mea mi-a spus ca sunt arhaica. Eu spuneam:
Mi-ar place sa ii revad. Ea mi-a spus ca este corect, acum: Mi-ar placea sa ii revad.
Nu mi s-a parut grava eroarea (este o modificare relativ recenta in limba romana), dar am tinut minte exemplul de mai sus si mi-am propus sa-mi intre in vocabular pentru ca la intalnirile cu prietenii ei (petrecute in casa noastra), sa nu fiu catalogata de cei din jurul ei drept arhaica. Ce vreti? Ambitie de gargarita pensionara!

Sper sa fiu alaturi de o Mariuca scolarita (daca parintii ei vor alege sa lucreze tot in strainatate) si sa o pot ajuta la scoala. Simt ca-mi voi retrai tineretea, simt ca voi deveni foarte importanta in ochii ei, daca voi fi ajutorul ei de nadejde la acest capitol.
Ma gandesc ca si voi, bunicutelor va doriti, in secret, acelasi lucru, iar mamicile sigur au nevoie de un mic ghid.
olteanu rodica scrie:
Ce sa-i faci, nu toate ne pricepem la toate.
Nu stiu de ce scrii asa, cand chiar pe tine te lauda Monica intr-un topic ca scrii corect.
Malinescu Anda scrie:
Te imbratisez.
Daca vrei sa tii minte, retine ca nu ii strigi ce ai scris mai sus, ca sa pui semnul exclamarii.
Ce este scris cu rosu, este corect.
Retineti si voi, Gargaritelor pentru copiii si nepotii vostri. Exemplul bun se scrie cu rosu. Culoarea rosie se intipareste usor in minte, iar copilul are memorie vizuala dezvoltata.

Alexa, inainte de punct si alte semne de punctuatie, cand scrii la computer, nu bati pauza (adica nu lasi pauza intre cuvant si punct, semnul exclamarii etc.)
Popescu Alexandra scrie:
Pupici !
Vezi explicatia de mai sus.
Nu este o strigare, este un mod de a spune frumos Te pup. Se scrie fara semnul exclamarii: Pupici.

Camelia, eu nu dezertez niciodata de la ideile mele. Iti multumesc.

Onuta, Lauras, Adriana, Nico, va multumesc si voua pentru sustinere.

Promit sa aduc, din cand in cand, un exemplu mic, dar care sa ne ajute sa ne descurcam in limba noastra cea frumoasa si grea.

Va doresc o seara buna.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 04 Noi 2009, 22:12 
Neconectat

Daca tot suntem la acest capitol:

Limba noastră-i o comoară
În adîncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.

Limba noastră-i foc, ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte,
Ca viteazul din poveste.

Limba noastră-i frunză verde,
Zbuciumul din codrii veşnici,
Nistrul lin, ce-n valuri pierde
Ai luceferilor sfeşnici.

Limba noastră-i limbă sfîntă,
Limba vechilor cazanii,
Care-o plîng şi care-o cîntă
Pe la vatra lor ţăranii.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 05 Noi 2009, 00:23 
Neconectat

Indiciu: Cum se scrie corect?
Am primit felicitarea pe care mi-ai trimis-o. sau Am primit felicitarea care mi-ai trimis-o.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 05 Noi 2009, 10:29 
Neconectat

Tot mai des intalnesc o exprimare cu care nu ma pot obisnui nicicum. O intalnesc peste tot, chiar si la televiziuni. Se foloseste cuvantul "decat" in loc de cuvantul "doar". Sa dau un exemplu negativ: "am citit decat jumatate din carte". Corect este: "am citit doar jumatate din carte", sau daca se vrea neaparat sa se foloseasca cuvantul "decat", atunci se pune o negatie in fata: "nu am citit decat jumatate din carte".
O alta exprimare ce o intalnesc iar foarte des si nu cred ca este corecta este inlocuirea expresiei "de pe" cu "dupa". Incerc sa dau iar un exemplu negativ: " am preluat articolul dupa net. Corect este: "am preluat articolul de pe net". Bica, asa este?
Pe de alta parte sunt convinsa ca am si eu greseli, incerc sa le corectez cu ajutorul vostru si de aceea spun ca este binevenit acest topic.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 05 Noi 2009, 14:02 
Neconectat

Olariu Ioana scrie:
Indiciu: Cum se scrie corect?
Am primit felicitarea pe care mi-ai trimis-o. sau Am primit felicitarea care mi-ai trimis-o.
Onuta, corect ramane Am primit felicitarea pe care mi-ai trimis-o.
Draga mea, Io Ana, cand in exemplele negative redate de tine, mai sus, recunosc modul de a se exprima al unui fost premier al Romaniei, ce sa te astepti? La o copiere in masa a exprimarii!
Ma deranjeaza mult si sa stii ca ades cand vorbesc cu o persoana pentru prima oara, imi pot face o impresie asupra nivelului sau de cultura, numai percepandu-i modul defectuos de exprimare in propria-i limba. Orice ar face ulterior, nu ma poate convinge.

O observatie pentru o gargarita de pe forum ce cade in aceeasi eroare de la inceputuri.
Scrie:
nu ne mai incanti cu nici un serial la x (sa zicem, Isus)?
Un serial este compus din episoade, deci, corect este:
Nu ne mai incanti cu nici un episod la Isus?
Popescu Ioana scrie:
sunt convinsa ca am si eu greseli
Nici o grija, si eu fac parte din acest club, numai ca, deformatie de invatator, incerc sa ma autodepasesc mereu. Trece-l la castig pentru o pensioanara.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 05 Noi 2009, 15:18 
Neconectat

Bica, interesant si benefic topicul deschis de tine. Imi face placere sa-l citesc pentru ca ne ajuta sa ne indreptam modul de exprimare. De multe ori facem greseli fara sa ne dam seama.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 05 Noi 2009, 15:58 
Neconectat

As vreau sa contribui si eu cu ceva la dezvoltarea acestui topic. Sunt persoane care nu fac diferenta intre "datorita" si "din cauza".
Aduc si un exemplu: Accidentul s-a produs datorita neatentiei soferului. Este limpede ca accidentul s-a produs din cauza neatentiei soferului.
Alta remarca pe care o fac este utilizarea cuvantului "care" in loc de "pe care". Din ce in ce mai des intalnesc astfel de situatii.
Exemplu: Aceasta este prima carte care am citit-o. Corect: Aceasta este prima carte pe care am citit-o.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 265 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: