|
Stapelia sau steaua serifului by angela draganoiu (447 mesaje), la 16-10-2007 Am revenit cu informatii despre aceasta planta. Stapelia face parte din familia Asclepidaceae, este o planta suculenta, originara din Africa de Sud. Prezinta tulpini in 4 muchii, dintate si ramificate, flori mari in forma de stea, petalele ascutite, maron cu striatii crem si aspect cartonat. Stapelia variegata sau steaua serifului, cum i se spune popular, are flori stelate, cu petale brun-purpuriu cu pete galbui. Florile emana un miros neplacut si traiesc citeva zile. Stapelia gigantea are flori mari de peste 25 cm in diametru sint galbene cu rosu si peri albi. Pentru Stapelia folosim pamint bogat in nutrienti, amestecat cu nisip (3 parti pamint, 1 parte nisip), pietris si caramida pisata pe fundul vasului. Vara se pot tine afara in plin soare, desi tulpinile se pot colora usor in roscat si se uda la 2 zile. Trebuie ferita insa de ploi. Stapelia variegata infloreste din iunie pina toamna tirziu pe cind Stapelia gigantea infloreste la sfirsitul lui septembrie si nu este indicat sa i se schimbe pozitia ghiveciului pentru ca isi pierde bobocii. O data cu venirea sezonului rece se uda din ce in ce mai rar, pina la o data pe luna (daca nu este udata la timp se vestejeste si nu is mai revine) deoarece radacinile putrezesc foarte usor. Iarna prefera expunerea sudica, lumina drecta si temperatura peste 10 grade C. Vara se fertilizeaza cu ingrasamint lichid specific suculentelor. Se inmulteste usor prin butasi de tulpina pe tot parcursul anului, mai putin iarna. Se tine intr-un loc umbros 2 sapatamini dupa care se scoate la lumina. Pentru plantele suculente, ca si pentru cactusi, cantitatea de apa este vitala, deoarece excesul duce la putrezirea radacinilor. Sursa: "Practic idei"
Replica: Angela, am auzit ca floarea are un miros urat. O fi adevarat?, by Doruletz Mic (1032 mesaje), la 17-10-2007
Replica: Stapelia by angela draganoiu (447 mesaje), la 29-10-2007 Doruletz Mic, cer iertare pt raspuns cu intirziere, dar am fost plecata din Bucuresti si n-am avut net pe unde am umblat. Da, Stapelia emana un parfum neplacut deoarece in locurile ei de origine atrage muste pentru polenizare. mirosul insa nu se raspindeste in camera unde o tii si se simte doar daca apropii nasucul. Eu am avut una la birou. Iti inchipui, nu?
_________________ Angela - Gargarita-Floare-de-Cires
|