Gargarita Iris Cristiana, by Admin TTT (3905 mesaje), la 11-05-2007 Azi, Iris-Cristiana (ora 18) va cunoaste taina botezului.
Invitatiile, marturiile, cruciulitele pentru biserica, sticlele de sampanie, calendarele, cartonasele si surprizele pentru invitati au fost pregatite in firma. Toate sunt asezate in ambalaje si cosulete savant ornate in rosu si auriu, leit motivul acestui eveniment. Fiecare coleg a dat o mana de ajutor: macar cu o idee sau cu un... pumn de pene frumoase, taiate din coada cocosului (colegul de la tehnic ce locuieste la casa) pentru baita de a doua zi.
Intreg trusoul (atat pentru taina sfanta a botezului cat si pentru baita nasei) a fost realizat tot in firma noastra.
Pentru baita de a maine s-au pregatit recipientele ce vor contine: miere, lapte dulce, sare, pene, petale de trandafir, banuti, busuioc, aghiazma, ou.
Emotia parintilor si nasilor, toti salariati ai firmei, nu poate fi redata prin cuvinte, - simtim doar ceva special ce pluteste in aer. O colega spunea ca sunt ingerasii ce o amagesc acum pe Iris cu fructe si flori!
Iris ce a crescut si pozeaza ca o mica printesa a rozelor va priveste din imaginea de mai jos.
Robotica, nasa acestei micute este atat de ocupata incat, banuim, nu va scrie curand in sectiunea rezervata ei.
Cum tot ce s-a realizat aici in firma pentru micuta Iris seamana cu o poveste, speram ca si viata acestui prunc sa fie tot o poveste frumoasa. Pentru ca povestile au intodeauna un sfarsit fericit, nu-i asa?
Replica: Sa fie in ceas bun! by Cristina Sandu (144 mesaje), la 12-05-2007Replica: Un by Mihaela Stanica (101 mesaje), la 12-05-2007 bun-venit in lumea crestinilor, Iris-Cristiana!
Replica: As zice si eu by Marian Topala (528 mesaje), la 12-05-2007 ceva de fetita, dar nu stiu ce se zice in astfel de cazuri. Daca-i spun sa fie o Gargarita faina, este bine?
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Cu aceasta ocazie va descriu si obiceiurile de la botez din zona noastra.
In imagine: covoras cu flori la intrarea in biserica
Multumim celor ce ne-au felicitat sau ne-au trimis mesaje.
Marian, este perfect.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Cristelnita
(ornarea a fost realizata de mamica)
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 O arcada ornata cu tul alb si rosu, fundite rosii ce strang buchetele de japoneze rosii. Flori de margareta albe puncteaza materialul rosu, pe toata zona arcadei.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Mini balustrada, realizata de o parte si de alta a covorului cu flori. Pe piloni de metal s-au montat tuluri (alb si rosu) si buchete de flori. In imagine, operatiunea de ornare este in plina desfasurare. Cei ce urmeaza sa participe la ceremonie vor pasi pe covorul presarat cu flori, strajuiti de o parte si de alta de aceste mini-balustrade avand in fata arcada principala.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Lumanarea alba - impodobita cu boboci de crizantema verde, minitrandafiri roz pal, minitrandafiri roz-mandarin, gypsophyla, frunze de yucca si de iedera in doua nunate (pe lumanare in jos). Ca ornamente suplimentare - cristale pe coronita de crizanteme, panglica alba cu model fin auriu.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Nasa aseaza pe masa, in biserica o paturica groasa pe care suprapune un scutec mai gros cu colt (pentru cap), numit mir sau crasma. Cu acest scutec se acopera pruncul imediat ce este scos din cristelnita. Langa panza de mir se aseaza bata (panglica lata cu care se strange copilul dupa ce este infasat) si pe care preotul o foloseste in timpul slujbei.
Parintii pruncului furnizeaza vinul si uleiul ce urmeaza a fi sfintite.
Nasa inmaneaza preotului prosopul si sapunul pe care acesta le va folosi pentru a se spala pe maini.
Trusoul copilului la botezul din biserica: scutec/chilotel de unica folosinta, un body, ciorapi si pantofiori, horbota de botez (inlocuita in zilele noastre cu rochita pentru fetite si un costum pentru baietei), caciulita.
Rezerve: o batistuta ce poate fi folosita la iesirea din biserica pentru a acoperi fata pruncului daca este vant sau frig afara.
In imagine: parte din trusoul pentru Iris Cristiana. Asa cum v-am mai scris, acesta a fost realizat in firma noastra. Fiecare item din produsele enumerate mai sus au fost brodate cu initialele IC (Iris Cristiana).
Rochita a primit in plus cateva cruciulite aurii, brodate, pasmanterie aurie si pietre aurii. Ghetutele au fost si ele ornate cu astfel de pietre.
In plus, o bratara realizata din pasmanterie rosie ce va fi asezata pe manuta pruncului botezat
ca sa nu se deoache.
Sticluta cu intarsii din argint si cruciulita pe capac a fost adusa de nasa pentru a lua ulei sfintit de la biserica, ulei ce ii este necesar pentru a unge copilul la baita, a doua zi.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Detalii rochita
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Detalii pantofiori
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Detalii - celalalte lucrusoare pentru bebita ce urmeaza sa fie increstinata.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Cruciulita pentru cei ce participa la ceremonia botezului. Broderia si montajul s-au realizat la noi in firma.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Certificatul de nastere al copilului este inmanat preotului la inceputul ceremoniei.
Serviciile din biserica le achita nasul, preotului.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Iris inainte in crestinare, pozeaza dezinvolta in rochita de contesa.
Moasa este cea care poarta pruncul pana in biserica. Il va preda nasei doar in clipa in care preotul va cere acest lucru.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Acasa, o surpriza pentru Iris Cristiana - camera ei, ornata cu baloane cu heliu.
Replica: Iris, by cucos catalina (1615 mesaje), la 14-05-2007 sa ai parte de linishte, de oameni buni in jurul tau shi de sanatate!
Replica: Gargarita Iris Cristiana, by angela draganoiu (430 mesaje), la 14-05-2007 sa fie sanatoasa, sa creasca mare si frumoasa si sa aduca numai bucurii parintilor ei. Este frumoasa ca un inger.
Replica: Am fost shi by cucos catalina (1615 mesaje), la 14-05-2007 eu moasha anul trecut de doua ori. Este atat de emotzionant shi botezul unui copil...
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 va multumeste pentru cuvintele pline de caldura pe care i le asterneti aici. Va trimite o imagine dupa increstinare cand doarme senina, pazita de ingerasul ei, binecuvantat de Dumnezeu.
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Prima baie dupa botez trebuie sa o faca nasa pentru ca ea este mama spirituala a copilului. L-a lepadat pe prunc de Satana, la cererea preotului in biserica; dupa botezul din cristelnita, l-a primit si tinut in panza de mir, iar dupa slujba, in pragul casei l-a predat mamei in calitate de crestin.
Moasa aprinde lumanarea de botez ce va veghea acest mic ritual de ursitoare: baita. Nasa pregateste lucrurile cu care va fi imbracat pruncul dupa baie: scutec/chilotel de unica folosinta, body, ciorapei si pantafiori, rochita sau costumas (daca este baiat), palarioara sau caciula.
Nasa aduce si pune in cadita cu apa, lapte dulce (seva vietii sa nu se usuce), miere (sa-i fie viata miere si miere sa fie pentru toti cei ce i-or iesi in cale), bani (sa nu duca lipsa, dar nici sa nu devina sclava lor), sare (sa fie isteta si sa fie de folos cum sarea foloseste in toate), fulgi de pasare (sa fie usoara ca fulgul, visele sa i se implineasca asa cum se implinesc puii cu fulgi, iar necazurile sa zboare de la ea tot asa cum zboara fulgii in calea vantului), busuioc (sa miroasa si sa-i miroasa aidoma busuiocului ce se pune la icoana), aghiazma (sa aiba parte de iubire si credinta), petale de trandafir (caile vietii sa-i fie presarate de flori), un ou (sa fie intreaga si roditoare ca oul), un inel mic de aur (sa fie pretuita cum este aurul, iar in calea ei sa intalneasca oameni cu suflet de aur).
Tot in cadita se aseaza, panza de mir.
In imagine se observa cum mamica lui Iris a pregatit iar un decor identic cu cel de la biserica - intrare printre fire albe si rosii de tul si flori, arcada, iar in mijloc pe o masuta, o cadita roz-sidef.
In fundal, nasa o dezbraca pe Iris dupa ce s-a inchinat si a cerut Focului de la lumanare sa o invete pe Iris cum sa-si stinga intotdeauna mania din suflet si sa-l inunde cu focul iubirii si credintei. Apoi a cerut Aerului sa-i aduca minte sclipitoare, Apei i-a sugerat ca pentru Iris sa existe din belsug intuitie, spirit, simt artistic, noroc, iar pamantului i-a poruncit sa aiba grija de ea, sa fie intotdeauna sanatoasa. (Asa-s nasele ce studiaza astrologia - or fi stiind ele ceva in plus!)
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Detaliu langa cadita Cristianei. O scuzati ca arata cu... piciorusul!
