Acum este 29 Iul 2026, 15:07

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum se inmulteste glicina (wisteria)?
MesajScris: 30 Mai 2011, 15:09 
Neconectat
Site Admin

Nume forum:1

Wisteria noastra a fost achizitionata din magazin.
Nu am incercat sa inmultim glicina prin seminte pentru ca am inteles ca infloreste foarte greu sau deloc.
Stiu ca varianta cea mai buna de inmultire este prin marcotare.*
Prin butasi este problematic.
Din ce am citit pe net, trebuie sa fie butasi din lastari care nu au facut scoarta, sa fie de 3-6 cm si cel putin doua seturi de frunze.
Butasii se iau la sfarsitul primaverii-inceputul verii, se inmoaie in hormon de inradacinere, se pun intr-un substrat care dreneaza bine (probabil jumatate pamant, jumatate perlit sau nisip grosier) care a fost udat inainte si se creeaza o mini sera. Se mentine umiditate constanta, lumina puternica, dar nu in soare si in 4-6 saptamani ar trebui sa faca radacini.
Pentru cei care stiu engleza, iata un link ce completeaza informatiile de mai sus:
http://www.gardeningknowhow.com/flower/propagating-wisteria-cuttings.htm

Intrucat unele glicine drajoneaza puternic (mai ales in primii ani), exista posibilitatea sa achizitionati o radacina de la o prietena care are asa ceva.

*Pentru a realiza o marcotare subterana se ia o ramura flexibila si se taie o parte din scoarta acesteia. Apoi zona respectiva se ingroapa sub pamant si varful se scoate la aer. Se pune o piatra peste zona taiata ca sa nu iasa ramura din sol. Apoi se uda normal. Intrun an-doi se vor obtine radacini din acel loc si se va putea separa marcotajul.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Cum se inmulteste glicina (wisteria)?
MesajScris: 18 Iun 2011, 16:19 
Neconectat

Monica pui o intrebare?
Eu as opta pentru varianta cu lastari nelemnificati pusi in ghivece cu pet in cap, clasic, cu pamant amestecat cu nisip sau perlit si udat bine in prealabil. N-am incercat pana acum, dar metoda aceasta, cu sticla in cap, da cele mai bune rezultate in marea majoritate a plantelor si pare a fi cea mai sigura.

Victory, intrebarea mi-a adresat-o o forumista pe mail si cum mi-am zis ca este un subiect de interes general, am adus raspunsul aici.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Cum se inmulteste glicina (wisteria)?
MesajScris: 31 Aug 2011, 12:28 
Neconectat

Draga Monica am intrebat si eu la o revista la care sunt abonata" Casa in fiore". Si uite ce mi-au raspuns:

Am sa incerc si traducerea. Nu sunt in bune reletii cu limba italiana asa ca rog gargaritele care stiu aceasta limba sa ma ajute.

Inmultirea glicinei poate fi efectuata in diverse moduri.
Prin seminte este cea mai simpla, dar cere mult timp. Semintele se culeg din tecile care s-au format cu o vara in urma dupa inflorire si vor fi conserva pana in primavara urmatoare. Dupa ce i-ati lasat la imbaiat in apa pentru o zi, trebuie puse in vase cu un continut nisipos specific pentru semninte. Noile plantute infloresc dupa multi, ani dar au inflorescenta diversa decat cea a plantei mama.
Multiplicarea prin butas (tulpina lemnoasa) este matoda cea mai utilizata si sigura: in februarie-martie se taie ramuri lungi 15-20 cm cu 3-4 muguri, care sunt puse sa faca radacini intr-un compus constituit jumatate din nisip de rau si cealata jumatate din turba, se tin intr-un ambient cald (22-24 grade), moderat luminat si protejat de razele solare directe. Dupa 4-5 luni, noile platute bine dezvoltate se transplateaza fiecare intr-un recipient. Plantele obtinute in acest mod vor inflori dupa 2-3 ani.
Se poate proba si marcotajul: la sfarsitul iernii se ingroapa lastarii crescuti la baza plantei intr-o gaura profunda 20-30 cm, facandu-se intrare unui varf si lasandu-se o portiune atasata de planta mama. Dupa un an cand planta a facut noi muguri, se va taia de parinte si se va pune sa prinda radacini in vas sau direct in pamant.

In speranta ca m-am facut inteleasa, va pup dulce.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: