Acum este 04 Aug 2026, 00:10

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sfantul Francisc Assissi
MesajScris: 04 Aug 2009, 10:41 
Neconectat

Nume forum:1
Sfantul Francisc Assissi by Georgeta Petrea-Manta (148 mesaje), la 27-12-2008

Rugaciunea Sfantului Francisc din Assisi

Doamne, fa din mine unealta Pacii Tale
Acolo unde este ura s-aduc iubire,
Acolo unde este ofensa s-aduc iertare,
Acolo unde este dezbinare s-aduc unire,
Acolo unde este greseala s-aduc adevar,
Acolo unde este neincredere s-aduc credinta,
Acolo unde este disperare s-aduc speranta,
Acolo unde este intuneric s-aduc lumina ta,
Acolo unde este tristete s-aduc bucurie.

O, Stapane, nu te-am cautat atat
Spre a fi consolat... cat pentru a consola,
Spre a fi inteles... cat pentru a intelege,
Spre a fi iubit... cat pentru a iubi.

Deoarece:
Dand... primesti,
Pierzand... gasesti,
Iertand... esti iertat,

Murind... reinvii la viata eterna!

Replica: Francisc din Assisi by Georgeta Petrea-Manta (148 mesaje), la 27-12-2008

Teolog si poet italian; numele laic Giovanni Bernardone (1182-1226), fondatorul ordinelor franciscanilor, clariselor si tertiarilor. Este sarbatorit de Biserica romano-catolica la 4 octombrie.

Sfantul Francisc d`Assisi nu si-a propus sa devina un sfant, dar si-a stabilit ca ideal in viata sa respecte strict Invataturile lui Iisus.
El este un sfant al saraciei, al umilintei, al iubirii.
Viata lui Francisc d`Assisi este plina de miracole, de parca Dumnezeu coborase pe pamant. L-a ghidat clipa de clipa, iar la sfarsit i-a daruit cea mai inalta bucurie la care poate visa un om.
In marea sa puritate, Francisc a ascultat intotdeauna de semnele pe care i le trimitea Dumnezeu in momentele de cumpana, abandonandu-se total Vointei divine.

Intelegea graiul animalelor si pasarilor
Marea lui umilinta si puritate l-au facut sa inteleaga si graiul animalelor, carora le predica la fel ca si oamenilor.
Odata, a fost surprins vorbind unei multimi imense de pasari, de toate soiurile. Pasarelelor, le spunea el ca unor copii, voi santeti indatorate Domnului nostru Creator si oriunde trebuie sa ii aduceti lauda, pentru ca v-a dat libertatea de a zbura in orice loc. Si voi nu trebuie sa stiti sa toarceti sau sa coaseti. El va da totul de-a gata. De aceea, surioarele mele, paziti-va de pacatul nerecunostintei si intotdeauna straduiti-va sa-l iubiti pe Dumnezeu. Pasarelele l-au ascultat in liniste, cu ochisorii tinta la el, iar la sfarsit, si-au plecat cu umilinta capetele pana la pamant si prin gesturi si triluri dovedira ca omul sfant le-a bucurat peste masura. Formara apoi din trupurile lor in zbor o cruce pe cer, dupa care s-au raspandit spre toate cele patru puncte cardinale, asa cum se vor raspandi saracutii, gandea Francisc.
Dar nu doar blandele pasarele ascultau vrajite cuvantul Sfantului Francisc. Un lup care terorizase un tinut intreg, omorand chiar si oameni, fu imblanzit imediat cand Francisc ii vorbi: Vino aici, frate lup. Eu stiu ca esti flamand si de aceea ai devenit rau, dar nu este drept sa-i faci atatea necazuri omului creat dupa chipul si asemanarea Stapanului nostru, Creatorul. Lupul statea smerit la picioarele omului sfant. Promite-mi ca nu vei mai ucide si ne vom ingriji de tine, sa nu duci lipsa de nimic... Lupul facu semn ca a inteles si s-a tinut de cuvant. A devenit rasfatatul tuturor si a murit de batranete. Oamenii au plans dupa el ca dupa un prieten.

Fratele Foc
In timpul celei de-a patra cruciade, Francisc, pentru a impiedica varsarile de sange, s-a dus sa vorbeasca cu sultanul. S-a lasat prins de inamic si ajunse, batut, in fata sultanului. Pentru a-i verifica puterea credintei in Dumnezeul lui, Sultanul l-a pus sa treaca printr-un foc mare de lemne. Fara frica, Francisc se apropie, rugandu-se an gand: Frate focule, sa nu-mi faci nici un rau, doar stii ca am fost intotdeauna fierbinte pentru Christos si, deci, iti apartin! Lasa-ma sa trec printre valurile tale! Paseste apoi, fara sa se arda, face de trei ori in lungime drumul de la un capat la altul.

Datorita puritatii sale sufletesti si a iubirii intense fata de Dumnezeu, la un anumit moment, Sfantul a fost binecuvantat de un inger care a aparut alaturi de el tinand in mana o vioara si un arcus. Ingerul i-a spus atunci Sfantului Francisc ca va canta pentru el la fel cum canta ingerii in fata Tronului de lumina pura al lui Dumnezeu.
Apoi ingerul a trecut arcusul peste o coarda a viorii, generand astfel numai un singur sunet, de o puritate si de o complexitate extraordinare. Acest sunet unic a fost insa atat de suav si coplesitor, incat i-a umplut antregul suflet cu bucurie. Sfantul Francisc a relatat ulterior ca daca acea sublima armonie ar fi fost si mai intensa, el ar fi murit chiar atunci de atata armonie si fericire.

Stigmatele
De Ziua Sfintei Cruci se afla, ca de obicei, cufundat in rugaciunile de dimineata, meditand asupra patimilor Mantuitorului.
Ruga era atat de profunda, incat s-a identificat atunci perfect cu Iisus de pe cruce si a simtit in fiinta lui toate suferintele Lui.
La iesirea din meditatie, avea semnul suferintei lui Iisus in trupul lui. Stigmatele, cinci la numar, erau rani in care sangele galgaia. Mirosea a flori.
Le ascunse cu grija si foarte putini si-au dat seama ca existau. Abia la moartea lui, nu prea indepartata de acest eveniment, ele au fost cunoscute de cei multi.

Inainte de a pleca din această lume, Francisc s-a rugat pentru noi sa fim iertati daca vom trece smeriti pragul capelei din biserica Santa Maria degli Angeli. El voia un Paradis cu portile deschise pentru toti cei care se smeresc.

Maria, biserica se afla la 90 km de Roma.

O prietena a cumparat goblenul si am pus aici o imagine mai mare, acum, ca sa il vedeti cum le canta pasarilor.

Replica: Georgeta, by Alice Popa (236 mesaje), la 27-12-2008

acum am facut legatura. Stiam ca exista o biserica in Italia, unde daca intri cu inima curata si dragoste de Divin, ti se iarta pacatele. Stiam ca se afla in Assisi, dar nu facusem legatura intre Francisc, fratele si Sfantul Francis D`Assissi. Parintii mei si-au exprimat nu o data dorinta sa ajunga acolo pentru ca se pare ca este si o experienta arhitectonica.
Daca ajung in aceasta vara acolo, le confisc niste fotografii ca se le postez aici pentru tine.

Replica: In ton cu subiectul by Doi na (577 mesaje), la 28-12-2008

Să fugi de fapta rea creştine,
Ascult-al Domnului cuvânt
Şi făptuieşte numai bine
Din leagăn până la mormânt

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Sfantul Francisc Assissi
MesajScris: 25 Iul 2012, 18:32 
Neconectat

Nume forum:1

Nu ma jeli,