PRODUS > Punctul de goblen

Punctul clasic (petit point) sau punctul frantuzesc este cel mai des utilizat în realizarea unui goblen. Este un pas usor de realizat. El se executa pe firul orizontal al pânzei înaintînd de la stânga spre dreapta, iar la întoarcere, de la dreapta spre stânga (vezi fig.1). Punctele vor avea aceeasi înclinatie. Pe fata lucrului punctul va fi înclinat de la stânga spre dreapta, iar pe dos, înclinatia va fi inversa.

Ghergheful va fi tinut în mâna stânga, daca este mic, iar cu mâna dreapta se va executa punctul împungînd pânza alternativ de pe fata pe dos si de pe dos pe fata, fara a se proceda la întoarcerea gherghefului. In situatia în care ghergheful este mare, acesta trebuie sprijinit pe masa, sau mai bine, pe un suport, si atunci lucratorul va avea ambele mâini disponibile pentru a lucra. In acest din urma caz punctul va fi mult mai usor si mai rapid de lucrat deoarece, vom tine mâna dreapta în dosul lucrului si vom executa toate împunsaturile de pe dos pe fata, iar cu mâna stânga deasupra lucrului, vom executa împunsaturile de pe fata pe dos.

Ata nu se înnoada, ci, pentru a începe lucrul, introduceti acul pe sub pânza si trageti ata în sus. Retineti cu degetul o bucatica de ata pe spate si lucrati urmatoarele puncte peste ea avînd grija sa o acoperiti. Pentru a sfârsi sau începe noi rânduri introduceti ata pe sub rândurile lucrate. Nu se va lasa ata libera pe spate si nici nu se vor face "pasi". Dosul lucrarii se deosebeste de fata doar prin înclinatia inversa a punctului.

Daca ata este rasucita datorita lucrului, lasati acul sa cada liber si permiteti atei sa revina la normal.
Pentru petit point se foloseste ata în doua fire sau, daca doriti, în trei fire (din cele sase).