Acum este 09 Dec 2021, 12:42

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 79 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 31 Aug 2012, 12:22 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Rulada cu nuca

Este o reteta de cozonaci care se face de Craciun si de Pasti in Ardeal.

Cantitati:
- 600 g faina
1 pachet de unt sau margarina
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- 100 gr. zahar vanilat
- 1 praf de copt
- 1 varf de cutit sare
- drojdie cat o cutie de chibrituri
- 1/4 kg nuca macinata pentru fiecare cozonac (deci 1 kg nuca macinata)
- rom
- stafide
- coaja de la o lamaie

Preparare
Aluatul: Drojdia se amesteca cu putin zahar vanilat, o lingura de faina si o cescuta de cafea de lapte caldut. Amestecul se lasa sa dospeasca la loc cald cam 20 minute. Apoi, se ia faina, untul, ouale intregi + galbenusul, praful de copt, un varf de cutit de sare, 2-3 linguri de zahar pudra. Totul se amesteca bine, adaugand si aluatul. Se framanta pana cand aluatul este pufos si placut la mana (nici tare, nici moale). Coca astfel obtinuta se imparte in 4 parti egale.
Se pudreaza planseta cu faina, se ia fiecare bucata de aluat si se intinde cu facaletul, dandu-i o forma dreptunghiulara, cu o grosime de circa 1 cm (in aluat se poate pune si o mana de untura). In cuptor se pun 2 cozonaci apoi se intind ceilalti 2 cozonaci, nu se intind toti 4 deodata pentru ca stau prea mult in tava.
Umplutura: Nuca macinata se opareste cu un sirop din apa si zahar fiert dinainte, care se toarna fierbinte putin cate putin peste nuca si se amesteca cu o lingura pentru ca toata nuca sa se imbine uniform. Se rade coaja de la o lamaie, se pune un pumn de stafide sau mai mult (dupa gust), zahar vanilat (tot dupa gust) si cine vrea cateva picaturi de rom. Se amesteca si se lasa sa se raceasca (nu se fierbe!). Se gusta din nou si se potriveste de zahar. Se imparte in portii egale, ca sa ajunga la cele 4 bucati de aluat. Exact dupa aceiasi metoda se poate prepara si o umplutura de mac (el trebuie macinat cu rasnita de cafea).
Peste aluatul intins se intinde si nuca, cu ajutorul unui lat de cutit, pentru a forma un strat uniform. Apoi se ruleaza cu ambele maini de la capatul de sus al aluatului in jos. Infasurarea trebuie sa fie stransa.
Coptul: Se pregatesc dinainte 4 forme speciale de chek care se ung bine cu untura curata, apoi se apuca rulada cu ambele maini si se aseaza in tava. Deasupra se unge cu galbenus de ou si se lasa 20 de minute sa se odihneasca. Se baga cate 2 cozonaci la cuptor, la foc potrivit, lasandu-se aproximativ 40 de minute. Cand devin rumeni deasupra si incep sa se desprinda de marginea tavii, sunt copti. Se mai lasa putin in tava sa se raceasca (altfel se rup), apoi se scot, desprinzand marginile cu un cutit. Se pun pe un fund curat de lemn si se aseaza la loc ferit, aflat la temperatura camerei.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 10 Sep 2012, 15:48 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Cozonac cu nuca

Ingrediente
- pentru aluat:
1 kg faina
500 ml lapte
250-300 g zahar
6-8 oua (galbenusuri)
60 g drojdie
100 ml ulei + 100 g unt
1 esenta rom (30 ml)
1 esenta vanilie (30 ml)
1 lamaie (coaja rasa)
1 lingurita rasa de sare
- pentru umplutura:
5 albusuri
500 gr nuci macinate
300 gr zahar
2 linguri cacao
1 esenta rom
** scortisoara macinata
** coaja rasa de portocala
** stafide inmuiate in rom
** rahat

Reteta
Aluatul: Inainte de a prepara aluatul de cozonac, se cerne faina intr-un lighean si se lasa descoperita timp de 1-2 ore intr-o camera incalzita impreuna cu celelalte ingrediente.
Se prepara maiaua: drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se amesteca cu faina, pana ce se obtine un amestec de consistenta unei smantani groase; se acopera si se lasa la dospit.
Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu sare, apoi se freaca cu zaharul pana devin o crema spumoasa care si-a dublat volumul. Se adauga esentele, coaja de lamaie si 150 ml lapte cald. Se toarna in ligheanul cu faina si se amesteca putin. Maiaua dospita se toarna in lighean; se framanta 1/2 ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Cand aluatul devine elastic si incepe sa faca basici, se pune cate putin din amestecul de unt topit si ulei caldut. Se framanta in continuare pana ce se incorporeaza toata grasimea, apoi se bate (ca sa incorporeze aer) pana se desprinde de pe lighean si de pe mana. Cand se bate, se apuca de o margine, se ridica si se intinde de el in sus; se continua tot asa de jur imprejur. Daca incepe sa faca <ate> atunci cand este intins si se desprinde de pe lighean si mana, aluatul este gata. Se acopera si se lasa la dospit la loc cald, ferit de curent.
Dupa ce a crescut, si-a dublat volumul, aluatul se imparte in doua bucati. Se pune o bucata pe planseta (masa) unsa sau presarata cu faina, se intinde o foaie groasa, se umple, se ruleaza si se aseaza in tava unsa. Se procedeaza la fel cu cea de-a doua bucata.
Cozonacii se lasa la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut, se presara cu zahar si se dau la cuptor la foc mai tare 10 minute, apoi la foc potrivit. Timpul de coacere, aproximativ o ora. Daca se foloseste cuptorul de la aragaz, dupa 40 minute se intorc tavile cu cozonac pentru ca sa se coaca uniform.
Umlutura : Nucile macinate se amesteca cu zahar, cacao si rom. Albusurile se bat pana ce se formeaza o spuma tare si se adauga treptat in compozitia de nuca; se amesteca pana se obtine o pasta potrivit de consistenta.

Observatii:
- Aluatul de cozonac face parte din aluaturile moi cu oua si drojdie de bere care sunt cele mai crescute si cele mai pufoase aluaturi. Aluatul de gogosi, briose, etc. sunt de fapt variante ale aluatului de cozonac.
- Cozonacul se lucreaza numai la cald.
- Ingredientele si vasele de preparare trebuie tinute la temperatura camerei, sa nu fie reci.
- Lianti in aluatul de cozonac sunt ouale si laptele (apa, in variantele pentru alte prajituri).
- Aluatul creste in primul rand datorita drojdiei de bere. Se prepara maiaua: drojdia se dizolva in lapte caldut sau in apa, se amesteca cu putina faina (sa aiba consistenta unei smantani groase) si se lasa sa fermenteze (sa dospeasca) la cald, pana isi dubleaza volumul. Se amesteca apoi in aluatul care trebuie framantat indelung la cald, pentru a incorpora aer si a deveni elastic (prin framantare, glutenul din faina devine elastic).
- Gazul carbonic, datorat transformarii amidonului in zahar sub actiunea drojdiei, determina cresterea aluatului si este retinut in aluat de gluten.
- Temperatura optima de crestere a aluatului este de 40 C. La temperatura mai mare, aluatul se opareste. El trebuie lasat sa creasca langa o sursa de caldura nu pe sursa de caldura, departe de apa sau de fereastra.
- Cand a crescut destul (si-a dublat volumul), se unge mana cu ulei, se ia o bucata din el, se pune pe masa (planseta) unsa cu ulei sau presarata cu faina si se da forma dorita:
1) bucata de aluat se imparte in 3 parti; se intinde pe rand fiecare parte, se umple si se ruleaza dupa care se impletesc; se indoaie capetele dedesubt si se aseaza in forma de copt unsa cu ulei (de preferat unt, pentru ca prajitura coapta sa fie mai aromata);
2) bucata de aluat se imparte in 2 parti; fiecare parte se intinde, se umple si se ruleaza; cele doua suluri se impletesc, se indoaie capetele dedesubt si se aseaza in forma unsa.
3) bucata de aluat se intinde intr-o foaie groasa de lungimea formei in care va fi copt, se pune umplutura in strat potrivit, se ruleaza, se indoaie capetele dedesubt si se aseaza in forma unsa sau tapetata cu hartie de copt.
- Volumul cozonacului nu trebuie sa fie mai mare de 3/4 din volumul formei de copt (tava de cozonac).
- Dupa ce s-a pus in forma, se lasa sa creasca, apoi se unge cu ou batut, se presara cu zahar tos (jumatati de nuci, stafide) si se da la cuptor.
- Timpul de coacere este de 50-60 minute, dupa marimea prajiturii.
- In timpul coacerii se recomanda ca focul sa fie mare in primele 10 minute, apoi potrivit. Un foc prea slab nu permite coagularea proteinelor inainte ca gazul carbonic sa iasa din aluat, asa incat aluatul se umfla intai, apoi se prabuseste. Un foc prea puternic determina o coagulare rapida, formarea unei cruste, care incorseteaza aluatul, impiedicandu-l sa se umfle.
- Cozonacul este gata cand se desprinde de pe forma. Se scoate din cuptor si se lasa 10 minute sa se racoreasca in forma, apoi se scoate, se aseaza pe un platou (se pudreaza cu zahar vanilat) si se lasa sa se raceasca, dar nu la loc rece si nici in curent.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 30 Sep 2012, 20:08 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Foi de napolitana cu crema de nuca si zahar ars