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Cadita plina cu promisiuni de viata lunga si sanatoasa, in armonie cu sine si cu toti si toate: in apa plutesc si cateva pene din coada cocosului colegului nostru (nu va speriati - nu a smuls-o ci, a taiat-o cu foarfeca!) si cateva fire de la o coada de paun (furnizor: colega noastra de la Cartoane) si ceva pufulet galben de la Galbenus, canarul fimei. Pe coltul caditei - o cruciulita deosebita, cadou pentru Iris de la nasii ei.
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Copilul se spala minutios, inclusiv in spatele urechilor, intre degetele de la maini si de la picioare.
La sfarsit nasa preia lumarea aprinsa, face cruce de trei ori langa copil si apoi picura in cele patru parti ale caditei ceara pentru a pecetlui toate urarile pentru ca acestea sa fie respectate de ursitoare.
P.S. Am uitat sa va spun ca in cadita, nasa a asezat si pietre semipretioase (v. cristaloterapia!)
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Descantecul nasei in timp ce spala finuta si mana ii atinge partile corpului:
Par des si sanatos/intotdeauna matasos; Frunte lata/minte inteleapta; Ochi de soimarita/gura de murita; Bujori in obrajiori/albi dintisori; Nasuc mirositor/gat de caprior; Urechiuse de felina/umeri - munti sa tina; Maini lungi, degete dibace/piept manos, cu vin-ncoace; Burtica roditoare/gazela la picioare; Unghii mari, sanatoase/talpi credincioase; Spate sanatos/tors mladios;
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Dupa baita, copilul se sterge cu prosopul si se unge cu ulei sfintit luat de la biserica sau cu mir. Iris a fost asezata din nou pe un prosop ce ii poarta initialele, alaturi de petale de trandafir.
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Iris este deja imbracata cu rochita cu fluturi irizati brodati si pasmanterie verde. Acum este momentul incaltarii cu ciorapei.
Fluturii sunt brodati pe jupa de atlas de sub tul si nu sunt foarte vizibili. In schimb, va puteti face o idee privind spre corsajul ei unde se observa un alt fluturas.
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Palarioara pentru Iris
Replica: Iris Cristiana - baita nasei by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Gata! Micuta Iris pozeaza in gradina cu flori.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Am uitat sa va mai prezint cateva lucruri frumoase. De pilda, cosuletul in care au fost asezate cruciulitele pentru biserica.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Cosuletul nasei
Mamica increstinatei ii intinde nasei prosop si sapun si o ajuta sa se spele pe maini.
Nasa intinde moasei prosop si sapun si o ajuta sa se spele pe maini.
In calitate de observator sper sa nu fi uitat nimic din traditiile noastre referitor la botez.
Replica: Am asteptat by Doruletz Mic (1005 mesaje), la 14-05-2007 sa o vad si imbaiata ca sa o pot ura: noroc si sanatate, micuta floare! Se pare ca esti nascuta sub stea norocoasa de stie atat de multa lume, acum, despre momentele importante din viata ta!
Botezul este pentru mine un eveniment atat de deosebit. Am si eu o colega ce se pregateste sa boteze si am citit impreuna tot ce a scris Admina aici. Am preluat si noi cateva idei. In plus, eu m-am gandit sa compun un cantecel la pian pentru finutul colegei mele. Il voi inregistra si il vom asculta la baita, in timp ce colega mea va spala baietelul.
Obiceiurile de la biserica si cele de la baita seamana cu obiceiurile de la noi cu mici modificari.
Am cativa irisi pentru Iris.
Replica: Felicitari si parintilor si nasilor by Andrei Stancu (193 mesaje), la 14-05-2007 pentru o astfel de realizare. Ati reusit sa realizati ceva deosebit, ca de obicei. Am asteptat sa se termine prezentarea ca sa scriu pentru a-i aduce si eu un iris deosebit acestei fetite. Obiceiurile la botez sunt, in mare asemanatoare. Si fetita mea a avut norocul de a avea o nasa deosebita care a stiut cum sa interpreteze simbolurile de la baita. Am vazut la alte botezuri cum nasa arunca bani si aur in apa, cerand ca acel copil sa aiba bani si aur. De parca astea conteaza! Cand nu ai sanatate sau echilibru interior, banii sau aurul chiar nu-ti aduc nimic.
Replica: Increstinarea Gargaritei Iris Cristiana by Admin TTT (3905 mesaje), la 14-05-2007 Nu, nu terminasem, Andrei!
Iris a primit in dar si o iconita de argint intr-un ambalaj creat special pentru ea si, se pare, a fost tare incantata sa o tina in manuta ei.
Multumim pentru cuvintele pline de caldura!