Acum este 28 Mai 2026, 01:47

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Dipladenia
MesajScris: 20 Ian 2010, 14:58 
Neconectat

Nume forum:1
Dipladenia by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 16-03-2009

Este by angela draganoiu (393 mesaje), la 16-03-2009
intr-adevar o superba Saintpaulia, sa-ti traiasca. Atentie cu udarea pentru ca violetele au radacinile foarte subtiri si daca au prea multa apa mor foarte repede. Eu le pun apa o data pe saptamina in farfurioara si nu s-au suparat. Le trebuie lumina multa, dar nu soare direct.
De altfel, sunt putine plante carora sa le placa soarele direct (una dintre acestea este Bougainvillea care un infloreste doar daca are soare direct cateva ore bune pe zi. Ar mai fi Dipladenia si altele).

Replica: Angela, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 16-03-2009
cand am citit ce ai scris am mers repede sa caut Dipladenia pe care nu o stiam.
Ai idee cum se numeste popular?

Replica: Popular, by angela draganoiu (447 mesaje), la 16-03-2009
Dipladenia se numeste "Iasomie Braziliana".

Replica: Doamne, Angela, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 16-03-2009
m-am indragostit de ea. Cred ca i-a placea sa stea la geamul meu (pe exterior) din primavara pana in toamna. Eu zic ca are un impact fain la impodobirea ferestrelor, nu crezi?
Recunosc, imi merge la inima numele de iasomie braziliana.
Iti multumesc si sa ai o zi minunata.

Replica: Cu mare by angela draganoiu (447 mesaje), la 17-03-2009
placere Ileana, - ma bucur sa fiu de folos.

Trebuie sa stii ca dipladenia este o liana, deci ii trebuie un suport pe care sa se catere (se poate mentine si un port mai mic prin tunderi). Ii place soarele si caldura, ca sa infloreasca ii trebuie cam 5 ore bune de soare pe zi (in zilele toride de vara trebuie protejata - adica la amiaza ar trebui umbrita pina trece arsita), insa cind temperaturile incep sa scada trebuie adusa in casa pentru ca nu rezista la frigul de iarna.

Pamintul trebuie sa contina si nisip sau perlit pentru drenare Este un pamint de la Compo care are in compozitie perlit.

De primavara pina vara tirziu trebuie udata abundent fara insa ca apa sa balteasca; dupa ce se trece perioada de inflorire trebuie redusa udarea si trebuie tinuta in camere cu temperatura mai scazuta.

Ingrasamint poti sa-i pui o data la 2 saptamini de primavara pina la inceputul toamnei, diluat conform indicatiilor de pe ambalaj. ingrasamintul poate fi din cel pentru plante cu flori.

Este o planta careia ii place umiditatea de aceea trebuie pufuita cu apa pe frunze aproape zilnic in perioada calduroasa, si chiar este bine sa pui ghiveciul pe un strat de pietricele mentinute umede permanent. Se spune ca bilutele de argila sint bune, dar cum n-am gasit eu folosesc pietris mai mare.

De inmultit se poate inmulti prin butasi semilemnificati luati vara de pe planta mama, se pun in pamint amestecat cu nisip si cu sticla de plastic in cap. Butasii vor avea numai 2 frunze in virf, restul se rup. Din cind in cind este bine sa aerisesti "mini-sera" ca se pastreze o umiditate constanta.

Trebuie sa ai mare grija cand rupi frunze sau lastari pentru ca toate partile plantei sunt toxice. In cazul in care rupi un lastar sau o frunza vei vedea ca se scurge un lapte care este iritant pt ochi , maini. In acest caz trebuie sa te speli cu multa apa.

Mai trebuie sa stii ca este foarte "iubita" de paduchii lanosi pe care ii combati prin spalarea locurilor cu un betisor de urechi muiat in apa cu spirt medicinal. In cazul in care atacul este masiv va trebui sa inlaturi tot pamintul sa speli radacinile si sa pui pamint proaspat.

De asemenea, din cauza atmosferei uscate poate fi atacata de paianjenul rosu care se poate combate cu acaridice pe care le iei de la farmaciile fitosanitare.

Eu am avut si n-a vrut cu nici un chip sa infloreasca; trebuie sa spun ca am tinut-o in balcon si desi aveam deschise geamurile n-a vrut; probabil ca ii trebuie mai mult aer liber. Daca o vei tine pe o terasa sau balcon deschis cu siguranta va inflori. Am vazut-o in Spania inflorita si este o minuatie.

Florile pot fi rosii, roz sau ciclam.

Iti urez succes.

Replica: Angela, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 18-03-2009

multumesc.
Am ramas insa cam debusolata de multitudinea de ingrijiri pe care le cere. In plus este si urcatoare...
O sa ma mai gandesc pentru ca imi este tare draga.

Replica: Ileana, by angela draganoiu (447 mesaje), la 19-03-2009
nu trebuie sa te sperie ceea ce cere planta. Eu am scris cam toate cerintele ei, nu este chiar atat de mofturoasa precum pare din descriere. Face niste flori minunate si, daca are toate conditiile, se face foarte frumoasa. Am vazut dipladenii tinute la un port mai redus, prin tunderi.

Daca iti place atit de mult ia-o si pune-o pe o terasa sau intr-un balcon deschis, in orice caz, undeva afara si la soare, si ai sa vezi ce planta minunata ai sa ai. Succes!

Nu stiu de unde esti. Eu am vazut la OBI cu 19,9 lei, iar anul trecut mai prin vara a fost la Romstal Garden cu 12 lei la inceput, apoi a fost cu 6 lei. Deci, nu este o planta scumpa.

Replica: Angela, by Stefanescu Elena (2780 mesaje), la 20-03-2009
ma bucur ca pot citi mai multe despre aceasta floare. Imi place tare mult.
Multumesc de sfaturi.

Replica: Angela, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 20-03-2009
m-ai convins! De-acum sunt cu ochii in patru ca sa nu o pierd din vedere.
Multumesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Dipladenia
MesajScris: 13 Mai 2010, 15:56 
Neconectat

De cateva zile mi-am cumparat o dipladenia rosie, plina de bobocei. Astazi toata ziua m-am gandit ce suport sa-i fac sa arate cat mai bine si ma gandeam sa va intreb pe voi, daca aveti si cum o ingrijiti. Si surpriza, am gasit acest topic plin de informatii utile.
Angela, multumesc. Nu te-am mai vazut demult prin gradinuta noastra si te imbratisez cu drag.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Dipladenia
MesajScris: 16 Mai 2010, 10:54 
Neconectat

Multumesc, Mona. Si eu va imbratisez pe toate. Am avut niste probleme care m-au tinut departe de voi, s-au rezolvat si acum am revenit.
Atentie cu Dipladenia ca atrage ca un magnet paduchii lanosi pe care insa ii poti distruge cu Decis (o sa-ti spuna vanzatorul cum sa-l dai).
Este o planta minunata care atunci cind are conditii optime te rasfata cu multe flori stralucitoare. Succes cu ea!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: