Acum este 28 Mar 2024, 11:03

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 12 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Primul meu goblen
MesajScris: 18 Oct 2019, 12:56 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 23 Ian 2009, 16:06
Mesaje: 4559
Nume forum:1
Dragele mele Gargarite,

Nu stiu daca voi va mai amintiti, dar eu imi amintesc fara gres acest inceput. Era pe la mijlocul anilor (19)80.
Modelul l-am scos cu lupa, l-am asternut pe patratelele unui caiet de matematica si l-am asezat pe o panza numita canvas (adica <panza>), luata dintr-un magazin de pe bulevardul Unirii din oras.
Nu m-am gandit sa il asez pe un gherghef de la inceput, dar cum cusutul lui a devenit repede o problema, cineva m-a ajutat sa am si o rama (empirica) la el.
Atele? O epopee! Nu am gasit nuantele dorite la mouline, asa ca am apelat la atele pentru ciorapi (vi le amintiti? - un ghemulet, cu ata super pufoasa, - patru fire ce daca nu aveai grija se scamosau de cum bagai acul de doua ori prin panza) sau atele de pe papiota. Ate pe papiota gaseam la fabrica de confectii (resturi ramase de la masini) si prin bunavointa unei prietene beneficiam si eu.
Nu va ganditi ca era usor sa realizezi proportia necesara din fiecare tip de ata pentru a se potrivi cu moulineul folosit. Ufa!

Dupa ce am terminat minunea mea de goblenas au urmat tatonarile pentru inramare. In final cea mai fericita alegere a fost cea din imagine.



Nu stiu cat vor aprecia cei ce vor veni dupa mine aceasta mica bijuterie, dar eu sunt legata prin multe fire de ea. O iubesc. Si stiti voi, prima dragoste este cea mai puternica si, evident, de neuitat.

_________________
Monica


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 18 Oct 2019, 12:59 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 23 Ian 2009, 16:06
Mesaje: 4559
Nume forum:1
Voi va mai amintiti primul vostru goblen?

_________________
Monica


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 18 Oct 2019, 18:22 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Dec 2011, 21:29
Mesaje: 6817
Locatie: Mangalia
Nume forum:1
Draga Monica, nu am avea cum sa uitam primul goblen.
Eu îmi aduc aminte ca era undeva prin 2001-2002, eram clasa a noua parca, iar părinții mei cu sora mea mai mare au plecat la Galați pentru înmormântarea socrului surorii mele.
M-au lăsat la o verișoara. Era sâmbăta și am mers cu ea la soacra ei, care mi-a așezat goblenul în mana pentru prima data. Avea un kit neinceput, și a zis ca dacă îmi place sa cos, mi-l face cadou.
Bineînțeles ca imediat am prins drag de a lucra goblen, și primul model pe care l-am lucrat și care mi-a fost dăruit este Floarea soarelui.
L-am lucrat cu mare drag, dar l-am înrămat împreună cu alte câteva modele, chiar la voi, abia prin 2013, cred.
Va aduc imaginea cu primul meu goblen cusut și înrămat.



Este un goblen mare, dar îmi este oferte drag, tocmai ca este primul care mi-a deschis calea spre aceasta frumoasa pasiune.

Te pup, te îmbrățișez, și îți mulțumesc frumos pentru ceea ce faci în fiecare zi pentru noi.

_________________
Gigik - Gargarita-de-la-Malul-Marii


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 18 Oct 2019, 20:15 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 13 Mar 2011, 15:46
Mesaje: 8120
Locatie: Cluj-Napoca
Nume forum:1
Draga Monica, dragi gargarite, primul goblen cusut nu ai cum sa il uiti.
Eu am inceput sa cos goblen in 2011 spre sfârșitul anului.
Din întâmplare.
Am mai povestit despre goblenul (Gigik draga ce coincidenta frumoasa) cu floarea soarelui.
Si-l cumparase mama, doar ca nu voiau firele sa se aseze cum trebuie.
A venit la mine sa ii arat cum se face si la mine a ramas goblenul.
Nu am prea stiut ce sa fac, dar o fina de-a mamei mi-a aratat. Gresit. Mi-am dat seama ca eu cos punctul invers dupa aproape un an. Dupa ce am intrat in gradina si am vazut cum cos gargaritele.
Chiar daca nu l-am inramat, il iubesc. Si cand simt nevoia sa readuc amintiri pe care timpul le estompeaza, il scot si il las sa imi povesteasca despre ceea ce s-a petrecut in timp ce l-am cusut.

