Acum este 09 Dec 2021, 13:17

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 79 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 11 Noi 2012, 19:36 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Chec cu nuca

Ingrediente
1 cana faina
5 oua
1 cana zahar
5 linguri ulei
1 tableta ciocolata simpla
100 g nuci
rahat
stafide
esenta de vanilie
coaja rasa de portocala

Mod de preparare
Frecati intr-un vas galbenusurile cu zaharul subtiind continutul cu o lingura de apa calda.
Adaugati uleiul si ciocolata taiata marunt, nucile trase prin masina de tocat, rahatul si stafidele si esenta de vanilie.
La sfarsit radeti coaja de la o portocala si amestecati bine.
Bateti intr-un alt castron albusurile spuma si amestecati apoi cu amestecul de galbenusuri.
Inglobati faina si puneti compozitia intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Pune la cuptor timp de aproximativ 50 de minute.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 03 Dec 2012, 20:57 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Prajitura egipteana cu nuca si caramel

Ingrediente:
9 albusuri
12-13 linguri zahar
3 linguri faina
120 g nuca prajita si sfaramata
130 g nuca macinata
1 budinca de vanilie cu gust de migdale
50 g unt
2 galbenusuri
500 ml lapte
500 ml frisca
150 g zahar
1 zahar vanilat
1 praf de copt (facultativ)

Mod de preparare
Se incalzeste cuptorul in timp ce vom face 3 foi, fiecare din:
3 albusuri batute spuma apoi amestecate cu 3 linguri zahar si batute din nou pina se intaresc albusurile. 1 lingura faina se amesteca cu 40 g nuca macinata si se adauga incet la albusurile batute spuma. Se poate pune si putin praf de copt.
Intr-o tava mica, poate fi si rotunda in forma de tort, se pune foaie de copt si se unge cu putin unt apoi se intinde compozitia facuta, se da la cuptor aproximativ 30 minute, la foc mic pina se inchide putin la culoare.
La fel se procedeaza si cu celelalte doua foi.
Intre timp caramelizam 150 g zahar, la foc mic, sa nu se amareasca. Intr-o farfurie unsa cu unt rasturnam zaharul caramel si il lasam sa se raceasca.
Preparam budinca dupa instructiunile de pe plic cu 3-4 linguri zahar si 500 ml lapte. O lasam sa se raceasca si apoi ii adaugam un zahar vanilat si 2 galbenusuri.
Zaharul caramel racit il luam de pe farfurie si il macinam. Batem bine 300 g frisca, adaugam caramelul macinat si nuca prajita si sfaramata mai maricica.
Se monteaza astfel:
- o foaie, crema de vanilie, crema de frisca, alta foaie, crema de vanilie, crema de frisca si cu ultimele procedam la fel.
Se orneaza cu frisca ramasa sau fiecare dupa inspiratia ce o are.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 05 Dec 2012, 20:17 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Baigli cu nuca si mac

Ingrediente:
- 1 kg de faina
- o cana (250 ml de lapte caldut) + 100 ml de lapte pentru nuca
- o cana de untura
- 200 gr de zahar pentru aluat + 250 gr de zahat pentru nuca
- 800 gr de nuca macinata
- 5 oua
- coaja de lamaie
- 2 esente de vanilie
- 2 esente de rom
- 25 gr drojdie proaspata
- 2 galbenusuri pentru uns rulada

Mod de preparare
Amestecam faina cu ouale, 100 gr zahar si untura. Separat, in 250 ml de lapte caldut, punem drojdia si 100 gr zahar, amestecam bine si o turnam peste faina. Framantam un aluat elastic, care se desprinde usor de pe peretii vasului. Nu se lasa la dospit, ci se imparte in 5 parti egale. Din fiecare mingiuta de aluat se intinde o foaie de circa 20 cm lungime.
Separat, preparam nuca: amestecam 100 ml de lapte cu 250 ml de zahar si esenta de rom, apoi le punem pe foc si cand sunt caldute si zaharul aproape topit, punem si nuca, amestecam bine. Cu aceasta compozitie de nuca ungem foile intinse, lasand circa 1 cm de margine. Rulam apoi foile, presand bine, astfel incat sa nu ramana bule de aer. Le inchidem bine la capete, le ungem cu cele 2 galbenusuri (cu ajutorul unei pensule) si le coacem in cuptorul incins la foc mediu initial, apoi, dupa ce se rumeneste putin, la foc mic. Timpul total de coacere difera de la cuptor la cuptor si de la gusturi la gusturi (in functie de cat il doriti de rumenit).
P.S. Baigli cu mac se face fix la fel.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 19 Ian 2013, 17:57 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Karythopita, sau tradiţionalul cozonac („chec”) grecesc din nucă.

