Acum este 28 Mai 2026, 14:25

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Gardenia
MesajScris: 16 Feb 2010, 08:45 
Neconectat

Nume forum:1
Gardenia. by angela draganoiu (447 mesaje), la 22-05-2007
Ati vazut cu siguranta aceasta planta in magazine iata citeva informatii despre ea.

Provine din China, Japonia, Taiwan si din alte zone cu climat tropical ale Extremului Orient. In arhipelagul Polineziei, florile de gardenia sint oferite turistilor in salbe sau cununite impletite ca semn al ospitalitatii si este un fel de emblema nationala.

Inregistreaza o crestere lenta, mai accentuata vara cind temperaturile sint favorabile. Gardenia este impresionanta atit prin florile albe cu un parfum delicat cit si prin frunzisul verde, stralucitor si foarte compact in jurul lastarilor. Se mentine verde tot anul, dar iarna necesita o perioada de relaxare, tinindu-se pentru citeva saptamini la o temperatura de 10-15 grade C, pentru o declansare in masa a inductiei florale. Dupa aceasta perioada planta trebuie tinuta intr-o atmosfera cu o temperatura de 20-30 grade C si in conditii de iluminare naturala cit mai puternica.

Umiditatea atmosferica trebuie sa fie mai ridicata decit cea a solului. Ghivecele se mentin pe un strat de pietris permanent umed, pentru vaporizarea frunzisului, fara ca apa sa se infiltreze in ghiveci. Pamintul se mentine umed fara excese repetate, cu pauze intre udari pentru o buna oxigenare.

Un amestec ideal poate fi realizat din pamint de frunze, turba fibroasa acida, mranita, pamint realizat din putrezirea lemnului sau a scoartei de copac si nisip, din toate aproximativ cite o parte.

Nu se pulverizeaza frunzele in perioada de inflorire pentru ca acest lucru va duce la caderea florilor. Bobocii florali sint foarte sensibili la oscilatiile termice, la o iluminare insuficienta, la aer uscat si la apa prea multa.

Un mic secret al gardeniei consta in modul de taiere a coroanei; plantele se intretin anual prin aceste operatii, dar lastarii ce produc flori trebuie sa aiba in medie 6-7 noduri. In perioada precedenta infloririi, gardeniile pot fi stimulate cu substante fertilizante in doze foarte slabe. Puteti utiliza stimulantii lichizi folositi pentru orhidee numai atunci cind se pot mentine conditii optime de caldura si lumina.

Inmultirea plantei se face prin butasi recoltati din virful lastarilor tineri care au la baza o mica portiune din ramura veche.

Replica: I-ar mai nimerit, Angela! by Tudorancea Rodica (262 mesaje), la 24-05-2007
Nu stiam de ce-mi moare gardenia.

Replica: Gardenia. by angela draganoiu (447 mesaje), la 25-05-2007
Rodica ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Cum mai gasesc informatii despre plantele noastre le pun pe forum sa fie de ajutor tuturor. Si eu imi doresc mult o gardenie, dar din nefericire n-am conditii pentru ea, asa ca ma multumesc sa o privesc la altii.

Replica: Multumesc, Angela! by Tudorancea Rodica (262 mesaje), la 26-05-2007

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: