|
De ce oare, sa invatam sa iubim? Oare nu ne-a invatat Isus sa iubim ? Nu a spus Isus care este iubirea adevarata ? Atunci, de ce sa invatam sa iubim ? Intr-o zi asteptam copiii sa vina la ora de religie si am inceput sa ma rog pentru a-mi pregati sufletul in vederea intalnirii cu ei.
Cum este normal am inceput ora cu o rugaciune. Am rugat un tanar sa spuna o rugaciune. A spus Tatal Nostru dar a spus-o repede, ca pe o poezie. Atunci mi-am dat seama ca noi nu stim sa ne rugam. Am deschis catehismul si am aratat copiilor cum este scrisa rugaciunea, cu semne care explica sentimente, adica cum trebuie sa fie spusa cu adevarat. Am rugat apoi o fata sa spuna rugaciunea Tatal nostru , dar citind-o. Am auzit rugaciunea cum nici eu nu o spuneam, rostita nu numai din inima, din suflet, ci cu adevarat daruita Tatalui Ceresc. Imi aduc aminte de o reflectie scrisa de fratele Radu Copan in legatura cu imitatul. Fratii mei trebuie sa invatam sa ne rugam. Nu este de ajuns sa rostim rugaciunea, ea trebuie traita cu adevarat si daruita Tatalui ceresc. Rugaciunea pentru a fi rostita sau a fi traita intai trebuie inteleasa. Poate pe copiii mai mici ii inteleg, dar tinerii au pierdut ani, repet au pierdut ani. Am explicat copiilor si tinerilor taina rugaciunii Tatal Nostru. Da, fratii mei, rugaciunea Tatal nostru este o taina la fel cum sunt sacramentele. Daca intelegem rugaciunea, urmarea rostirii ei ne va duce la Tatal Nostru. Acum va intrebati: ce legatura are invatatul rugaciunii cu invatatul iubirii? Daca noi nu stim sa ne rugam, cum o sa stim sa iubim? Prin rugaciune noi ne aratam dragostea catre Dumnezeu Tatal, il slavim, ne daruim Lui cu totul si apoi rostim cererea. Noi spunem foarte usor: il iubesc pe Dumnezeu, il iubesc pe aproapele, dar numai o spunem. Pe cine doare gura sa spuna acest lucru. Fratii mei, iubirea fata de Dumnezeu trece orice limita, nu poate fi doar rostita la fel cum amagim pe cineva, ca sa obtinem foloase. Pe Dumnezeu nu il putem minte pentru ca vede tot. Stiti ca la Biserica cand doi oameni isi unesc destinele in sfantul sacrament Casatoria, se jura credinta unul altuia pana ce moartea ii va desparti. Trebuie sa stiti ca dragostea fata de Dumnzeu o intrece pentru ca iubirea fata de Dumnezeu trece si peste moartea trupeasca, devine infinita, fara limita, la fel cum Dumnezeu ne iubeste, la fel cum Dumnezeu prin Fiul s-a daruit noua, a murit pentru noi, din multa dragoste. Dumnezeu si-a aratat dragostea fata de noi si o arata in continuare prin iertarea pacatelor noastre, prin sfantul sacrament Euharestia si prin toate lucrurile bune care sunt in lume. Haide-ti fratii mei sa invatam sa iubim. Cum? Ridica o piatra, uita-te la ea si il vei vedea pe Dumnezeu, uita-te la tine si vei vedea pe Dumnezeu, uita-te la oamenii din jurul tau si il vei vedea pe Dumnezeu. Daca il iubesti pe Dumnezeu inseamna ca il iubesti pe omul de langa tine, pe cel pe care il vezi dar nu il cunosti, el este aproapele tau, in el este Dumnezeu, iubeste-l. Pe Dumnezeu nu il vezi, dar spui ca il iubesti. De ce nu iubesti pe cel ce il vezi? Fratii mei, Dumnezeu este cu noi, este in oameni, in cei ce fac fapte bune, dar este si in cei care gresesc. Dar greseste omul ca stare, nu omul ca fiinta, nu greseste sufletul care este lumina, lumina care vine de la Dumnezeu. Sufletul este cel care lupta cu pacatul, pacat care este la suprafata. Iubitii mei, sa invatam sa iubim, pentru ca sufletele noastre sa aiba putere in fata pacatului, sa aiba putere sa lupte impotriva raului. Invatand sa iubim, iubind ce am invatat, vom deveni "Dumnezei". Dumnezeu s-a facut om pentru ca noi sa devenim Dumnezei. Binecuvantat fie Domnul meu si Dumnezeul meu pentru tot ce a daruit si daruieste oamenilor.
Amin
| Ultima oara modificat de Admin pe 05 Mar 2010, 14:26, modificat 1 data in total. |
| Corectat |
|