Acum este 23 Iul 2026, 19:47

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 14 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Paine sanatoasa
MesajScris: 31 Oct 2012, 12:50 
Neconectat
Site Admin

Nume forum:1
Va recomand o faina ce are toate ingredientele (seminte floarea soarelui, drojdie etc.) necesare unei painici de casa. O amesteci cu apa, o framanti, o lasi sa creasca si o asezi in cuptor. Mai simplu ar fi sa o faci la masina de facut paine (adaugi doar apa, iar restul face aparatul).
Se spune ca nu ar ingrasa. Eu nu bag mana in foc, drept care am gustat doar un colt si mi s-a parut excelenta.
Se gaseste in reteaua magazinelor Lidl (la raftul cu faina), atat in Romania, cat si strainatate. Difera doar denumirea.
Atentie, exista mai multe feluri de amestec, in asa fel incat fiecare sa isi aleaga dupa preferinte.

Iata produsul final:

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Paine sanatoasa
MesajScris: 02 Noi 2012, 23:07 
Neconectat

Monica, imi face mare placere ca ai deschis acest topic, pentru ca si eu sunt o fana a painii facute in casa, iar de cand am descoperit faina si cantitatile necesare pentru un aluat bun, pot sa zic ca sunt foarte multumita de rezultat.
Eu am incercat diferite tipuri de faina, incepand cu cele biologice, traditionale, faina de hrisca, faina americana (painea e prea pufoasa daca e folosit singura si nu este combinata cu un alt tip de faina), integrala cu sau fara seminte si cam tot ce am gasit pe piata, dar am ajuns la concluzia ca, faina cea mai buna din care iese o paine exceptionala e cea pe care o cumpar de la Lidl, faina 00 alba.
Niciodata nu am cuparat faina cu drojdia incorporata, pentru ca imi place mai mult drojdia de bere si pentru 1 kg de faina pun un cubulet de 25 gr de drojdie dizolvat cu apa calda si o lingura de zahar care il bat bine intr-un borcan cu capac, dupa care fac fantanita in faina, il amestec putin si il las la crescut. Odata crescut, pun un ou, o lingurita de sare care sa nu atinga partea crescuta, iar cantitatea de lichid o fac jumatate cu lapte (cateodata chiar mai mult lapte) si un pic de ulei de masline. Aluatul trebuie sa fie molcut si il framant cam jumatate de ora.
Acum doua saptamani am facut paine integrala tot cu faina de la Lidl, dar am pus un cub si jumatate de drojdie la kilogramul de faina si 200g faina americana ca sa o faca pufoasa. Imi pare rau ca nu am facut fotografii, dar sa stiti ca a crescut foarte mult si a fost foarte buna.

Cea de mai jos am facut-o ieri (faina 00 - Lidl) si din cand in cand o mai ornez cu seminte de floarea-soarelui, dar sincer, nu prea imi place pentru uzul zilnic, ci numai in diverse ocazii.

Doamne Anca, ce bine arata! Si ce as face si eu la fel ca tine daca nu as ajunge dupa ora 22 acasa.
Te felicit pentru timpul acordat acestei indeletniciri si iti doresc sa ai mereu timp sa te ocupi de asa ceva.
Ai folosit tavi din silicon? Nu stiu de ce am am un ceva impotriva lor (le asimilez cu plasticul ce in contact cu temperaturile inalte degaja dioxina).
Iti trimit o calda imbratisare si tie si Claudiei.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Noi 2012, 11:38 
Neconectat

Mi-ati facut o pofta cu painea voastra ca trebuie numaidecat sa o probez. Am mai avut si eu tentative de facut paine insa nu am fost niciodata multumita, iar acum inteleg motivul. Faina face totul si va multumesc pentru pont. Am un Lidl chiar apropape de casa, trebuie sa-i fac o vizita numaidecat zilele astea. Sper sa vin si eu cu noutati satisfacatoare.
Va imbratisez.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Noi 2012, 17:06 
Neconectat

Monica, de cand suntem aici, nu ne-am inteles bine cu painea lor si duceam dorul de parfumul painii facute in casa, mai ales cel facut de bunica sotului, care nu dadea gres niciodata la asa ceva. Asa ca m-am decis sa probez. M-am aprovizionat cu tot ce era necesar, faina de cea mai buna si renumita calitate, cu multa rabdare si cu Doamne ajuta inainte. Cand am ajuns la rezultat, pot sa zic ca nu era atata de comestibila. Am fost descurajata si am renuntat un timp sa mai fac, pana intr-o zi cand mi-a venit pofta din nou de painea bunicii. De data aceasta am probat cu alt tip de faina si dupa multe cautari pe net pentru cantitatile necesare, pot sa zic ca a fost ceva mai bine. Acest lucru mi-a dat curaj, iar de fiecare data incercam sa adaug acel ceva care mi se parea ca este nevoie pentru a avea un rezultat optim, iar aceasta se vedea si in calitatea painii. Asa am ajuns ca sa fiu multumita de painea pe care o pun astazi pe masa si mai ales sa-mi necajesc sotul ca am intrecut-o pe bunica.

