Murraya by angela draganoiu (447 mesaje), la 08-10-2007 Acum citeva zile am primit un pui din aceasta planta si am cautat informatii despre ea ca sa stiu cum s-o cresc. Este o planta deosebita cu flori parfumate. Ita ce am gasit.
Originara din India si Malaezia, Murraya este un arbust frumos ramificat, cu crestere relativ lenta si foarte decorativ. Este una dintre acele plante decorative prin tot ce le apartine: tulpina initial verde devine alba pe masura ce se lemnifica, crengile mai mici sau mai mari se arcuiesc elegant, frunzele de un verde inchis, stralucitor, se aseamana cu cele ale citricelor, florile grupate in mici inflorescente de culoare alba raspandesc un parfum specific iasomiilor, iar fructele rosii ca niste cirese persista pe crengi multa vreme. In interiorul pulpei carnoase a fructului se afla una sau doua seminte verzi in forma de lacrima. Desi planta se inmulteste si prin butasi semilemnificati, metoda recomandata este prin seminte. Rata de reusita a acestei metode este de aproximativ 60%. De la samanta pana la obtinerea unei plante tinere (de cativa cm) trec numai 2 luni. Se spune ca planta creste incet, dar in aceasta perioada initiala de dezvoltare regula nu se aplica. Pe masura ce planta se maturizeaza ritmul de crestere scade.
Puteti inmulti Murraya in orice perioada a anului, dar cand va decideti sa folositi seminte trebuie sa va asigurati ca puteti acorda atentie maxima viitoarelor plante. De preferat, folositi banuti de turba (vedeti nota de final) in care plantati 2-3 seminte. Supravegheati umiditatea din sol, cea relativa si cantitatea de lumina naturala pe care semanaturile o primesc. Dupa ce fiecare planta va avea cateva frunze si radacinile vor trece dincolo de tifonul banutului de turba le puteti planta individual in ghivece nr. 1. Nu uitati sa verificati daca sunt libere gaurile de scurgere ale ghiveciului. Odata depasita aceasta perioada plantele nu va vor mai solicita atentia in mod deosebit dar va vor rasplati din plin.
Murraya iubeste lumina si tolereaza chiar si umbra partiala. In umbra totala planta nu va mai inflori. In conditiile climaterice de la noi din tara Murraya este o planta de interior, dar in zonele de origine ea este plantata in gradini direct in sol sau in ghivece mai mari. Planta are o durata de viata de aproximativ 15 ani interval in care trunchiul ajunge pana la 13 cm in diametru. Temperaturile optime variaza usor in jur de 20 gr. C, dar se cunosc cazuri cand planta a rezistat pe perioade scurte si la -4 gr. C. Udarea se face regulat, fara ca suprafata ghiveciului sa fie imbibata cu apa sau sa se usuce prea tare. Daca umiditatea relativa a spatiului in care gazduiti planta este prea scazuta se recomanda pulverizarea regulata a plantei cu apa dedurizata (fiarta si racita). Aveti grija ca apa care se scurge de pe frunze sa nu imbibe solul afectand radacinile plantei. Desi ele sunt bine dezvoltate si in mediul original protejeaza solul este bine sa nu abuzati.
Nu este o planta pretentioasa in privinta solului cu conditia ca acesta sa fie humos si bine drenat. Transplantarea se face primavara, numai daca este necesar si trebuie sa verificati pamantul de nematozi. Ca sa va asigurati ca acestia si alti paraziti nu se gasesc in pamantul pe care il veti folosi, coaceti pamantul in cuptor pentru 30 de minute. Il puteti folosi dupa ce acesta se raceste. Plantele de Murraya altoite devin sensibile la fainare. Vara se administreaza ingrasaminte (pentru plante cu flori) in concentratii scazute, pentru ca exista riscul de "intoxicatie". De-a lungul timpului planta mai poate fi atacata de musculite albe sau paianjeni. Intr-un mediu bine intretinut, curat si aerisit, plantele se pastreaza sanatoase timp indelungat.
Daca planta va avea conditii prielnice de dezvoltare veti fi rasplatiti cu flori parfumate pe tot parcursul anului. Florile atrag albinele iar fructele deosebite atrag pasarile, daca planta se afla in aer liber. Toamna frunzele nu-si schimba culoarea, ramanand verzi si stralucitoare. Murraya poate fi modelata si sub forma de bonsai sau topiary (forme animale obtinute din vegetatie). Frunzele arbustului au si proprietati medicale fiind folosite cu succes in afectiuni care necesita astringente sau stimulatoare.
Denumiri alternative:
Murraya exotica, Murraya paniculata, Chalcas exotica, Chalcas paniculata
Nota: banutii de turba sunt ideali pentru semanaturi. Turba asigura un mediu propice de dezvoltare pentru seminte de tot felul. Inainte de plantarea semintelor in acesti banuti (turba este compactata) acestia se tin cateva minute intr-un vas cu apa. Turba se umfla formand un mic ghivecel cu un fel de tifon la exterior, prin care radacinile plantelor trec foarte usor. Ii puteti achizitiona din magazinele de seminte sau fitosanitare la preturi modice. Autori: Cornelia Constantin
Sper sa va foloseasca.
Replica: Eu am vazut murraya, by Veronica Ene (179 mesaje), la 08-10-2007 la cineva, dar nu stiu cum se ingrijeste. Dar, daca este atat de parfumata, am sa o caut si eu.
Am gasit o imagine sugestiva pentru acest forum si o postez.
Replica: Murraya by angela draganoiu (447 mesaje), la 09-10-2007 Veronica, din cite am aflat nu este o planta pretentioasa ii trebuie caldura si soare, insa nu soarele arzator de vara. Eu am la birou un puisor care sta acum la soare si ii merge bine il ud numai cind pamintul s-a uscat, iar la vara il voi proteja de razele arzatoare de la prinz cu o perdea si il voi lasa iar la plecare. Pe la ora 17, voi indeparta perdeaua. Sper sa-mi faca si flori vara viitoare. Mai vorbim.
Replica: Ai dreptate Angela, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 09-10-2007 este foarte frumoasa.
Replica: Si, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 09-10-2007
Replica: Bine ai venit, Veronica! by Doruletz Mic (1032 mesaje), la 10-10-2007 Da, este o floare gingasa desi nu da aceasta impresie. Eu am avut una, superba - imi parfuma livingul cu un parfum deosebit - ceva intre narcisa, tuberoza si crin. Cand a crescut prea mare am daruit-o unei prietene dragi ce a jurat ca va avea grija de ea.
Replica: Murraya by angela draganoiu (447 mesaje), la 11-10-2007 Doruletz Mic oare cit de mare creste? Eu am una mica de tot si ma gindesc daca s-o mai tin sa nu. Nu am nici un fel de experienta cu ea.
Replica: Imi pare rau, Angela, by Doruletz Mic (1032 mesaje), la 17-10-2007 dar am facut confuzie cu Stephanotis. Aceasta este floarea pe care am avut-o eu si nu Murraya cum m-am laudat. Dar am citit ca Murraya poate sa creasca in inaltime, daca are conditii si cam un metru. Mi se pare o marime rezonabila, nu?