Acum este 29 Mar 2024, 08:12

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Licornul (unicornul)
MesajScris: 27 Dec 2010, 12:41 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Feb 2009, 11:12
Mesaje: 632
Nume forum:1


Este o faptura fabuloasa si multiforma; exista unicorni cai, magari, pesti, dragoni, scarabei etc.

Prima oara a fost atestat in lucrarea Indica a lui Ktesias, medicul grec al imparatului Persiei Artaxerxes al II-lea (sec. IV i.e.n.), care scria ca inorogii (monokeros, in greaca) sunt un fel de magari salbatici mai mari decat caii, cu un trup alb, cap rosu-inchis, ochi albastri si un corn ascutit in frunte. "Baza cornului este alba ca zapada, varful - galben-aprins iar mijlocul - negru."
Plinius cel Batran il descrie ca pe "cel mai fioros animal, care seamana la trup cu un cal, la cap cu un cerb, la picioare cu un elefant, la coada cu un porc". Are un singur corn, negru si lung de trei picioare, in mijlocul fruntii. "Se spune ca aceasta fiara nu poate fi prinsa vie."
Marco Polo pretinde a-l fi vazut: "picioarele inorogului sunt ca ale elefantului, iar capul ca de mistret. Fiarei ii place sa se tavaleasca prin noroi si nu este un animal frumos; nu seamana deloc cu inorogul pe care ni-l imaginam in tarile noastre." Asemanarea cu rinocerul, al carui corn era pretuit in Orient din timpurile cele mai vechi pentru virtutile lui tamaduitoare, este evidenta. Metamorfoza fizica se datoreaza faptului ca Europa medievala nu putea concilia o fiinta respingatoare cu atributele ei binefacatoare.
Si in Fiziologul este un animal grotesc si inspaimantator, a carui existenta emana tristete, caci harul lui, cornul, a devenit o absurda si nefolositoare forta, o povara; "inorogul iaste o hiara foarte mare si cu nas de os, care nas trece prin gura si spanzura pe subt barba. Si nu poate ca sa ia cu gura nimic, far' numai unde se afla iarba mare, scotand limba pe de o parte de nas, paste. Iar cand vede vreo hiara de orice feliu, o prinde si o tranteste in cornul sau. Si, dupa ce sa junghe acea hiara in cornul lui, atunci sa scura sangele ei si pica pre limba inorogului; si cu acel sange se adapa."
In China este unul dintre cele patru animale de bun augur (alaturi de phoenix, broasca testoasa si dragon - cu care uneori se confunda ca stapan al ploii) si concureaza justitia regala, ucigandu-i pe pacatosi. Socotit panaceu universal, cornul de inorog avea mare cautare in Orient si Occident, mai ales ca antidot impotriva otravurilor. Obiectele din "corn de inorog" erau facute din corn de rinocer si mai tarziu, din "corn" de narval (balena din marile nordului, cu un singur dinte rasucit, lung si ascutit, care atarna din cerul gurii si poate atinge trei metri).

Dintr-o faptura hibrida, cu cornul pe bot crescut in sus sau in jos, inorogul a devenit in lirica medievala o creatura feerica, inca neimblanzita, singuratica si androgina, al carei trup alb, asemanator unui cal, dar mult mai gratios, mai suplu, raspandea lumina in timp ce de sub copite ii sareau nori de scantei. Cornul rasucit ca o coloana maura, drept si vertical, rasarit in mijlocul fruntii, simboliza flacara spirituala, raza solara, penetratia puritatii in impur, invincibilitatea, Duhul Sfant. Traia in paduri tainice si prezenta lui benefica alunga duhurile rele.
Motivul "La Dame a la licorne" este dintre cele mai raspandite in vremea castelor iubiri cavaleresti: cand intalneste o fecioara, licornul inspaimantator prin neprihana, adoarme cu capul in poala ei. Atunci vin vanatorii si il ucid.

In alchimie simboliza mercurul, substanta transformanta prin excelenta, si era totodata "salvator" si eliberator".

Ca "spiritus vitae", a fost socotit un simbol al blandetii, nobletii, puterii si intelepciunii. Pe de alta parte, violenta sa era indreptata numai impotriva raului. A fost adoptat de heraldica si a figurat si pe blazonul lui Nicolaus Olachus. In diploma lui de innobilare, Ferdinad de Habsburg, mentiona: "Se spune ca unicornul este cea mai salbatica fiara, dar si cea mai nobila. Toate neamurile nobile care au stapanit candva pamantul au fost viteze si nobile ca unicornul. Iar printre acestea, romanii cei de un neam cu tine nu au de fel obarsia cea din urma. Unicornul inseamna noblete, dar totodata istetime a spiritului. Caci ceea ce la fiara este asprime, la om este tarie, inzestrare prin care neamul tau, care a dat nastere multor capitani vestiti, este binecunoscut."

In romanul alegoric Istoria ieroglifica Dimitrie Cantemir alege Inorogul ca personaj sub a carui infatisare se ascunde insusi autorul. Cornul lui aduce "atata binefacere, incat fara el viata ni s-ar fi curmat".

O foarte frumoasa descriere a acestui animal fantastic aflam in Ultima licorna a lui Peter Beagle: trupul batran "nu-i mai era de culoarea nestatornica a spumei de mare, ci parea mai mult ca zapada ningand noaptea in bataia Lunii. Insa avea ochii limpezi, netulburati de oboseala si se misca precum umbrele, alunecand peste mare. Nu arata catusi de putin ca un cal cu corn, cum sunt adesea zugraviti unicornii; era mai mica si avea copitele despicate si in toate miscarile gratia din care caprioarele arata doar o asemuire timida. [...] Gatul ii era prelung si zvelt si de aceea capul parea mai mic decat era in realitate, iar coama ii cadea pana aproape de mijlocul spinarii, moale ca puful de papadie si spumoasa ca un nor in destramare. Urechile le avea ascutite si picioarele subtiri la glezne cu smocuri de blana alba; cornul cel lung de deasupra ochilor ii scanteia tremurator intr-o luminescenta de scoica de mare, chiar si in cel mai adanc miez de noapte. Cu el omorase odinioara dragoni si vindecase un rege, a carui plaga otravita nu voia sa se inchida.

Licornii sunt nemuritori. Este in firea lor sa traiasca singurateci, de obicei in cate o padure unde exista si un iaz de ajuns de limpede sa-si poata vedea rasfrangerea - caci putin tot sunt vanitosi, stiindu-se cei mai frumosi din lume si, pe langa asta, si vrajite.
In padurea lui era primavara vesnica pentru ca traia el acolo.

_________________
Adela - Gargarita-Vis-de-floare


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Licornul (unicornul)
MesajScris: 28 Dec 2010, 15:34 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 13 Mar 2010, 19:42
Mesaje: 581
Locatie: botosani,com sulita
Nume forum:1
Asa da, cu descriere cu tot.
Eu sunt o incepatoare la cusut goblen. In curand sper sa reusesc sa termin primul meu goblen, Maica cu pruncul la piept.
A durat ceva pana m-am prins eu de pe internet ce si cum vine cusut, dar acum sunt tare mandra de ce a iesit din mainile mele. Mereu apreciam persoanele care reusesc sa coase goblen, dar nu credeam ca o sa reusesc sa cos si eu vreodata. Fiind primul care iese din mana mea vreau sa il pastrez, dar ma gandesc la faptul ca am prins microbul. De acum tot mai vreau sa cos, sa daruiesc celor dragi si de ce nu poate sa scot un ban din asta.

Nota Admin:
Loredana, referitor la scriere - citeste Regulamentul.

_________________
Lora - Prietenia este floarea unei clipe si fructul timpului.


Ultima oara modificat de Admin pe 28 Dec 2010, 17:29, modificat de 3 ori in total.
Corectat. A se citi Raportul (click pe scrisul rosu)


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania