Replica: Eu azi, by Hainal-Roman Oana (107 mesaje), la 13-06-2008 am facut tort de cozonac. Aveam niste cozonac pe care nu-l mai mancam, l-am taiat felii, le-am insiropat cu lapte amestecat cu esenta de lamaie, am pregatit niste creme la pachet si am asamblat "tortul". Inca nu l-am gustat, dar sper sa fie bun. Asta pentru desert si delectare.
Ca mancare am facut o ciorba de perisoare cu mult patrunjel si leustean si niste piftele pentru "pachetel" la servici.
Din ciclul "facem toamna ca sa avem tot anul", soacra mea face zarzavat in care nu stiu ce pune, dar adaugat in mancare de un gust de nu-l poti inlocui cu nimic, precum si un suc de rosii care merge numai bine cu spaghetti sau tocanite.
Gargarita-Floare-Calatoare
Replica: Oana si, by Doruletz Mic (986 mesaje), la 13-06-2008 eu procedez la fel cu cozonacul care ramane, numai ca fiind o obsedata ca nu trebuie sa existe decat produsele naturale in ceea ce pregatesc ma complic si fac o crema in casa.
Eu prefer un sirop de rom pentru ca in cozonacul meu exista tot rom, iar crema este de cacao.
Bineinteles ca o sa fie o bunatate desertul tau.
La chiftele nu ai facut si garnitura? Eu fac de obicei un piureu de cartofi cu lapte si cu o lingura de unt. Pentru servici sunt bune si chifetele uscate numai ca noi nu avem voie sa mancam ceva cu ceapa sau usturoi la servici. La servici imi iau in general un sandvis cu piept rece de curcan (facut la cuptor) peste care pun rosie taiata. Sau, branza cu rosie si castravete. Sau urda amestecata cu chimen pe paine prajita. Acum fiind timpul cireselor, imi completez masa cu acest fruct.
Ciorba de periosoare... ce bunatate! Fratele meu care este un vesnic suplu si-o drege dupa ce i-o asez in farfurie, cu smantana.
Probabil la voi la serviciu sunt conditii mai bune pentru luat masa.
Sucul de rosii facut de mamica ta are si alte ingrediente in el de este atat de bun pe spaghetti?
Replica: Atunci by Tender Rose (248 mesaje), la 13-06-2008 cand fac piftele fac atat uscate cat si cu sos. La cele cu sos fac piureu de catofi, iar la cele uscate, cartofi pai. Ultimele merg obligatoriu, in familia noastra, cu salata de rosii.
Asa cum ai facut cozonacul, Oana, poti face si un chec, urmand acelasi model. Avantajul la chec este ca il poti face in doua culori, iar feliile fiind mai dense se taie mai frumos ca tort.
Astazi am facut sote din mazare noua cu piept de pasare la cuptor. Bineinteles ca am avut grija sa fierb mai intai pieptul si asa m-am ales cu o supa pe cinste careia i-am adaugat si niste galuste.
Desert: tarta de visine: 6 oua, 11 linguri zahar, 11 linguri ulei, 11 linguri faina, 1/2 pachet praf copt, 2 pachete zahar vanilat;
Albusele se bat spuma cu zaharul + zaharul vanilat. Se adauga galbenusele (pe rand), apoi uleiul (pe rand), batand cu telul continuu. Adaug praful de copt si faina proaspat cernuta, odata. Aici invart cu telul luand de sus in jos aluatul de maxim 15 ori. Daca procedez altfel si amestec faina in acest maxim de miscari, albusul va ramane aerat in aluat si ii va permite acestuia sa creasca.
Tava, tapetata cu margarina si faina. Torn aluatul in tava usor, nivelez si bag in cuptoul preincalzit, la foc mediu.
Inainte de a incepe tarta, am grija sa pregatesc visinile: spalate, fara coada sau samburi, - le las la scurs.
Dupa ce am bagat aluatul la cuptor, presar pe visine faina (ca sa nu se duca fructele la fundul tavii) si le invart usor cu mana ca sa prinda faina pe toate.
Dupa 10 minute, aluatul si-a luat avant. Deschid cuptorul, trag tava incet spre in afara si incep sa presar visinele repede ca sa nu dea aluatul inapoi. Inchid repede cuptorul si dupa circa 20 de minute prajitura este gata. Pudrez cu zahar pudra dupa ce o scot si o tai dupa ce se raceste putin.
Este prajitura preferata a familiei in aceasta perioada a anului.
Replica: Roze, by Ilinca Moruzeanu (107 mesaje), la 14-06-2008 noi ii spunem tartei tale
Prajitura cu visine.
Doina, eu pentru tarte, pun visinele la congelat, in pungute.
Verdeturile le-am rezolvat si eu. Si ceaiul de musetel pentru ca nu se compara cu plicurile lesinate de la Plafar. Astept floarea de tei si menta de gradina.
In plus am mai facut dulceata de capsuni - numai doua borcane. Nu se mananca ca atare, la noi, in familie, ci o folosesc la o prajitura grilaj, iarna.
Am mai facut dulceata de fragute si de zmeura. Pe acestea le fac foarte zemoase pentru ca le folosesc, vara, ca toping peste inghetata. Noi suntem dependenti de ele.
Am mai facut 6 borcane de 800 g cu dulceata de cirese amara - la noi este un medicament, mai ales in zilele gri de iarna. Sunt in tratative pentru gemul de visine si astept si afinele. Nu facem siropuri pentru ca nu se beau si m-am saturat sa dau cadou.
Replica: Am by Venera Chiriac (112 mesaje), la 15-06-2008 adus si o imagine.
Eu, iarna mai am si jardinierele pline de patrunjel din care ma servesc la supe, mai ales, la oua umplute (pentru decor) si la macarurile cu sos.
Replica: O sugestie by Sorescu Minerva (2079 mesaje), la 15-06-2008 pentru aranjarea conservelor in camara!
Replica: Dragele, by Ileana Miroiu (778 mesaje), la 17-06-2008 mele, dupa ce scotocit toata piata, am gasit visine mari, altoite si astazi am reusit sa-mi aprovizionez camara cu gemul de visine pentru iarna.
Am verificat si siropul din muguri de brad - nu si-a schimbat culoarea.
As fi vrut sa va scriu mai multe, dar este miezul noptii, pe strada este doliu (au pierdut romanii in fata olandezilor), iar mie imi este somn.
Minerva, multumim pentru sugestie, dar la camara mea mica...
Tu ce conserve faci pentru iarna in aceasta perioada?
Replica: Pentru camara mea, by Sorescu Minerva (2079 mesaje), la 22-06-2008 anul acesta am reusit sa pun la uscat putin leustean, dar, sa nu radeti ca eu am hotarat ca nu mai muncesc degeaba. Camara mea de la bloc nu seamana deloc cu camara bunicii.
Bunica avea o camara in care depozita borcane cu miere si dulceata de nuci verzi.
Aa, si zahar cubic, cutii dreptunghiulare cu zahar cubic, desi, daca ma gandesc mai bine, nu in camara aia le tinea, ci intr-un dulapior pictat, pus pe o prispa pe care statea bunicul de vorba la o tigara cu cainele. Da, in dulapiorul ala tinea cubuletele de zahar, imi amintesc cum se apleca sa culeaga de acolo un cubulet pe care mi-l dadea in vreo dupa amiaza tarzie de toamna.
Camara cu miere si dulceturi o deschidea ca o castelana, cu gesturi largi. Dadea de o parte si de alta usile si apoi scruta dreapta continutul. Alegea un borcan si inchidea la loc multumita.
Casa mea de la tzara este departe si nu mai pot sa merg sa-mi ingrijesc gradina si pomii ca sa am produse adevarate pentru camara mea, iar ca sa le cumpar dupa piata si sa mai si muncesc sa le conserv, nu merita. Ieri am cumparat doua kilograme de castraveti si am pus la acrit un borcanel de 800 gr, dar asa ca sa am pentru o mancare de fasole.
Replica: Si by Anisoara Nichita (208 mesaje), la 22-06-2008 eu am pus castraveciori la murat. Am pus mai mult ca mai trimit si copiilor si socrului meu. Pentru iarna pun castravetii in august.
La noi se mananca la fasolica, tocana de cartorfi, fripturi cu cartofi si goi...
Baiatul cel mic ii mananca fara garnitura langa ei.
Am vazut ca au aparut piersicile de Constanta, in piata si cred ca o sa fac un gem.
Ce amintiri, Minerva si ce frumos le-ai scris!
Replica: Fiecare by Veronica Ene (179 mesaje), la 22-06-2008 pastram amintiri despre camara bunicii, dar nu toti avem si talentul de a scrie atat de frumos cum ai scris tu, Minerva.
Eu am fost la bunica unei prietene la tara. Bunica prietenei nu mai locuieste acolo, dar fructele din gradina ei s-au copt si am fost sa le culegem. Sa nu va imaginati ca m-am urcat precum Doina prin copaci - nu as vrea ca bunica despre care vorbim sa ramana fara pomi. La kilogramele mele...
Am cules visine ca sa fac visinata. La noi in familie si printre prieteni mai avem unii cu nostalgia lichiorurilor facute in casa, asa ca eu fac cate putin din fiecare. Am facut capsunata, fragata, zmeurata si ciresata (din cirese amare). In seara aceasta am curatat visinele si le-am pus intr-o damingenuta mica cu zahar. O las in balcon cateva zile si apoi ii adaug alcool. Preferata mea este afinata. Astept sa apara afinele din care eu fac si dulceata si sirop. Toata familia facem si o cura de afinata, in sensul ca luam o galetusa de 5 kg de afine proaspete, le pun in borcane la frigider si atunci cand ne servim, le spalam atat cat ne trebuie. Fiecare mananca in jur de o canita pe zi, asa ca sa stiti ca se termina repede.
Castraveciori am pus un borcanel de 5 kg ca suntem multi si ne lingem pe degete dupa ce savuram castraetii murati. Eu chiar ii degust inainte de a se mura bine.
Replica: Gata si la by Cornelia Suteu (272 mesaje), la 24-06-2008 mine gemurile de cirese si de visine!