Fistic by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 16-07-2008 Stiti ceva despre fistic?
Replica: Nu, by Grigorita Carmen Laura Tereza (1265 mesaje), la 17-07-2008 stiu chiar nimic. Sunt curioasa sa aflu. Cine stie?
Replica: Si eu sunt curioasa. by Frunza Nicoleta (3287 mesaje), la 17-07-2008 Cine ne aduce ceva informatii?
Replica: Fistic by Enache Mihaela-Ema (383 mesaje), la 17-07-2008 Consumul de fistic poate reduce impactul carbohidraţilor asupra nivelului glicemiei.
Afectiunile cardiace raman in continuare cauza principală a mortalitatii, atat la barbati cat si la femei, iar alte 20 de milioane de persoane traiesc, anual, cu diabet, astfel incat aceste noi date sunt foarte incitante si relevante - afirma Dr. Cyril Kendall, cercetator principal si profesor la Universitatea din Toronto, departamentul de stiinte nutritionale. Este deja bine cunoscut faptul ca, controlul nivelului glicemiei este important pentru prevenirea si controlul diabetului si, conform ultimelor date, este important si in prevenirea bolilor cardiace. Controlul fluctuatiilor glicemiei postprandiale pare a fi in mod particular deosebit de important.
S-a aratat deja in trecut ca fisticul scade factorii de risc ai afectiunilor cardiace. Cu toate acestea se cunoaste inca putin despre efectul specific al fisticului asupra glicemiei serice. Rezultatele preliminare ale acestui studiu demonstreaza ca supresia raspunsului glicemic dat de alimentele cu conţinut crescut de carbohidrati poate fi una din mecanismele prin care fisticul contribuie la sanatatea cardiovasculara si la preventia, respectiv la controlul diabetului.
Studiul reprezinta o premiera deoarece examineaza efectele pe care le are fisticul asupra nivelului glicemiei sanguine in combinatie cu alti carbohidrati. Studiul a fost condus de Dr. Cyril Kendall si Dr. David Jenkins de la Universitatea din Toronto, cercetatori cunoscuti pentru studiile facute asupra indexului glicemic, index care evalueaza rapiditatea cu care este absorbita glucoza din alimente. Anumiti carbohidrati cresc mai rapid nivelul glicemiei in comparatie cu alte alimente, ca de exemplu fisticul, care contine un nivel mai ridicat de proteine, de fibre si de grasimi mononesaturate. In general alimentele care nu cresc intr-o maniera rapida nivelul glicemiei sunt considerate mai sanatoase.
Drs. Jenkins si Dr. Kendall impreuna cu colegii lor de cercetare au studiat 10 indivizi sanatosi care au fost inclusi, pe parcursul a doua luni, in mai multe studii dietetice. Dupa postul din timpul noptii, participantii au primit una, doua sau trei uncii (n.b. 1 uncie = 28.3g) de fistic fie administrat singur, fie in asociere cu o felie de paine alba, nivelul glicemiei fiind masurat peste o perioada de doua ore. Rezultatele sugereaza faptul ca, consumul de fistic impreuna cu o masa bogata in carbohidrati scade in mod semnificativ raspunsul glicemiei sanguine. Cu cat a crescut consumul de fistic cu atat s-a intensificat scaderea nivelului glicemiei. In plus consumul de fistic fara alte alimente a determinat doar o crestere minima a glicemiei serice.
Cercetatorii au monitorizat de asemenea efectul fisticului consumat cu alti carbohidrati asupra nivelului glicemiei postprandiale. Adaugarea de fistic la o serie de alti carbohidrati consumati frecvent, ca de exemplu pireu de cartofi, paste, orez a determinat de asemenea reducerea semnificativa a raspunsului glicemiei sanguine, comparativ cu raspunsul obtinut atunci cand alimentele au fost consumate singure.
In mod categoric cercetari suplimentare sunt bine justificate - afirma investigatorii.
Replica: Si, by Sorescu Minerva (2106 mesaje), la 17-07-2008 cum poate fi procurat?
Replica: Se gaseste by Frunza Nicoleta (3287 mesaje), la 17-07-2008 in supermarket-uri la raioanele cu alune, dar in general este prajit si cu sare. Ceea ce nu cred ca edte prea bine.
Replica: Se gaseste si natur. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 17-07-2008 Eu ma intrebam daca pus intr-un ghiveci incolteste?
Replica: La fistic, nu stiu, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 17-07-2008 dar eu am pus in pamant un sambure de avocada si a iesit.