Ingrediente:
3 de foi napolitana,
2 pahare cu zahar,
2 pahare cu nuca,
2 oua,
125 gr unt

Mod de preparare:
Intr-un vas se topeste zaharul pana se caramelizeaza. Se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca pana se topeste untul, cu mare grija sa nu stropeasca. Se pune nuca taiata marunt sau data prin masina, se adauga ouale batute si se amesteca foarte bine si repede. Crema astfel obtinuta se se intinde calda intre foile de napolitana. Se preseaza usor, se pune o greutate si se lasa sa se raceasca. Se taie cand s-a racit.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 05 Oct 2012, 18:33 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Nussbrot

Ingrediente
3 oua,
1/4 kg zahar,
150 g. faina,
150 g. nuci taiate,
coaja de lamaie

Preparare
Se bat 3 oua integi cu 1/4 kg de zahar. Se adauga 150 gr. de faina, 150 gr. de nuci taiate marunt cu cutitul si putina coaja rasa de lamaie sau de portocala. Se unge cu unt tava, se presara faina, se toarna compozitia intr-un strat subtire. Se coace la cuptor la foc potrivit.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 09 Oct 2012, 15:58 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Prajitura cu nuca si cafea

Blat:
6 albusuri se bat cu 150 g zahar pudra, se adauga 6 galbenusuri frecate putin, un praf de copt stins cu zeama de lamaie, un zahar vanilinat, 140 g nuca macinata, 2 linguri faina, se pune la copt inn tava.

Crema:
200 g unt sau margarina se freaca cu 150 g zahar pudra, un zahar vanilinat, 2 galbenusuri, 2 linguri cafea ness pudra, 70 g nuca taiata si prajita putin (dupa ce se raceste nuca se adauga in crema).

Glazura
: la glazura eu pun grema ganache de ciocolata, este mai simplu si mai delicioasa (200 g ciocolata+ 200 ml frisca lichida).
In top razi ciocolata.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 13 Oct 2012, 20:08 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Cornulete cu nuca

Ingrediente:
1 pachet margarina/unt
1 cana nuci macinate
Faina cu praf de copt
sare
zahar pudra
Daca folosim faina obisnuita, trebuie sa adaugam 1 praf de copt stins cu o lingura cu zeama de lamaie.

Mod de preparare:
1) Amestecam margarina cu nucile (este bine sa fie putin prajite inainte sa le macinam), punem un varf de sare si adaugam treptat faina cernuta, pana obtinem un aluat tare si omogen.
2) Intindem o foaie nu prea groasa, pe care o taiem in patrate cu latura de circa 5 cm, pe care le rulam, pentru a forma cornuletele.
3) Asezam cornuletele intr-o tava unsa si tapetata cu faina sau cu hartie pentru copt.
4) Le coacem la un foc potrivit.
5) Dupa ce s-au copt, fierbinti trebuie sa le tavalim in zahar pudra.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 30 Oct 2012, 17:20 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Prajitura cu nuca

Ingrediente
12 linguri ulei
14 linguri zahar
14 linguri apa
18 linguri faina
1 cana nuca macinata
3 linguri cacao
2 lingurite praf de copt
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare
Frecati intr-un vas zaharul si uleiul si adaugati treptat apa pana se amesteca bine.
Apoi, adaugati faina, praf de copt, zahar vanilat si dupa ce le-ati amestecat bine turnati si nuca.
Ungeti o tava si presarati un strat de faina sau puneti hartie si turnati jumatate de compozitie.
Apoi turnati restul de compozitie dupa ce ati adaugat cacao in aceasta.
Coaceti compozitia la foc mediu pana ce capata o culoare aurie.
Dupa ce aceasta s-a copt, lasati-o in tava pana se raceste apoi scoateti-o si presarati-o cu zahar pudra.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 07 Noi 2012, 10:09 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Tarta cu dovleac si nuca

Ingrediente
- 300 gr biscuiti populari
- 10 linguri de zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 varf de cutit de praf de scortisoara
- 100 gr unt
- 1 pahar de lapte
- 300 nuci
- 500 gr dovleac (ras)

Mod de preparare
- Pentru aluat facem asa: maruntim cat mai bine biscuitii (eu am folosit robotul) si nucile.
Amestecam biscuitii cu 4 linguri de zahar, 50 gr de unt, paharul de lapte caldut. Facem o pasta de biscuiti din acest aluat si il punem in forma de tarta.
- Pentru compozitie: radem dovleacul, il dam si prin blender ca sa iasa ca o pasta (asta este optional), il amestecam cu nucile maruntite, cu 6 linguri de zahar, zaharul vanilat si scortisoara si inca 50 gr de unt.
- Punem peste aluatul de biscuiti aceasta compozitie;
- Oranam cu nuci;
- Punem totul la cuptor pentru 40-50 de minute, pana se coace bine dovleacul;
- Se serveste rece.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 08 Noi 2012, 21:07 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Cornete cu nucă

Ingrediente
3 ouă mari,
120 g zahăr,
50 g unt,
40 g făină,
120 g nuci măcinate,
15 ml rom.

Mod de preparare
Albuşurile se bat spumă, cu un tel mic sau cu furculiţa, se adaugă zahărul tos şi romul şi se bat în continuare, pînă cînd se întăresc din nou; se pun toate gălbenuşurile, untul topit (dar rece), se bat de 4—5 ori, apoi se adaugă făina, împreună cu nucile măcinate, amestecînd uşor, prin răsturnare, pînă cînd se omogenizează compoziţia.
Se ia numai din marginea compoziţiei cîte o linguriţă cu vîrf care, apoi, se întinde sub formă de rondea (cu dosul linguriţei), cît se poate de subţire, pe tava tapetată cu unt solid şi făină. Compoziţia avînd nucă, rondelele vor fi mai groase decît precedentele (circa 3 mm). Se coc, pînă cînd se usucă bine deasupra şi se rumenesc pe margini de 1/2 cm (circa 10 minute), la foc mijlociu.
Se trage apoi tava la uşa cuptorului, fără să se scoată afară; rondelele se răstoarnă pe rînd, cu cuţitul, pe partea inversă şi se rulează, neapărat, pe o formă de con (din carbon sau din tablă). Acestea, fiind mai groase, nu se întăresc imediat, de aceea trebuie să se lase pe formă, pînă cînd se întăresc bine, altfel se vor lăsa şi se vor deforma. Din acest motiv, sînt necesare 3—4 forme de con pe care se rulează foile coapte; rezultă circa 20 cornete. Se glasează la vîrf cu „Glazură de cacao” şi se umplu, la fel, ca şi precedentele.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Despre nuca si retete cu nuca
MesajScris: 10 Noi 2012, 19:35 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1486
Nume forum: Zoica
Tort cu nuca

Blat:
4 oua
1 cana zahar ( 250 gr)
10 linguri apa
160 gr nuca macinata
140 gr faina
20 gr cacao
1 praf de copt
Se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga din 4 in 4 minute o lingura de apa amestecand in continuu pana obtinem o crema.
Separat se amesteca faina, nuca macinata, cacao, praful de copt si se pun putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Dupa aceea se adauga albusurile batute spuma fara zahar.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort (26 cm) si se coace in cuptorul preincalzit 25 de minute. Pentru mai multa siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Crema:
200 gr nuca macinata
100 ml lapte
1 lingura zahar
400 ml frisca
10 gr gelatina ( eu am pus doar 8 gr, crema nu a iesit asa de tare)
Se pune laptele la foc cu zaharul; separat se dizolva gelatina in putina apa rece. Se adauga la laptele fierbinte apoi se pune nuca. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu 400 ml frisca batuta.
Blatul se taia in doua, se insiropeaza cu esenta de rom si se umple cu crema.
Se lasa cateva ore la rece si apoi se orneaza cu ciocolata si nuci. Eu am topit 100 gr ciocolata pe care am turnat-o deasupra, iar pe margini l-am uns cu miere si apoi am pus nuca macinata.

_________________
Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 79 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania