Gargarita-Ce frumoasa sunt eu azi!, ma bucur ca temerile mele au fost exarcebate si ca esti bine.
Rascolirea amintirilor este un exercitiu benefic. Parca ma purifica si imi da puteri. Nu te considera vinovata cu nimic. Cand eram foarte tineri, si eu si fratele meu, ne ascundeam trairile anterioare. Astazi chiar nu mai are importanta. Ai observat ca in viata ni se intampla sa consideram o bagatela ceea ce a fost? Prezentul ne striveste uneori si cred ca asta ti s-a intamplat si tie, dar si mie.
Cumnata mea pe care eu o socotesc un dar divin (este sora pe care nu am avut-o) a avut o problema de sanatate cumplita pentru o femeie. A pierdut sarcina si inca una suficient de avansata cat sa-i puna viata in pericol. Mi-am luat concediu prin mail si am ajuns la ei, dusa de matura unei vrajitoare, cred. Nu imi amintesc cum am ajuns la aeroport, nu imi amintesc tovarasii de scaun din avion, nu stiu cand am iesit din aeroport, - nu stiu nimic. Imi amintesc doar chipul fratelui meu ce m-a intampinat cu un ochi intunecati.
Din ceea ce scrii despre viata ta sa stii ca semeni mai mult cu noua mea sora, cumnata mea. Un copil necajit datorita lipsei tatalui din viata ei, datorita brutalitatii lumii de care a fost inconjurata. Ea nu a avut un calut, ci numai un caine caruia ii povestea amaraciunile vietii ei.
Este dureros pentru un copil si mai apoi pentru un adolescent sa aiba ca singuri prieteni, animalele. Imi imaginez suferinta ta si o asimilez cu a mea, atunci cand eram singuri (eu si fratele meu) si cand ne inconjuram de minciuni, speriati sa nu se afle situatia noastra si sa nu fim dusi la un camin de orfani.
Satra de tigani din povestirea ta are un pitoresc ce ma cucereste. Stii de cate ori am vrut sa intru in comunitatea lor, sa-i inteleg? Mi-a fost teama, asa ca toate au ramas tabu. Amintirile tale par pentru mine povestirea a ceea ce s-ar fi putut intampla daca as fi facut pasul sa ii cunosc.
Spui ca nu esti frumoasa fizic. Tocmai am citit mailul trimis de tine prin Monica si te-am cunoscut. Cat poti fi de aspra cu tine! Este ca si cum ai spune ca eu sunt urata, pentru ca, sa semanam si fizic. Despre anumite caracteristici ale parului nostru, shhh! Gargaritele nu au varsta!
Am vazut fotografia de la Graben Hotel (i
n care a fost cazat si Franz Kafka) si am cautat pe net ca sa iti gasesc pasii. Am vazut si fotografia cu delegatia din Coreea si mi s-a parut ca esti singurul chip care trebuie imbratisat si sarutat.
Monica a omis sa stearga mesajul pentru ea din primul tau mail si astfel am citit si ceea ce ii scriai. M-ai emotionat prin gandurile ce i le adresai.
Spui,
ma doare sufletul pentru ce am pierdut. Da, sufletul doare si nimic nu ne face sa scoatem durerea de acolo. Pe cand eram in spital langa cumnata mea, ma gandeam cum sa o alin cand ma intreba de ce Dumnezeu nu a luat-o pe ea si sa fi lasat copilul. M-a infiorat cand mi-a spus ca era convinsa ca eu si fratele meu am fi crescut fetita aceea ce s-a transformat in inger. Cand ma inlocuia fratele meu la patul ei, mergeam la capela si plangeam si ma rugam Domnului sa o tina in viata pe surioara mea, dar si sa-mi dea un semn ce sa fac ca sa o imbarbatez.
Trauma ramane pentru noi trei si nu stim cand o vom scoate sau daca vreodata ne-o vom scoate din suflet. Oare Domnul ne face partasi la atata suferinta ca sa vedem anumite lucruri sau ca sa intelegem viata dupa alte coordonate?
Stiu ca timpul va atentua suferinta, dar cumplit mai doare, acum. As vrea sa am puterea sa uit totul si sa ma fac ca nu a existat, dar nu pot. Acum cateva minute am vorbit cu fratele meu la telefon. Doar un lung oftat este raspunsul lui la toate intrebarile mele. Multumesc cerului ca sotia lui se simte bine, ca este acasa langa el si doarme somnul de revenire la viata.
Iti multumesc
ingerul meu de maine pentru protectia si caldura sufleteasca pe care mi-ai transmis-o. Ramai aceeasi rebela incurabila pentru ca asta ne completeaza.
In incheiere, o floare special pentru tine: