Urzeala la o tapiserie? by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 03-11-2008 Stie cineva
cat trebuie sa fie intre firele de urzeala la o tapiserie?
Replica: Letitia, by Roxana Deli (186 mesaje), la 09-11-2008
nu am inteles cat trebuie sa fie intre firele de urzeala la o tapiserie?
Cat, ce?
Replica: Vorbesc de mm. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 10-11-2008 Sau, altfel spus, cate fire sa fie pe cm? Roxana, mi s-a pus pata pe unul dintre modelele din galeria Rogoblen care musai sa fie lucrat si altfel. Ce va iesi...?
Replica: Letitia, by PENCU GEORGETA (129 mesaje), la 10-11-2008 din ce vrei sa realizezi tapiseria? Se poate executa din lana, bumbac sau matase. Ca sa poti pune urzeala trebuie sa ne spui din ce material faci batatura. In functie de batatura iti alegi si cate fire pui pe urzeala.
De exemplu, daca folosesc lana care este mai groasa se pun 30 de fire de urzeala pe punct. Daca folosesti matasea (care este mai subtire) se pun de la 60 la 100 de fire de urzeala pe punct
Ca sa fiu si mai intelesa, pentru un punct de la Rogoblen dupa diagrama se pun 4 cel putin de urzeala, ca mai apoi ca sa iti iasa punctul (ca sa il numesc asa) te duci de patru ori pe culoare pe batatura. Adica pe 1 mm pui 4 fire de urzeala pe total 40 fire pe punct de diagrama Rogoblen. Acum, nu stiu nici cat de mare vrei tu sa iasa tapiseria.
Cred ca ai inteles. Daca nu, am sa mai revin cu amanunte. Totul este sa nu uiti cate fire de urzeala ai ales pentru punct ca sa stii sa te intorci cu batatura. Intre fire poate fi de la 1 mm pana la 3 mm, distanta asta o stabilesti in functie de razboi si de batatura (firul colorat).
Cu drag, si sper sa te ajute.
Pupici mii,
Georgeta
Replica: Dar by Flori M (373 mesaje), la 10-11-2008 de unde stii Georgeta asa de multe lucruri? Esti o minunata.
Pupici.
Replica: Flori si Letitia by PENCU GEORGETA (129 mesaje), la 11-11-2008 pentru o tapiserie frumoasa se foloseste razboiul de tesut vertical. Asa se procedeaza peste tot in lume. Este un mod de lucru un pic mai complicat, nu ca la covoare. Se lucreaza cu acel "punct" in V. Adica ca la tapiteria de pe canapele si fotolii. Si este mult mai usor de realizat pentru ca poti sa ii dai desimea mai usor. Razboiul orizontal este un pic dezavantajos pentru ca se foloseste spata cu care trebuie sa stringi firul si pana nu termini toate culorile pe rand nu poti sa stringi batatura si sa schimbi urzela pe fata. Adica sa stringi firele lucrate pe randul anterior. Si pentru o tapiserie mai lata nu prea poti ca trebuie sa vezi orizontal foarte bine. Se poate gresi foarte usor.
Asa ca tu alegi, Letitia pe ce fel de tip de razboi ai sa faci mica ta tapiserie si cat de mare vrei sa o faci.
Am uitat sa spun ca aceste lucruri le stiu de la bunica si sora mamei care au lucrat asa ceva. Mama mea are "radacini" - ca sa ma exprim asa - pe langa Pitesti si Curtea de Arges.
Cu drag, si spor la lucru,
Georgeta.
P.S. Puteti sa imi puneti intrebari daca nu m-am exprimat prea bine.
Replica: Multumesc, Georgeta. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 12-11-2008 Pentru mica mea tapiserie, razboi este cam mult spus. Aleg varianta vertical.
Am optat pentru lana ca bateala si pentru urzeala, ai vreo idee ce tip de fir s-ar potrivi?
Ca marime, nu mai mare de dublul marimii modelului (ma refer la marimea modelului daca ar fi lucrat tip goblen).
Nu sunt pe deplin lamurita cu punctele.
Si, uite-asa, cine nu are dureri de cap isi face.
Replica: Letitia, by PENCU GEORGETA (129 mesaje), la 13-11-2008 ma bucur ca te-ai hotarat. Am sa iti scriu detaliile dupa ce termin pacatoasa asta de lucrare la servicu. Este mult de scris si mult de explicat asa ca am sa concep in Word cum se lucreaza si am sa copiez aici. iti voi furnniza toate detaliile
Cu drag si imbratisari mii,
Georgeta
Replica: Gargarita by PENCU GEORGETA (129 mesaje), la 13-11-2008 Letitia m-am intors. Am sa te rog sa imi scrii pe adresa penculestii@yahoo.com pentru ca de la serviciu nu pot accesa prea mult forumul. Am anumite restrictii.
Te rog frumos sa nu te superi pe mine. Sunt un om parolist de obicei.
Te sarut mult de tot si sper ca nu te-ai suparat pe mine.
Cu drag,
Georgeta
Replica: Georgeta, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 13-11-2008 nu mi-ar fi greu sa-ti scriu pe adresa de mail, dar poate ca sunt pe forum gargarite care ar fi interesate si ele de aceste feluri de realizare a tapiseriei. Pentru ce sa ma supar? Ca ma ajuti sa ma lamuresc ce am de facut?
Fii fara grija, nu am inceput inca deci cand vei avea tu timp va fi Ok. Am atasat o imagine ca sa se vada exact despre ce vorbim (imaginea este de pe net).
Replica: Si daca ei pot, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 13-11-2008 eu de ce nu as putea?
Replica: Buna dimineata! by PENCU GEORGETA (129 mesaje), la 14-11-2008 In primul rand imi cer scuze daca am necajit pe cineva. Nu este un secret si imi place sa explic. Problema pe care o ridic este ca am exemplificat acest mod de lucru in Power Point si nu pot atasha fisierul nici de la serviciu si nici de acasa. In acest sens exprimarea mea de ieri a fost un pic greoaie. Ambele calculatoare sunt de la 1900 toamna si nu permit mai mult decat este necesar in materie de programe instalate.
Am sa explic pe pasi ca sa se inteleaga.
1. Fiecare culoare trebuie sa aiba un suport (mosorel);
2. Mosorelele sunt asezate pe culori;
3. Urzeala care se foloseste la batatuta de lana trebuie sa fie din bumbac si sa aiba ca diametru o treime din diametrul lanii. Exemplu de grosime pentru urzeala poate fi luat chiar firul pe care lucram goblen, dar dintr-un material mai moale, mai flexibil;
4. Pentru a realiza tapiseria de doua ori cat este goblenul trebuie masurat la dublu modelul de la Rogoblen plus marginea goblenului tip PASS. Exemplu: daca latimea (partea orizontala a goblenului) este de 8 cm se masoara 16 cm plus 5 centimetri pentru marginea din dreapa si cea din stanga - total, 26 cm.
5. Urzeala se pune vertical si se masoara cu 15 cm in plus pentru sus si jos. Exemplu: daca lungimea (partea verticala a goblenului) este de 14 se masoara 24 cm, plus 15 cm pentru partea de sus si cea de jos, - total, 54 de centimetri;
6. Cadrul trebuie sa fie de forma unui 7 intors ca sa se poata lucra, si fixat pentru a putea sta intinsa urzeala. Seamana foarte mult cu cadrul de la goblen numai ca are cuie sau orificii in care se fixeaza urzeala.
7. Pe cadrele orizontale se fixeaza cuisoare (in cazul de fata, ca de fapt sunt razboaie cu dimensiuni reglabile) la dimensiunea lanii in diametru. Exemplu: daca lana are 2 mm diametru se pun cuisoarele cu un pic de rezerva deoarece trebuie trecuta peste fir. Daca este prea inghesuita urzeala nu se vede frumos la sfarsit.
8. Urzeala se prinde pe cuisoare prin rasucire, apoi un mic nod pentru a nu ceda la bataia de indesire cu pieptanul.
8. Intotdeauna, fata de firele la care se lucreaza se lasa in dreapta si in stanga un fir de urzeala care se numeste fir de legatura.
9. Tapiseria se poate lucra in model clasic, adica, un fir da, unul nu sau se trece peste doua fire ca la ultimul sa se adauge pe sub fir. Nu se inadesc firele ci se petrec de la o culoare la alta la fel cum sunt petrecute inelele de la lantisor. Mai pe inteles se incruciseaza. Sau daca ai lucrat cu andrelele in mai multe culori se foloseste acelasi sistem.
10. Nu trebuie ramas mult in urma de la culoare la culoare pentru ca nu se vede bine la final si apare dungat. Deci, se lucreaza numai orizontal.
11. La numaratoarea punctelor de pe plansa Rogoblen se inmulteste cu numarul de fire de urzeala pe care l-ai folosit. Exemplu: un punct x 2 fire de urzeala = 4 puncte, 8 fire de urzeala s.a.m.d.
12. Cand culorile sunt mai multe si in diferite parti ale modelului, se folosesc mai multe mosorase din culoarea respectiva. Nuanta noua se leaga in sistem orizontal de cea de dinainte.
Letitia, cam asa s-ar lucra. Daca ai posibilitatea sa atasezi si prezentarea practica din PPT. Astept un semn pe mail de la tine.
Pana atunci iti doresc o zi buna si tie si gargaritelor. Sper sa ma fi facut inteleasa. Succes!
Cu drag,
Georgeta
Replica: Fetelor am urmarit si eu discutia voastra. by Calinescu Ramona Nicoleta (983 mesaje), la 28-11-2008 Am mai zis intr-un alt topic ca si mie imi plac aceste modele de tapiterie lucrate in acest mod, si mai mult imi place pentru ca am vazut la bunica mea din zona Moldovei cum lucreaza la razboi, a lucrat niste fete de masa deosebite cu broderie pe mijloc din bumbac care mi-au placut mult. Si va atasez si niste fotografii pe care eu le-am facut in Tunisia tot cu astfel de tapiterii. Scuze, sunt si eu in fotografii, dar nu pot
sa ma scot.
Replica: Si aici by Calinescu Ramona Nicoleta (983 mesaje), la 28-11-2008 am vazut ca ei intareau acele noduri pentru ca faceau modelul din noduri, cu un fel de pieptene din fier.
Replica: Si by Calinescu Ramona Nicoleta (983 mesaje), la 28-11-2008 multe "laicere" (caci asa se zice in Moldova), avea aceasta femeie lucrate la razboi.
Replica: Multumesc pentru fotografii, Ramona. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 28-11-2008 Ceva asemanator cu prima imagine as incerca eu, dar pe un model de la Rogoblen.
Ce va iesi?
Replica: Letitia, by Calinescu Ramona Nicoleta (983 mesaje), la 03-12-2008 este foarte frumos ce vrei sa pui tu in valoare. Sa reusesti cu succes si astept nerabdatoare sa vad si eu ce va iesi.