Monica, imi face mare placere ca ai deschis acest topic, pentru ca si eu sunt o fana a painii facute in casa, iar de cand am descoperit faina si cantitatile necesare pentru un aluat bun, pot sa zic ca sunt foarte multumita de rezultat.
Eu am incercat diferite tipuri de faina, incepand cu cele biologice, traditionale, faina de hrisca, faina americana (painea e prea pufoasa daca e folosit singura si nu este combinata cu un alt tip de faina), integrala cu sau fara seminte si cam tot ce am gasit pe piata, dar am ajuns la concluzia ca, faina cea mai buna din care iese o paine exceptionala e cea pe care o cumpar de la Lidl, faina 00 alba.
Niciodata nu am cuparat faina cu drojdia incorporata, pentru ca imi place mai mult drojdia de bere si pentru 1 kg de faina pun un cubulet de 25 gr de drojdie dizolvat cu apa calda si o lingura de zahar care il bat bine intr-un borcan cu capac, dupa care fac fantanita in faina, il amestec putin si il las la crescut. Odata crescut, pun un ou, o lingurita de sare care sa nu atinga partea crescuta, iar cantitatea de lichid o fac jumatate cu lapte (cateodata chiar mai mult lapte) si un pic de ulei de masline. Aluatul trebuie sa fie molcut si il framant cam jumatate de ora.
Acum doua saptamani am facut paine integrala tot cu faina de la Lidl, dar am pus un cub si jumatate de drojdie la kilogramul de faina si 200g faina americana ca sa o faca pufoasa. Imi pare rau ca nu am facut fotografii, dar sa stiti ca a crescut foarte mult si a fost foarte buna.
Cea de mai jos am facut-o ieri (faina 00 - Lidl) si din cand in cand o mai ornez cu seminte de floarea-soarelui, dar sincer, nu prea imi place pentru uzul zilnic, ci numai in diverse ocazii.

Doamne Anca, ce bine arata! Si ce as face si eu la fel ca tine daca nu as ajunge dupa ora 22 acasa.
Te felicit pentru timpul acordat acestei indeletniciri si iti doresc sa ai mereu timp sa te ocupi de asa ceva.
Ai folosit tavi din silicon? Nu stiu de ce am am un ceva impotriva lor (le asimilez cu plasticul ce in contact cu temperaturile inalte degaja dioxina).
Iti trimit o calda imbratisare si tie si Claudiei.