A murit Bernard Pivot, unul dintre cei ce mai buri realizatori de emisiuni culturale în Franța.
Mai jos, un text despre bătrânețe...
"Bătrânețe Aș fi putut spune: Îmbătrânirea e dezolantă, e insuportabilă. E dureroasă, oribilă, e deprimantă, mortală.
Dar am preferat „enervantă”. Pentru că este un adjectiv vioi, care nu te pune pe gânduri.
Îmbătrânirea e enervantă pentru că nu știm când a început și cu atât mai puțin când se va termina.
Nu, nu e adevărat că îmbătrânim de la naștere. Am fost mult timp atât de proaspeți, atât de tineri, atât de atrăgători.
Eram bine în pielea noastră. Ne simțeam cuceritori. Invincibili. Aveam viața înaintea noastră.
Chiar și la cincizeci de ani, era încă foarte bine… chiar și la șaizeci.
Da, da, vă asigur, eram plin de mușchi, de proiecte, de dorințe, de flăcări.
Asta sunt încă și acum, dar iată, între timp am văzut privirea tinerilor…
Bărbați și femei în floarea vârstei care nu mă mai consideră unul de/ai lor, nici măcar un apropiat, nici măcar un marginal.
Am citit în ochii lor că nu vor mai fi niciodată indulgenți cu mine.
Că vor fi politicoși, decenți, plini de laude, dar nemiloși.
Fără să-mi dau seama, am intrat în apartheidul vârstei.
Cele mai teribile sunt dedicațiile scriitorilor, mai ales ale celor la început de drum.
„Cu respect”, „Cu respectuos omagiu ”, „Cu cele mai respectuoase sentimente”.
Mizerabilii! Probabil că-și închipuie că mă fac fericit când își ticluiesc plini de respect dedicația.
Idioții! Și acel ‘domnule Pivot’ lung și solemn…
O dată, în metrou, a fost prima dată, o tânără s-a ridicat oferindu-mi locul …
Aș fi putut s-o lovesc.
Apoi, rugând-o să se așeze la loc, am întrebat-o dacă arăt cu adevărat bătrân, dacă par obosit… ? –
„Nu, nu deloc”, a răspuns ea, stânjenită.
M-am gândit că… ". – Eu: „V-ați gândit că…?” – „M-am gândit, nu știu, nu mai știu, că v-ar plăcea să stați jos.” – „Pentru că am părul alb?” – „Nu, nu e asta, v-am văzut în picioare și cum sunteți mai în vârstă decât mine, a fost un reflex, m-am ridicat în picioare.” – „Se pare că… se pare că sunt mult… mult mai în vârstă decât dumneavoastră?” – „Nu… da… un pic… dar nu e vorba de vârstă.”
"Dar despre ce, de fapt?" "Nu știu, este o problemă de politețe, aș zice."
Am încetat să o mai chinui, i-am mulțumit pentru gestul ei generos și am rămas lângă ea până la stația unde trebuia să coboare pentru a-i oferi un pahar.
A lupta împotriva îmbătrânirii înseamnă, pe cât posibil, să nu renunți la nimic.
Nici la muncă, nici la călătorii, nici la spectacole, nici la cărți, nici la plăcerile gastronomice, nici la iubire, nici la vis.
A visa înseamnă să-ți amintești, de preferință, de orele excepționale.
Să te gândești la întâlnirile frumoase care te așteaptă.
Să lași mintea să rătăcească între dorință și utopie.
Muzica este un puternic stimulent al visului. Muzica este un drog sublim.
Aș vrea să mor visător într-un fotoliu, ascultând fie Adagio din Concertul nr. 23 în La major de Mozart, fie Andante-ul lui Mozart din Concertul nr. 21 în Do major, muzici în urma cărora se vor deschide în fața ochilor mei peisajele sublime din lumea de dincolo.
Dar Mozart și cu mine nu ne grăbim. Ne lăsăm timp.
Odată cu înaintarea în vârstă, timpul trece fie prea repede, fie prea încet.
Nu știm cât de mare este capitalul ce ne-a rămas. Se măsoară în ani? În luni? În zile?
Nu, nu trebuie să privim timpul care ne mai rămâne ca pe un capital.
Ci ca pe o imensă favoare, cât timp încă suntem capabili, trebuie să ne bucurăm fără restricții.
După noi potopul?... Nu, Mozart."
_________________ Constantin - Nimeni nu este inutil cat timp are un prieten.
|