Care este secretul acestei reţete? Acesta stă în combinaţia inedită de ierburi şi esenţe aromate dulci şi picante, ce conferă un gust unic. Acest cozonac este simplu de preparat acasă şi mai jos va prezint reţetă tradiţională grecească.

Ingrediente:
Pentru sirop:
4 căni de apă
2 2/3 căni de zahăr tos
5-6 cuişoare întregi
1 băţ de scorţişoară
2 bucăţi de coajă de lămâie

Pentru cozonac:
10 ouă, albuşul se separă de gălbenuş
10 linguri de zahăr tos
1 lingură de scorţişoară măcinată
¼ lingură de cuişoare măcinate
1 linguriţă de praf de copt
1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
Coajă de portocală rasă
4 linguri de făină cu bicarbonat de sodiu şi sare
2 linguri de brandy sau rom
6 linguri de pesmet prăjit
10 linguri de nuci tocate
1 lingură de apă
Puţină sare
Unt pentru tapetat tava

Pentru toppinguri:
Scorţişoară măcinată
Nuci pisate

Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul în prealabil la 170 grade Celsius.
Pentru a prepara aluatul, bateţi într-un castron gălbenuşurile, scorţişoara, zahărul şi cuişoarele măcinate până la omogenizare. Într-un castron separat, amestecaţi praful de copt cu bicarbonatul şi cu făina şi combinaţi-le apoi cu amestecul anterior. Adăugaţi şi coaja de portocală, brandy, nucile şi pesmetul, apoi la final albuşul, pe care este recomandat să îl bateţi în prealabil.
Ungeţi o tavă de 30 x 22 x 6 cm cu unt, apot turnaţi aluatul în ea. Lăsaţi la cuptor timp de 40 de minute până este făcut. Încercaţi-l cu o scobitoare. Dacă scobitoarea este uscată şi curată atunci este gata.
Pentru a prepara siropul adăugaţi toate ingredientele într-o tigaie şi lăsaţi-le să ajungă la punctul de fierbere amestecând in continuu. Este important ca zahărul să fie complet topit pentru a se carameliza uniform ulterior. O dată ce s-a topit zahărul lăsaţi totul să fiarbă timp de 10 minute, apoi luaţi tigaia de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească.
Turnaţi siropul cu o lingură pe partea superioară a cozonacului. Presăraţi pe deasupra scorţişoară şi nuci prăjite si zahăr pudră, după preferinţe.
Se poate servi cu îngheţată de vanilie sau fistic alături.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 05 Feb 2013, 18:36 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Cornulete cu nuca

Ingrediente:
3oo gr faina,
200 gr unt sau margarina,
100 gr zahar tos,
2 oua,
2 linguri de nuci macinate,
zahar vanilat si
1/2 pachet praf de copt

Mod de preparare:
Se mixeaza spuma untul cu zaharul, zaharul vanilat si ouale, se adauga faina amestecata in prealabil cu nuca macinata si praful de copt. Se framanta bine, daca este nevoie se mai adauga faina, rezultand un aluat omogen. Se formeaza cornutele mici care se coc in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptor preancalzit la temperatura mica.
Cand cornuletele s-au copt se tavalesc prin zahar pudra vanilat.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 28 Feb 2013, 13:38 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Prajitura de ciocolata cu nuca

Ingrediente:
- 2 ciocolate cu lapte
- 6 ouă
- un pachet de unt
- 200 g de nucă pisată
- 30 g de cacao
- 200 g zahăr pudră
- 100 g zahăr tos

Mod de preparare
- separăm albuşurile de gălbenuşuri
- batem albuşurile spumă, adăugând zahărul pudră. Ne oprim din mixat atunci când avem o compoziţie “ţeapănă”. Adăugăm treptat nuca pisată, amestecând de jos în sus cu o lingură de lemn. Încorporăm, iar apoi întindem jumătate din compoziţie într-o tavă tapetată cu foaie de copt . Lăsăm la cuptor aproximativ 25 de minute, până când se coace.
- după ce am băgat prima foaie la cuptor, ne ocupăm de cremă. Adică punem gălbenuşurile şi zahărul tos pe foc redus, pe pat de apă. Adăugăm cacao şi amestecăm în continuu, în acelaşi sens, până când zahărul se topeşte complet. Punem la răcit.
- scoatem prima foaie de la cuptor şi repetăm procedeul cu cealaltă jumătate de compoziţie formată din spumă de albuşuri şi nucă măcinată.
- „intrăm” cu mixerul în unt , iar apoi adăugăm treptat crema de cacao răcită, mixând în continuu. Întindem crema obţinută peste prima foaie şi acoperim cu a doua foaie.
- topim ciocolatele pe pat de apă, amestecând în continuu, în acelaşi sens
- întindem ciocolata topită peste a doua foaie. După ce se răceşte, băgăm la frigider, unde lăsăm măcar nouă ore.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 25 Mar 2013, 12:50 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Prajitura cu nuca si cafea

Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
1 plic de vanilie
150 g zahar praf
150 g nuca prajita si macinata
35 g faina
1 praf de copt
1-2 linguri de zeama de lamaie

Pentru crema:
250 g unt
200 g zahar praf
3 plicuri de cafea nes
2 galbenusuri
75 g nuca prajita si macinata sau taiata in bucati mici

Pentru glazura:
Ganache de ciocolata si jumatati de nuci

Preparare:
Se prajesc nucile in cuptor (10-15 minute la 185º) si se macina. Se lasa cateva intregi pentru decorat.
Se separa albusurile si se bat cu zaharul praf si cu cel vanilat. Se incorporeaza galbenusurile, praful de copt stins in zeama de lamaie si pe urma faina putin cate putin. La urma se adauga nuca macinata. Se toarna compozitia intr-o tava in care s-a pus hartie vegetala si se da la cuptor, 20-30 minute la 185º (sa treaca testul scobitorii).
Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Se prepara crema: se amesteca untul cu zaharul praf, se adauga cafeaua si galbenusurile si pe urma nucile macinate sau zdrobite.
Se intinde peste blatul rece, se acopera cu ganache de ciocolata si se decoreaza cu jumatati de nuci.
Se pune la frigider pana se intareste.

Eu insiropez blatul cu sirop facut din zahar si apa, unde la sfarsit adaug si esenta de rom.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 14 Noi 2013, 16:48 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Placinta cu mere, nuca si scortisoara

Ce îţi trebuie pentru o tavă:
- 2 kg de mere
- un pachet de foi de plăcintă
- 200 gr de zahăr brun
- 150 gr nucă măcinată
- o lingurită de scortisoară
- 200 gr de unt

Plan de lucru:
- să curătă merele si se dau prin răzătoare. Se pun într-o cratită, unde se adaugă zahărul si scortisoara - se pun pe foc si se călesc până se topeste zahărul.
- topim untul. Împărtim foile în trei. Ungem cu unt fiecare foaie din prima treime, apoi adăugăm jumătate din compozitia de mere. Presărăm nucă.
- peste, punem a doua treime de foi. Repetăm operatiunea ungerii cu unt;
- întindem restul compozitiei de mere si acoperim cu ultima treime de foi, unsă si ea cu unt;
- băgăm la cuptor până se rumeneste, iar apoi presărăm zahăr pudră.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 01 Feb 2014, 21:49 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Ruladă cu gem şi nucă

Ingrediente
200 g nuca macinata
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
o lingurita esenta de vanilie

Modul de preparare
Pentru a pregati foaia de rulada incepem prin a separa albusurile de galbenusuri. Punem albusurile intr-un vas, le amestecam cu o lingura de zahar si le batem pana cand se intaresc.
Intr-un alt vas punem cele cinci galbenusuri, adaugam esenta de vanilie si restul de zahar (adica patru linguri), apoi le amestecam bine pana cand se topeste tot zaharul din compozitie.
Turnam amestecul de galbenusuri peste albusurile batute si le incorporam cu grija, amestecand usor de jos in sus pentru a ramane albusul batut cat mai pufos si implicit pentru a obtine o foaie de rulada cat mai pufoasa.
Dupa ce s-au amestecat cele doua compozitii, adaugam faina in ploaie si amestecam pana cand eliminam toate cocoloasele. Pentru coacerea foii de rulada cu gem eu am folosit tava cuptorului.
Tapetam cu hartie de copt sau cu grasime tava si turnam in tava aluatul foii de rulada. Intindem uniform aluatul de rulada in tava si il introducem in cuptorul incins pentru aproximativ un sfert de ora (250 grade C).
Cand foaia de rulada este gata, o rasturnam pe o hartie de copt unsa cu ulei sau pe un prosop umed imediat ce am scos-o din cuptor. Este foarte important sa rulam foaia de rulada cat timp este calda pentru a evita ruperea acesteia.
Pe toata suprafata foii de rulada intindem gemul si apoi o rulam. Pastram cateva minute rulada cu gem infasurata in hartia de copt pentru a se lipi bine. La sfarsit, ungem rulada cu gem (cam o lingura) si o tapetam cu nuca macinata. Eu am umplut rulada cu gem de gutui, dar se poate folosi orice fel de gem.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 79 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania