Acum este 19 Apr 2024, 23:43

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Punct și virgulă dupa propozitii
MesajScris: 26 Noi 2020, 11:47 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 15 Noi 2004, 03:53
Mesaje: 537
Nume forum:1
Preocupările multora dintre cititorii noștri referitoare la scrierea corectă se reflectă direct în solicitările pe care ni le adresează, inclusiv în privința regulilor ortografice. Ne-am mai referit, în această ordine de idei, atât la punct, cât și la virgulă. Chiar dacă, aparent, lucrurile sunt simple, se ivesc mereu situații care relevă necesitatea unor clarificări mai ales atunci când este vorba despre texte oficiale, lucrări științifice, articole de presă și altele asemănătoare. Așa ajungem și la semnul ortografic care pune, pe verticală, punctul și virgula (;). În ce situații se recurge la respectivul semn?

Potrivit dicționarelor, semnul punct și virgulă se folosește pentru a separa într-o frază propozițiile sau grupurile de propoziții care sunt independente sintactic, dar care semantic sunt suficient de apropiate pentru a forma un întreg.

Bunăoară, în desfășurarea unor analize trebuie să înșirăm elementele componente ale unui proces, ale unui fenomen, ale unui concept, ale unei măsuri etc. Bunăoară, dacă este necesar să trecem la detalieri, utilizăm următoarea formulă:

„Consilierea poate fi clasificată și în funcție de momentul în care este solicitată:
consiliere de criză;
consiliere precriză;
consiliere postcriză.”
Enumerarea poate fi făcută și în alt mod (ceea ce permite o „economisire” semnificativă a spațiului). De pildă: „Posibilele forme de impact ale evaluării sunt: dezvoltarea bazei de cunoștințe; diseminarea bunelor practici; îmbunătățirea procesului decizional; întărirea răspunderii individuale și colective (…)”.

Relativ dese ne apar situațiile în care trebuie despărțite, în interiorul aceleiași fraze, propozițiile sau grupurile de propoziții. De obicei, pentru exemplificări, dicționarele și manualele recurg la texte ale clasicilor literaturii române. Astfel, este binecunoscută poezia lui George Coșbuc care conține versul „O luptă-i viața; deci te luptă…”. Un maestru în folosirea adecvată a semnelor de punctuație (nu întâmplător i se spunea „Domnul Virgulă”), I. L. Caragiale apela frecvent la semnul punct și virgulă pentru a da mai mult relief scrierilor sale, cum ar fi: „Spui de una o vorbă bună, superi pe alta; spui rău de alta, atunci nu mai poți pretinde că ești un galant (…)”.

Nu numai în textele literare, ci și în cele oficiale este util, uneori, să se recurgă la același semn ortografic. Iată un exemplu în temă: „Rezultatele verificărilor au confirmat oportunitatea măsurilor adoptate; o atestă creșterea eficienței noilor tehnologii”.

Apelul la punct și virgulă este, de asemenea, util în transcrierea unor intervenții verbale. Pentru a sublinia unele idei, vorbitorii fac pauze mai lungi în prezentarea de fapte, de date, de argumente, iar în aceste cazuri, transcrierea câștigă în expresivitate când se pune, din loc în loc, semnul „punct și virgulă” (;). În consecință, încheiem aceste însemnări cu promisiunea de a reveni asupra semnelor ortografice; este o cerință a raporturilor interactive tot mai strânse cu cititorii noștri. (T.B.)

https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/punct-si-virgula-a3408/

_________________
Nic - Eu si Gargarita mea


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Punct și virgulă dupa propozitii
MesajScris: 14 Dec 2020, 19:41 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 06 Iul 2005, 09:52
Mesaje: 1102
Locatie: Timisoara
Nume forum:1
Chiar dacă gramatica nu e prietena mea, ma bucur să-ți citesc postarile. Mi-ar plăcea să fie mai des.

_________________
Letitia - Gargarita-Blue


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania