Acum este 17 Aug 2026, 19:22

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Despre regenerare...
MesajScris: 25 Ian 2010, 10:12 
Neconectat

Nume forum:1
Despre regenerare by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 16-03-2008
Nu stiu daca ii spune chiar asa, dar haideti sa vorbim putin despre taierile care trebuiesc facute plantelor. Dafinul meu a crescut cam salbatic si ar trebui taiat, dar pana ma hotarasc cum o sa fac parca vad noi lastari si iar nu ma indur. Si unele muscate ar trebui intinerite, voi cand faceti asta primavara sau toamna? Taierile se aplica si rozmarinului?
Hoya, dupa ce am taiat-o a inflorit, - sa fie valabil asta si pentru craciunita?

Replica: Regenerare by Camelia Jura (193 mesaje), la 16-03-2008

Si eu am un dafin si nu l-am taiat pana acum. L-am cumparat in toamna. Abia cand am vazut intrebarea ta, m-am gandit ca ar cam trebui sa caut ceva despre taiere pentru ca nu stiu nimic. Iata ce am gasit pe net:

Dafinul arata foarte bine in ghivece mari, rotunde. Pentru a forma arbustul, cumparati o planta tanara cu tulpina cat mai dreapta. Pe vreme ce creste, taiati toate ramurile din partea de jos, dar pastrati-le pe cele de sus. Cand arbustul ajunge la o inaltime cu aproximativ 20 cm mai mult decat cea pe care o doriti, taiati varful copacului, si lasati pe ramurile existente numai cate 3 frunze. Asta va incuraja dezvoltarea ramurilor mici in varf, ceea ce va da aspectul de minge coroanei. Ramurile care apar in lateral se reduc la numai 3 frunze. Cand arbustul a capatat deja forma pe care o doriti, el mai trebuie taiat numai pentru a ii mentine forma. Plantele standard au o tulpina lunga de 1 m si coroana cu diametrul de 55 cm.

Muscatele - eu le tai primavara. Din ce tai, fac noi butasi si le dau prietenelor pentru ca imi este mila sa ii arunc. Am incercat si toamna, dar nu s-au prea prins butasii.

Despre rozmarin nu stiu nimic decat ca este o planta aromatica, folosita la mancare. La noi, in zona Moldovei nu se foloseste. Tu la ce o folosesti? Numai pentru ornament?

Hoya nu am taiat-o niciodata. Dupa ce a ajuns sa ocupe un ghiveci imens, a murit asta vara, pe canicula aceea insuportabila. Acum, am din nou un puisor.
Daca afli mai multe, scrie si aici, te rog, Letitia.

Replica: Despre rozmarin by Maria Nistor (5039 mesaje), la 16-03-2008

In mod normal se taie treptat pentru a-l folosi la gatit. Merge pus si la cartofi la cuptor avand in vedere ca suntem in Postul Sf. Paste. Daca planta este micuta se taie crenguta la jumate nu pana la tulpina. La plantele mari li se da forma rotunda, se poteaza uniform si in inaltime. Nu este o planta ce creste prea repede. In concluzie, plantele mari in toamna, iar cele mici de cate ori este nevoie pentru gatit tinand cont de nevoia de a-l mentine uniform.

Replica: In general, by angela draganoiu (447 mesaje), la 17-03-2008
toate taierile si ajustarile de coroana se fac primavara cind plantele ies din hibernare.

In ce o priveste pe hoya, in cartile de specialitate se spune ca poate fi taiata pentru a se mentine o dimensiune redusa a plantei. De asemenea se mai mentioneaza ca pedunculii florali nu se taie pentru ca pe ei mai pot aparea flori in acelasi sezon sau in cel urmator.

Hoya nu necesita ghivece mari si trebuie udata moderat in functie de anotimp. Primavara si vara se uda abundent, toamna se reduc udarile, iar iarna se uda cit sa nu se usuce planta.

Este o planta care are nevoie de lumina multa insa nu soare direct pentru ca razele puternice pot provoca arsuri.

Este o planta care suporta temperaturi ridicate, iar pentru hibernare suporta un minim de 10 grade C. Poate sa suporte si temperaturi mai scazute insa pentru un timp scurt.

Replica: Pe mine ma impresioneaza floarea aceasta care plange, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 18-03-2008
si nu mai stiu pe unde am citit ca dezvolta doua tipuri de ramuri, unele fac flori, altele nu. Cum eu n-am stiut cum sa le deosebesc le-am taiat uniform si am avut surpriza placuta ca cele purtatoare de flori s-au lungit mai mult si au avut flori.
Floarea ta, Camelia s-a sufocat. Cred ca daca mai reduceai din ramuri o salvai.
Nu stiu ce compozitie au lacrimile ei, dar se pare ca dor pentru ca au cazut pe frunza unui zigocactus si au lasat urme.
Eu am un rozmarin (din motive de Jamie), imi place cum miroase, dar nu am curajul sa-l folosesc la gatit.
Zilele trecute am vazut in florarie iasomie de Madagascar. M-a tentat, dar am renuntat ca mi s-a parut prea fragila. Voi, care aveti floarea asta, cum ati ales-o?

Replica: Eu by Anitescu Constanta (71 mesaje), la 18-03-2008
am, dar acasa in Romania. A fost frumoasa cand am luat-o din supermarket, dar nu s-a mentinut. Acum sta pe un antreu la mama mea, acasa unde este lumina si este racoare. Asta-vara, de la caldura era sa moara desi ai mei au ferit-o de soare. Miroase tare frumos.
Letitia, cine este Jamie?

Replica: Un tanar si celebru bucatar englez. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 18-03-2008
Astazi despre iasomia de M. am citit ca seamana, in privinta preferintelor, cu hoya.

Replica: Am si eu by Marilena Iamandi (38 mesaje), la 19-03-2008
o iasomie de Madagascar. Este mai gingasa decat Hoya. Are momente in care sufera, cum a fost in aceasta iarna, dar si momente bune cand infloreste si ne bucura pe toti.

Te referi la cel de la TV: Jamie Oliver?

Replica: Iasomia de Madagascar by angela draganoiu (447 mesaje), la 19-03-2008
sau, pe numele ei stiintific, Stephanotis este o planta foarte apropiata de Hoya, sau planta de ceara; are cam aceleasi cerinte de lumina, caldura si umiditate ca si Hoya insa este mai mofturoasa. Nu ii place sa fie mutata din locul initial, iar daca este in perioada de inflorire, ghiveciul nu trebuie nici macar miscat pentru ca ii cad toti bobocii.

In perioada de inflorire se uda cu mai multa apa, ii place lumina si caldura multa, insa nu soarele direct pentru ca razele soarelui pot provoca arsuri.

Vara trebuie tinuta in camere luminoase, cu caldura si ventilatie buna insa nu in soare direct; se va uda din abundenta insa cu grija, sa nu stagneze apa caci putrezesc radacinile. Ingrasamint se va administra, in concentratia de pe ambalaj, la doua saptamini.

Iarna trebuie dusa intr-o camera racoroasa si udata mai putin pentru ca planta sa intre in hibernare.

Planta infloreste din ianuarie pina in august.

Am cumparat una desi stiu cat de pretentioasa este, dar prea era plina de boboci care nu s-au scuturat acasa ci s-au desfacut si miroase divin. Este o planta eleganta, dar mofturoasa insa daca ii gasiti locul potrivit, va fi o incintare cu florile ei delicate si parfumate.

Mai exista o planta care se numeste Jasminum si care are floricele mici, albe, foarte parfumate. Aceasta planta este mai putin pretentioasa decit Stephanotis, si deci mai usor de ingrijit.

Replica: Am by Olivia Parvu (87 mesaje), la 19-03-2008
gasit la supermarket mai multe exemplare. Am luat si eu una, mai viguroasa si i-am schimbat vasul mic (in care se vindea) cu unul mai mare. Am luat pamant de flori la pachet, l-am combinat cu nisip (2.5/1.5) si am asezat planta cu tot cu pamantul ei in ghiveciul nou. Am asezat-o la geam pentru ca nu este inca soare si am botezat-o Jasmin.

Replica: Si by Rosculet Adnana (276 mesaje), la 19-03-2008
mie imi plac florile, dar nu am decat muscate normale si muscate curgatoare. Inca nu le-am scos afara pentru ca este cam frig. Imi place sa culeg si eu flori de pe internet asa ca va postez una.

Replica: Eu am cumparat by angela draganoiu (447 mesaje), la 20-03-2008
Jasminum intr-un ghiveci foarte mic insa nu l-am mutat de teama ca se vor scutura toate florile si bobocii. El poate sa stea in acel ghivecel inca 2 ani.

Replica: Tot din familia jasminum by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 25-03-2008

Replica: Voua by Raluca Popa (923 mesaje), la 29-01-2009

la ce varsta v-a inflorit Hoya? Eu am o planta de aproape 3 ani insa nu a inflorit niciodata. Este crescuta "ca la carte", nu-i lipseste lumina si este destul de bine dezvoltata. Oare imi va face o surpriza placuta anul acesta?

Replica: Eu stiu atat de putine despre flori, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 29-01-2009
dar Hoya mea a inflorit dupa taiere, dar nu pot garanta ca si a ta va inflori. Ia partea buna a lucrurilor, o tai si pui butasi in pamant, daca planta mama nu infloreste cel putin vei avea mai multe plante de Hoya. Mie imi pare rau ca nu am reusit sa fac acest lucru si cu rosmarinul si acum a murit.
In primavara asta este randul craciunitei.

Replica: Rozmarinul by greta hirsch (115 mesaje), la 29-01-2009
se potriveste la cartofi, nu in cantitate prea mare caci este un condiment foarte puternic. De exemplu eu tai cartofii mari in sferturi, cei mici in jumatati, torn pe ei 2 -3 linguri de ulei, sare, boaia si "secretul gustului" (din Romania), amestec un pic sa fie acoperiti pe toate partile si ii pun la cuptor cam o ora, dupa ce am presarat rozmarin deasupra.
Merita incercat.

Replica: O mana (pardon, o crenguta) de ajutor. by serban iuliana (3 mesaje), la 29-01-2009
Am un pomisor care imi este tare drag si despre care nu stiu decat din experienta ca iubeste apa si soarele.

Atasez o imagine cu el si frumoasa lui floare in speranta ca ma puteti ajuta sa ii aflu numele.
Va sarut cu drag, Iulia

Replica: Hoya by angela draganoiu (447 mesaje), la 30-01-2009
este o planta relativ mofturoasa. Nu ii place sa fie mutata, nu ii place apa, ii place sa stea mai la racoare iarna. De obicei, hoya se uda rar si ii trebuie un pamint de cactusi sau daca nu aveti puteti amesteca pamintul de la florarie cu mult nisip. In general taierile se fac pentru a pastra o dimensiune redusa a plantei, dar nu stimuleaza inflorirea. Ii trebuie un ingrasamint fie pentru plante cu flori fie pentru plante acidofile, cum ar fi azaleele sau anturiumul.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: