|
Dragi prieteni,
Privind această imagine [pe care nu o postez pentru ca nu toata lumea poate privi copii morti] devenim cu toţii martori ai crimelor oribile din Siria: zeci de copii inocenţi au fost ucişi cu brutalitate de regimul sirian. Ca părinte, aceste imagini sunt de nesuportat, dar ştiu că nu trebuie să le întoarcem spatele pentru că stă în puterea noastră să oprim acest măcel. Guvernele noastre vor lua o decizie în curând, dar dacă nu le cerem acţiuni ferme, se vor rezuma la măsuri diplomatice ineficiente. Semnează acum petiţia urgentă care cere trimiterea a mii de observatori ONU pentru protejarea populaţiei pe tot teritoriul Siriei. Imaginile din Houla, Siria, de vinerea trecută, sunt greu de privit datorită brutalităţii lor. Ca părinte al unei fiice de 5 ani, îmi dau seama că doar norocul că nu s-a născut acolo a protejat-o de la a fi expusă unor asemenea orori. În această stare de spirit am decis să vă scriu astăzi, pentru că ştiu că împreună putem face ceva pentru a opri acest masacru.
Zeci de copii lăsaţi într-o baltă de sânge, având încă întipărite pe feţe clipele de groază pe care le-au trăit înainte de moarte: trupurile lor inocente şi fragile sunt mărturia unor crime de nedescris. Copiii aceştia au fost omorâţi de oameni ascultând ordine stricte de a răspândi teroare şi groază. Puşi în faţa acestor orori, oficialii nu au avut niciun alt răspuns în afara câtorva agenţi de monitorizare ONU care să "observe" violenţele. În acest moment guverne din toată lumea expulzează ambasadorii sirieni, dar în lipsa unei intervenţii în teritoriu, ajutorul nostru se va rezuma la aceste jumătăţi de măsură diplomatice.
Naţiunile Unite iau în discuţie o intervenţie în Siria chiar acum. Sprijinind o prezenţă internaţională de amploare, cu misiunea clară de a proteja populaţia, am putea preveni viitoare masacre dând timp liderilor noştri să găsească o soluţie politică pentru rezolvarea acestui conflict. Nu îmi imaginez cum aş putea să mă uit la noi astfel de imagini fără un strigăt de disperare. Dar strigătele individuale nu vor opri violenţele. Trebuie să ne unim toţi în aceeaşi voce şi să cerem ca acei copii şi familiile lor să fie protejaţi. Dă click pe link-ul următor pentru a-ţi uni glasul cu al nostru şi a cere o acţiune decisivă a Naţiunilor Unite chiar acum şi ajută-ne să trimitem mesajul mai departe:
http://www.avaaz.org/ro/syria_will_the_world_look_away_c/?vl
Moartea unui copil este tragică în orice circumstanţe. Conform Naţiunilor Unite, 108 oameni au fost omorâţi în acest masacru. 49 dintre victime sunt copii mai mici de 10 ani, iar cea mai tânără victimă este o fetiţă de numai 2 ani. Toţi locuitorii Houlei s-au refugiat în împrejurimi, abandonându-şi casele. În acelaşi moment în care mă bucur de normalitatea faptului de a-mi privi copilul adormind seara, nu pot să nu mă gândesc la ce sentimente îi încearcă pe mamele, taţii şi bunicii acelor copii. Durerea şi disperarea lor sunt copleşitoare, iar dincolo de asta îmi imaginez furia şi ura lor faţă de cei care au comis aceste crime. Până în momentul în care vom reuşi, împreună, să oprim atacurile îndreptate împotriva poporului sirian, acest ciclu de violenţe va continua.
Să nu uităm cum s-au amplificat aceste evenimente până s-a ajuns la un asemenea carnagiu. Acum ceva mai mult de un an, mii de oameni protestau în mod paşnic pe străzi, cerând, ca şi fraţii şi surorile lor din restul regiunii, libertate şi democraţie. Răspunsul regimului de la putere a fost însă brutal şi violent, incluzând crime, torturi, răpiri şi chiar punând oraşe întregi sub asediu. Comunitatea internaţională nu a intervenit atunci. Considerentele geo-politice au fost mai importante decât responsabilitatea noastră, a tuturor, de a proteja viaţa. În această situaţie, ajunşi în disperare de cauză, o parte dintre victimele acestor represiuni au recurs la arme. De aici a rezultat conflictul armat la care suntem martori, iar dacă vom continua să rămânem simpli martori, fără să facem nimic, vom vedea această situaţie escalând într-un adevărat război al sectelor care ar putea să dureze timp de generaţii. Lumea de astazi este mai conectată ca oricând, iar un astfel de climat ne poate afecta în mod direct, dând naştere unui gen de terorism pe care este greu să ni-l imaginăm chiar şi în cele mai groaznice coşmaruri.
Când zeci de copii sunt ucişi cu sânge rece de armată şi de miliţiile aservite regimului, trebuie să înţelegem că e nevoie de o ripostă adecvată şi serioasă. Assad, asasinii lui şi armata lui criminală trebuie traşi la răspundere, iar poporul sirian trebuie protejat. Niciuna dintre acţiunile de până acum ale comunităţii internaţionale nu l-au forţat pe Assad să renunţe la a-şi impune dorinţa de putere în cele mai sângeroase moduri cu putinţă. Cei câţiva observatori ONU prezenţi în ţară au fost neputincioşi în faţa crimelor din Houla - tot ce au putut face a fost să numere trupurile micuţilor căzuţi victime. Lucrurile s-ar schimba dacă în loc de câţiva, am avea sute de observatori în fiecare dintre cele 14 regiuni ale Siriei. Asasinii conduşi de Assad s-ar gândi de doua ori înainte de a ataca.
Lumea a ignorat Srebrenica, a ignorat Rwanda. Dacă fiecare dintre noi va lua atitudine astăzi, putem să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi siguri că ne vom aminti de morţile tragice ale acestor copii ca de momentul în care toată lumea, de peste tot, as spus pănă aici!. Dar dacă ne întoarcem cu spatele la această tragedie, la fel vor face şi liderii noştri. Să ne unim împreună vocile, din toate părţile acestei planete - va fi imposibil ca liderii noştri să ignore strigătul nostru. În memoria acestor copii nevinovaţi şi a familiilor lor, dă click pe link-ul următor şi cu acest simplu gest alătură-te unui strigăt de ajutor al întregii lumi, cerând o prezenţă a Naţiunilor Unite în zonele afectate acum.
http://www.avaaz.org/ro/syria_will_the_world_look_away_c/?vl
Comunitatea Avaaz a fost alături de poporul sirian timp de 15 luni, demascând regimul sirian, cerând sancţiuni, sprijinind comunităţile locale de pe tot teritoriul ţării şi oferind echipamentul necesar cetăţenilor pentru a se transforma în mesageri ai poporului lor şi a relata întregii lumi violenţele la care sunt martori. Să facem ca momentul masacrului de la Houla să determine o schimbare şi să insistăm ca guvernele care ne reprezintă să renunţe la această atitudine pasivă, să renunţe la a da din cap şi la a-şi întoarce spatele.
Cu adâncă durere, dar şi cu determinare, Alice şi întreaga echipă Avaaz
Mai multe informatii Criza din Siria, faza expulzărilor (Gândul) http://www.adevarul.ro/international/in_jurul_lumii/Criza_din_Siria-faza_expulzarilor_0_709729410.html
ONU, spectator la un nou masacru din Siria (România Liberă) http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/onu-spectator-la-un-nou-masacru-din-siria-265475.html
Annan: E nevoie de "măsuri ferme" pentru a aduce pace în Siria (Al Jazeera, în engleză) http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/05/2012528104471849.html
Misiunea ONU "oripilată" de mascarul din Siria - 108 morţi (AP, în engleză) http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gw9VNSp1tkeq-qmR22Q6QZ7j2hcg?docId=a73e47f7c8e546ab8094ad08ecacb939/
Noi violenţe în Siria, în ciuda avertismentului lui Annan (BBC, în engleză) http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18260992
_________________ Ileana - Gărgăriţa-Balsam-pentru-Suflet
|
|