|
Draga Dina,
Te rog frumos, din suflet, nu citi niciodata un mesaj in diagonala. Din pacate sunt nepoata de preot si nu pot gandi la fel ca tine. In clipa in care ai scris, ai gandit foarte dur. Nu te-am jignit niciodata cu nimic si nici nu voi face acest lucru. Nu imi sta in fire. Au fost intrebari sincere, de moment, de soc, de curiozitate. Nu stiu cum sa le numesc. Dar, draga mea, daca te-am jignit cu intrebarile mele, te rog, iarta. Imi plec capul si te rog, loveste. Loveste cu sete, pana cand simti ca te-ai usurat. Dar loveste!
Am sa incerc usor, usor sa iti raspund la intrebari:
Prima: Georgeta, cu ce drept iti permiti sa-mi cercetezi credinta? Nu iti cunosc varsta si chiar nu-mi place sa intru in sufletul omului. Iti doresc din suflet sa ai multi copii si sa simti ce inseamna sa iubesti cu adevarat, sa vezi rodul dragostei tale cum doarme.
A doua: Ma rog cu sufletul curat, imi respect semenii din jur si cer la randul meu respect. Respectul cere respect. Reciteste-ti gandurile. Incearca sa discuti cu un preot fata de cele spuse de tine si vezi si opinia lui. Daca nu te indeamna sufletul sa intri in biserica, sa spui ce ai pe suflet unui preot, iti reproduc o rugaciune pe care trebuie sa o spui macar o data seara.
Se numeste “Rugaciune de seara”. Rugaciunea cuprinde mai multe parti dar eu am sa ti le spun doar pe cele mai usor de tinut minte. Sonia, te rog frumos sa ma corectezi daca am gresit. Multumesc din suflet.
Bine esti cuvantat, Dumnezeule, cel ce ai luminat ziua cu razele soarelui si noaptea ai stralucit-o cu raze ca de foc. Carele m-ai invrednicit pe mine a trece lungimea zilei si a ma apropia de inceputurile noptii. Asculta rugaciunea mea si-mi iarta toate pacatele mele cele de voie si cele fara de voie. Primeste rugaciunea mea cea de seara si trimite multimea milii tale si a indurarilor tale peste mostenirea ta. Ocoleste-ma cu sfintii tai Ingeri. Intrarmeaza-ma cu armele dreptatii tale. Ingradeste-ma cu adevarul tau. Pazeste-ma cu puterea ta. Mantueste-ma de orice primejdie, de tot viclesugul celui potrivnic si darueste-mi mie si aceasta seara, cu noaptea ce vine, desavarsit sfanta, in pace, fara de pacat, fara sminteala, fara nalucire a o petrece in toate zilele vietii mele.
[…]
Dumnezeule cel vesnic si Imparate a toata faptura, cela ce m-ai invrednicit a ajunge pana intru acest ceas, iarta-mi pacatele ce am facut intru aceasta zi cu lucrul, cu cuvantul si cu gandul; si curateste, Doamne, smeritul meu suflet de toata spurcaciunea trupului si a sufletului. Si-mi da, Doamne, intru aceasta noapte a trece somnul in pace, ca sculandu-ma din ticalosul meu asternut, bine sa plac prea sfantului tau nume in toate zilele vietii mele si fereste din cale pe vrasmasii cei ce ma necajesc, pe cei trupesti si pe cei fara de trup. Si ma izbaveste, Doamne, de gandurile cele desarte care ma spurca si de poftele cele rele. Ca a ta este imparatia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A treia: Nu te-am judecat niciodata, dar permitem sa o fac acum (…) Te rog frumos, sa ma judeci asa cum iti cere tie sufletul. Daca asta iti doresti judeca-ma, dar sunt mama.
(…) tu te mai poti privi in oglinda dupa ce tai o gaina sau porcul de Craciun? Daca ai stii ce varsta am … copila ratacita. Ceea ce ai mentionat tu aici este cu totul si cu totul altceva. Incearca sa citesti carti despre religii in general si incearca sa intelegi ce inseamna ofranda. In acest sens, gandeste-te si la cei saraci.
A patra: Crezi ca te mai poti ruga la Dumnezeu sa te ajute dupa ce stii ca ai pricinuit durere ca sa iti fie tie bine? Sa stii ca exista o rugaciune in sensul acesta, dar nu vreau sa fiu obositoare. Mie imi este destul de rau in momentul asta si incerc sa te inteleg. Doamne, de unde atata ura pentru mine?
O ultima dorinta mai am. Promit sa nu mai scriu cu nici un chip si, dragele mele, daca am suparat pe cineva si a simtit ca este stingher din cauza zea, va rog sa loviti. Dar loviti cu sete. Eu nu ma supar. Inclin capul si plang. Atat.
Te rog frumos, Dina, mergi catre mama ta si spune tot ce ai pe suflet. Aseaza-te usor cu capsorul in poala ei si vorbeste-i despre suferinta ta. Tu, acum, in momentul acesta suferi. Nu este bine. Ai un serviciu, unde trebuie sa fii cu capul limpede, ai un sot care trebuie ingrijit, ai colege care nu trebuie sa sufere din cauza ta. Ai scris ceva ce nu trebuia. Ai scris acele mesaje, sunt convinsa, dintr-un imbold de moment, dintr-o frica.
Fii aproape de aceste minunate doamne care te-au primit cu bratele deschise. Fii tu insuti. Lasa-te ajutata de cei din jur. Priveste si nu judeca. Reciteste tot ce ai scris aici.
Te sarut pe obraz si iti doresc din suflet o zi frumoasa. Intinde mana usor si primeste o floare albastra de la mine. Te rog frumos, strecoara-te prin viata cu blandete.
Va sarut, cu mult drag, doamnele mele frumoase. Ramaneti cu bine, Georgeta
_________________ Georgeta - Gargarita-Ce frumoasa sunt eu azi!
|