Am ajuns sa utilizez faina-Lidl in urma discutiilor avute in Austria, cum ca faina lor este foarte buna, atat pentru paine cat si pentru dulce, asa am ajuns sa caut lantul lor de magazine.
Din pacate la capitolul timp (in cursul saptamanii) stau si eu foarte prost, dar profit de orice portita ca sa fac si ceva bunut in casa (atunci cand reusesc).

Sa stii ca si eu am un ceva impotriva tavilor de silicon si a tigailor smailtuite cu ceramica, de aceea nu le folosesc. Tava lunga, este un fel de teflon culoare crem, insa eu recomand tot cele clasice. Stii tu, ochiul isi vrea partea lui si de multe ori suntem tentate de oferta pietii, chiar daca calitatea nu este cea dorita.

Monica, nici eu nu ajungeam sa fac paine o data la doua saptamani, dar citind impresiile unei forumiste a carui activitate ii lasa foarte putin timp la dispozitie (mergea pe principiul ca totul devine o obisnuinta, numai sa vrem), mi-am zis ca si eu pot face asa ceva.

Pe langa o calda imbratisare, iti doresc si timp pentru tot ce vrei sa realizezi, chiar si pentru un colacel de paine calda.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Noi 2012, 17:08 
Neconectat

Alia, sa sti ca te astept cu noutati si daca vrei inca un pont, aluatul sa il faci cat mai moale (data viitoare iti voi spune cantitatile exacte de lichid pe care le folosesc – acum eu fac la ochi) si sa-l framanti bine, sa iti dea impresia ca iti creste in maini.

Spor la treaba draga mea.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Noi 2012, 19:18 
Neconectat
Site Admin

Draga mea, Anca, eu nu mananc paine, copiii sunt la Bucuresti, asa ca vezi tu, painita este doar pentru sotul meu si una pe saptamana chiar ii ajunge. Cum se spune (pont primit de la sora mea din Belgia) ca painea facuta din acest gen de faina nu ingrasa (fiind faina integrala), am incercat-o numai pe cea despre care am vorbit in deschiderea topicului.
Si, da, si mie aroma acestei paini imi aduce aminte de cuptorul bunicii mele si poate din aceleasi motive (exemplul ei si al mamei) folosesc si astazi vasele traditionale la copt. Nici o autoritate nu ne poate garanta ca teflonul este sanatos. Vasele de ceramica nu ma sperie, mi se par mai sanatoase, oricum. Si daca tot am ajuns cu discutia aici, iti marturisesc ca la fel de nociv gasesc cuptorul cu microunde, de aceea il folosesc cu parcimonie si numai in extrema urgenta.
Din fericire, noi mai avem sansa de a avea un cuptor de paine (o mica afacere privata) la numai vreo 50 de m de noi, de unde ne aprovizionam cu o paine facuta din faina (garantat) integrala, ori de cate ori avem nevoie.
Iti doresc sa reusesti sa faci painita plina de aceeasi inconfundabila aroma mereu.

Alia, iti doresc succes.

Va imbratisez pe amandoua cu multa caldura.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2012, 10:03 
Neconectat

Monica si Anca, le-am incercat pe amandoua. Au avut succes si va multumesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2012, 17:04 
Neconectat

Monica, din pacate pentru comoditate dimineata, chiar daca stiu cat de nociv este microundele, tot il folosesc. Am vazut si diferite filmulete la cum se reduce intestinul nostru folosindu-l mereu. In timp, sper sa reusesc o altermativa.

Daca tot ai deschis acest topic eu voi continua cu painitele mele, adica din diferite tipuri de faina ce gasesc pe piata. Imi pare rau ca pana acum nu am facut fotografii la tot ce am probat, dar niciodata nu-i prea tarziu.

Zoica, iata ca iti dau din nou de lucru. Pe langa clasica paine care o fac de obicei, am probat de data aceasta (cea din dreapta imaginii) amestec de faina (asa am gasit-o de cumparat in comert) cu ierburi mediterane (rozmarin, cimbru, salvie etc). Nu am pus nici un fel de ornament, doar ou batut pe deasupra sa nu alterez gustul.
Pot sa garantez ca este exceptionala. Eventual poti sa pui faina clasica Lidl si toci diferite mirodenii.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2012, 17:51 
Neconectat

Ce bine arata, Anca. Incearca data viitoare sa pui si bucatele de masline negre in cea cu ierburi, daca iti place. Iese o minunatie.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2012, 22:34 
Neconectat

Alia, sa sti ca voi incerca si in paine, chiar daca eu fac un fel de mini pizze din compozitia aluatului de paine cu bureti, si masline (le am in topicul Ce am gatit eu astazi).

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 14 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: