Draga Danuta am sa-ti explic in baza ultimului model si anume
Ikebana cu stanjenei.
Ultima culoare este intodeauna fondul sau culoarea cea ma frecventa, deschisa sau impastiata.
Prima data aleg culorile cu simbolurile mai inchise (predominant spre negru) cum ar fi de exemplu triunghiul negru. Ma uit sa fie si mai mult pe panza, ca sa pot acoperi o suprafata mai mare si sa am un punct de referinta. Pe langa patratele sa am si aceste pete lucrate. Uita-te la episodul nr.1 unde am lucrat doar cu o culoare. Apoi iau o alta nuanta din aceeasi gama. Daca prima ata este maro (nr. 15) a doua tot o nuanta de maro (nr. 14). Tot cu simbolul mai accentuat. Acum maro sunt doar 4 nuante si deci aleg ultima cea mai deschisa (nr. 12) ca intre ele ca ramana spatiu pentru a patra (nr. 13). Dupa aceea nu mai stau sa calculez mereu, vor fi si portiuni unde doar umplu. Asa am terminat cu maro, vezi episodul nr. 2.
Urmeaza verdele. Incep iar cu simbolul mai inchis si anume jumatate de cerc negru. Fiindca nu distingeam bine simbolurile (de pe metit nr. 9 si 10) am ales cea cu nr. 8 mai deschisa (discul negru spre dreapta). Am ales dupa s intors pentru ca era mai compact. Iar la ultima nuanta de verde deja era mult de umplut (episodul nr. 3).
Sper ca m-am facut inteleasa. Nu prea stiu sa explic. Atasez si fotografie cu atele si ordinea culorilor.

Spatele imi este cam greu sa-ti spun ca nici eu nu ma prea pricep. Cand trebuie sa tai ata, incerc sa intorc unde am lucrat si pe acelasi rand. Doar la capete imi permit sa intorc din jos in sus.
Daca trebuie sa sar dintr-o parte in alta si nu am nimic pe panza, nu-i nimic, dar ata se fie mai deschisa decat fondul. Daca nu intorc ata si tai. De la urmatoarea fac un nod la ata si tai surplusul in asa fel incat sa para ca este pusa din nou.
Daca este ceva cusut ma uit ca ata cu care cos sa fie mai deschisa, daca nu ori o tai si incep din nou cu ea (cu nodul de mai sus) ori ma leg de ce este cusut. Daca am de cusut doar cateva puncte cu o culoare diferita incerc sa ma leg pe marginea celeilate fara sa se observe prea mult. Atasez si spatele cum arata acum.

La maro inchis am facut nod. Atentie nici nu tebuie sa exagerezi su ele ca nu se vede bine. Aleg aceasta tehnica cand nu am de ce sa ma leg sau chiar daca ma leg se va vedea pe culoarea care o voi coase (fondul de regula). Am scris un roman, dar nu stiu daca m-am facut inteleasa.
Cum fac eu nodul:
Draga Rodi, ti-l aduc cand vin in tara. Sper sa nu uit. Iti trebuie mult?
Draga Svetlana, din pacate calutii mei nu sunt invatati nici la ham si nici la calarit. Sunt numai asa de frumusete. Poate doar cu prastia ar mai fi o speranta.
Va multumesc dragele mele pentru vizita si cuvinte frumoase.
Pup dulce.