Va trimit calde imbratisari,

_________________
Irela - Gargarita-Fulg-de-Floare-Mov
Gargarita anului 2014
Gargarita anului 2015
Gargarita anului 2016
Gargarita anului 2017
Gargarita anului 2018
Gargarita anului 2020


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 19 Oct 2019, 08:29 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 21 Mai 2009, 08:47
Mesaje: 1402
Locatie: Brasov
Nume forum:1
Bună dimineața!
Primul contact cu goblenul l-am avut prin 1994 când a început mama să lucreze după diagramă. Aveam 10 ani, mi s-a părut wow, dar joaca și lectura erau hobby-urile mele.
În clasa a VI-a (1996) am început să facem Lucru manual la atelierul școlii. Acolo ne-a cerut un goblen imprimat. Am fost foarte încântata de ideea, dar după doar câteva puncte nu mi s-a părut la fel de interesant ca al mamei și am renunțat la lucru.
În vacanța de vară mama mi-a cumpărat Suzi și Sven. Le-am lucrat cu mare drag și acum sunt în camera băiețelului meu.


_________________
Damiela - Gargarita-Zana-Margaretelor


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 19 Oct 2019, 13:14 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 08 Mar 2012, 19:32
Mesaje: 5842
Locatie: Iasi
Nume forum:1
Ce topic frumos! Si ce amintiri frumoase!
Eu am luat contact prima data cu goblenul cand eram prin clasa a V-a cred. O colega de clasa mi-a aratat un mic goblenas pe care il lucrase, - era un cosulet cu panselute. Iar de pe acel model lucrat eu mi-am facut diagrama pe o foaie dubla dintr-un caiet de matematica studentesc si apoi l-am lucrat si l-am inramat. Nici nu stiu daca este de la vreo firma ca sa il fotografiez si sa il postez, sa-l vedeti.
Dupa ce am terminat acel goblenas, am rugat-o pe colega mea sa-mi dea alt model, dar s-a suparat si nu a vrut.
Apoi goblenul a fost dat uitarii. Pana prin clasa a X-a cand am fost in vizita la o colega si am vazut ca lucra goblen, si ea si mama ei. Am mers impreuna la magazin si am cumparat Imbratisare, iar colega mea m-a invatat sa cos. Am fost foarte incantata.
Apoi a urmat Bisericuta inzapezita. Imi amintesc ca am mers la acelasi magazin si am cumparat modelul foarte mandra de mine ca stiu sa lucrez goblen. Vanzatoarea m-a intrebat daca vreau ceva mai usor, ca pentru incepatori, dar i-am zis ca nu.
Bisericuta am lucrat-o relativ usor, pana la brazii din partea stanga, pe care i-am lasat la urma. Si acolo am simtit cum imi prind urechile. Insa m-am ambitionat intr-o zi si, urmarind rand cu rand semnele, l-am terminat. Si am fost asa de mandra si de bucuroasa. Din acel moment am simtit ca pot lucra orice goblen, oricat de incalcit ar fi.
Imbratisare si Cosuletul cu panselute le am la mine, iar Bisericuta inzapezita am facut-o cadou parintilor mei.
Toate goblenele pe care le-am lucrat imi sunt dragi.
Sper ca v-a placut romanul meu.
Pupici.

_________________
Vero - Gargarita-de-Aur-cu-Buline-Diamantate
Gargarita anului 2019


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 20 Oct 2019, 11:10 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 20 Noi 2017, 09:50
Mesaje: 377
Nume forum:1
De mic copil eram foarte bolnavicioasa, la fiecare trecere de la un anotimp la altul faceam rosu in gat si doctorii ma umpleau de antibiotice, astfel incat mama a trebuit sa imi gaseasca mereu o ocupatie astfel incat sa ma tina in casa de la inceputul toamnei pana la sfarsitul primaverii. La inceput au fost andrelele cele care ma tineau ocupata si hainutele care le faceam pentru papusi, apoi incepand scoala si lucrul manual am trecut la cusut mileuri, fete de perna in cruciulita si crosetat. Apoi am ajutat-o si la tesut covoare, tare imi erau dragi. Intrand la liceu interesul a inceput sa dispara, iar mama nu stia ce sa imi mai dea de facut ca sa stau cumintica acasa, astfel incat ideea salvatoare a venit de la verisoara mea, goblenul. In vara anului 2000 mi-a facut cadou primul goblen, Cosulet cu trandafiri, si m-am indragostit. Incet si cu rabdare am continuat sa cos cate un goblen ori de cate ori timpul mi-a permis si asa am inceput sa cultiv o noua pasiune.


_________________
Prietenii raman prieteni. Cei care nu raman inseamna ca nu au fost.


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 26 Oct 2019, 22:00 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 21 Ian 2013, 21:14
Mesaje: 4001
Locatie: Germania
Nume forum:1
Ce topic frumos si povestile la fel de frumoase.
Eu am descoperit goblenul la o verisoara de a mea care invata la o scoala profesionala. Le dadea tot felul de lucrari si termene cand sa le prezinte. Mi-a placut ce am vazut la ea si m-am oferit sa o ajut, avand si eu destule de facut, eram primul an de facultate. Totusi dupa ce am facut cateva puncte a trebuit sa le strice ca ii gresisem.
Au trecut 2 ani dupa asta cand dupa un teribil accident am fost imobilzata la pat si dupa 6 saptamani de stat in spital am venit acasa, dar tot nu aveam voie sa merg inca ceva timp. Daca in septembrie a avut loc accidentul cam prin ianuarie am inceput a face din nou primii pasi. Dar nu asta este important. In timpul cat am stat acasa o cunoscuta a venit si m-a intrebat daca vreau sa cos goblen la comanda si valora 1 leu moldovenesc (echivalentul la 25 bani romanesti) cm2, dar dupa asta imi ramanea atele si schemele. I-am zis ca eu doar am incercat sa fac, dar nu am reusit, dar daca imi ramaneau atele si schemele am fost atat de motivata incat am raspuns pozitiv provocarii. Am zis ca o sa ma descurc. Si acum imi amintesc ca mi-a adus setul intr-o zi de sambata si am gasit si eu prima schema, am inceput din coltul drept de sus, ca si pana acum tot asa cos, si la treaba. Facusem ceva si numai seara am gasit foaia unde se arata cum trebuiau aranjate schemele. Luni am descusut tot si din nou la treaba. Cum la facultate nu mai puteam merge, am facut limbi straine si aveam doar sectia de zi, tot timpul il dedicam goblenului. Terminam cate o schema mare pe saptamana si ma simteam asa mandra de mine. Deci cu acest model a inceput povestea mea cu goblenul Mireasa din munti si asta se intampla prin octombrie-noiembrie 2006.


_________________
Oksanna - Gargarita-Pasarea-Paradisului


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 03 Mai 2020, 09:45 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Feb 2014, 12:17
Mesaje: 4305
Locatie: Barlad
Nume forum:1
Zburând prin grădina am gasit acest topic interesant.
La mine în familie primul goblen a fost cusut de tata cand lucra în ture de noapte; e o icoană cu Maria si Pruncul pe care eu am inramat-o mulți, mulți ani mai târziu.
După ceva vreme, mama își luase câteva modele imprimate, de care eu eram încântată, dar eram încă prea mica. Cand aveam vreo 10 ani, am luat goblenul pe ascuns si am cusut cateva puncte; ce bucuroasa eram!
La noi în sat avem o educatoare care cusea foarte mult si tin minte ca am fost la ea in vizita special sa ii vad goblenurile. Dorința de a coase creștea.
Venită în oraș cu mama, intrăm în Magazinul General, un fel de mall al vremurilor noastre, si dam peste raionul cu goblenuri de Focșani- atunci am descoperit firmă si am ramas fidele. Am stat acolo mult si bine si am admirat fiecare model în parte, dar am si cumpărat Moara, vara si Foisorul de vanatoare. La aceste doua modele am mai cusut si eu, ba chiar le luam la scoala la orele se lucru manual (inca mai erau).
Apoi a urmat prima comanda la TTT, care cuprindea si primul model cusut integral de mine, Nimic pentru tine; aveam doar 12 ani. Acum il am perete si e admirat de copiii mei! Cine se gândea atunci la asta!?

_________________
Ada-Elena - Gargarita-Zana-Fluturasilor-de-Soare
Gargarita anului 2021


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Primul meu goblen
MesajScris: 03 Mai 2020, 09:47 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Feb 2014, 12:17
Mesaje: 4305
Locatie: Barlad
Nume forum:1
Va provoc pe toate sa va aduceți aminte de primul goblen. ☺

_________________
Ada-Elena - Gargarita-Zana-Fluturasilor-de-Soare
Gargarita anului 2021


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 12 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania