Acum este 05 Iul 2026, 17:34

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de
MesajScris: 10 Noi 2009, 11:03 
Neconectat

Nume forum:1
Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate by Nicolae Orban (194 mesaje), la 02-11-2008

Au trecut mai bine de 5 ani de cand am fost sa vad pentru prima data straniul fenomen. De atunci am oscilat intre obsesia de a sti ce-i acolo si firescul aparitiei anuale dar despre care nu stiau nici cei ce petrec mai mult timp pe Ceahlau (cabanieri, meteorologi), deci nu prezenta la momentul respectiv un interes special.

Anul acesta (2008) la inceputul lunii August am urcat pe varful Toaca de 3 ori pentru a fi mai aproape si eventual a intelege ce-i acolo, efort rasplatit cu generozitate.

Imaginea apare in acelasi loc, dar pentru a fi clara si tridimensionala trebuiesc indeplinite cateva conditii simultan:
Fenomenul are loc la rasaritul soarelui si dureaza cam o ora.
Soarele trebuie sa rasara dintr-un anume loc, altfel spus in fiecare zi se formeaza umbra in alt loc, doar in preajma zilei de 6 August (a 49 zi dupa solstitiul de vara) este in pozitia potrivita.

La rasarit si imediat dupa trebuie ca spre est sa nu fie nori, razele soarelui sa nu fie obturate.

Prezenta unui "ecran de proiectie" pe care sa se formeze imaginea tridimensionala , "ecran" format din aerosoli (particule fine solide) si apa in suspensie (ceata, nori), dar cu o densitate ce permite totusi trecerea luminii

Sa aiba loc fluorescenta oxigenului sub actiunea razelor ultraviolete, astfel imaginea compusa este albastruie cu fetele in diferite nuante.

Imaginea piramidei atunci cand sunt indeplinite conditiile amintite:

Replica: Eu by Nicolae Orban (194 mesaje), la 02-11-2008

imi explic fenomenul din punct de vedere optic ca fiind o compunere a minim 4 umbre date de formatiunile reliefului zonei. In jurul datei de 6 August, dimineata, varful Toaca, ce are forma de piramida regulata cu baza patrat, sub actiunea razelor solare dinspre est formeaza umbra triunghi isoscel, ca in orice zi senina din an. Stanca numita Piatra Ciobanului fiind mai mica si mai jos face alta umbra prelunga, la fel Piatra Vulcanului si peste toate astea se suprapune lumina ce trece prin saua muntelui (Lespezi).

In aceasta perioada, datorita pozitiei soarelui, toate umbrele sunt unite in varf, sunt legate ca intr-un "buchet" si se creeaza imaginea magnifica tridimensionala cunoscuta. In alte zile fiecare forma de relief face propria umbra firesc dupa legile fizicii.

Imaginea piramidei la 13.08.2008:

Replica: Daca by Nicolae Orban (194 mesaje), la 02-11-2008

asta nu este de ajuns pentru a produce o profunda impresie, fenomenul de refractie a razelor solare in jurul formelor ce se afla pe varful Toaca duce la formarea un halou multicolor, un fel de curcubeu sferic. Te vezi de acolo sus oglindit pe varful virtual al umbrei piramida invaluit in aure multicolore. Este o minunatie ce se repeta an de an..

Am facut fotografii si inregistrari video in zilele de 1, 6 si 13 August. Se poate vedea clar cum se misca umbrele, se aduna, apoi se despart in functie de miscarea punctului de rasarit (soarele se misca cu aproximativ 1 grad pe zi).

Din punct de vedere fizic, al opticii clasice desi este o problema complexa, poate fi solutionata. Intervin totusi intrebari de tipul: cum este posibila o asemenea coincidenta ce are loc in ziua Soarelui (stravechea sarbatoare pagana) peste care este suprapusa Schimbarea la Fata (sarbatoare crestina) si de ce este Muntele Ceahlau asa sfant, are si hram in aceasta zi exact ca o manastire crestin-ortodoxa.

Umbra la solstitiu (22.12.2006):

Replica: Prea by Nicolae Orban (194 mesaje), la 02-11-2008

bine sunt indeplinite conditiile astronomice (miscarile pamantului pe orbita) asezarea stancilor in locul ideal, anotimpul (probabilitatea mare de a fi atmosfera potrivita). Gandul evident ca zboara la teoria constructiei artificiale a intregului complex, sustinuta si de studii geologice.

Omul este o fiinta cu ratiune si simtire asa ca este corect sa amintesc de starea euforica a noastra a tuturor celor aflati acolo in acea superba zi, stare ce doar poate fi traita si nu studiata.

O frumoasa legenda spune ca cei care se intalnesc pe muntele sfant Ceahlau raman legati intr-un fel sau altul, pentru totdeauna.

Mihai Marin/alpinet.ro

Replica: Am by Maria Nistor (5039 mesaje), la 02-11-2008

ramas impresionata de acest fenomen. Este interesant.

Replica: Mi-as dori by Sorescu Minerva (2106 mesaje), la 03-11-2008

sa am posibilitatea sa vad acest fenomen. Foarte interesant, fascinant de-a dreptul! El este raspunsul la intrebarile urmatoare:

Intervin totusi intrebari de tipul: cum este posibila o asemenea coincidenta ce are loc in ziua Soarelui (stravechea sarbatoare pagana) peste care este suprapusa Schimbarea la Fata (sarbatoare crestina) si de ce este Muntele Ceahlau asa sfant, are si hram in aceasta zi exact ca o manastire crestin-ortodoxa.
Fenomenul a existat, sarbatorile sunt efectul fenomenului.

Replica: Fascinant! by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 03-11-2008

Nicolae, stii mai multe despre ziua soarelui?

Replica: N-am stiut by Popescu Ioana (484 mesaje), la 03-11-2008

despre fenomen. Foarte interesant, - mi-a trezit curiozitatea. Eu stiam ca ziua soarelui este solstitiu de vara, adica 22 iunie. Minerva, eu nu cred ca intai au fost fenomenele si apoi sarbatorile, pentru ca si in Anglia la Stonehenge, tot numai in ziua soarelui se formeaza acea imagine care dovedeste ca ansamblul are legatura cu astrologia. Si la ei ziua soarelui este in 22 iunie. Interesant.

Replica: Ioana, by Sorescu Minerva (2106 mesaje), la 04-11-2008

nu contest ca n-ar exista legaturi intre fenomenele naturale si astrlogice. Dimpotriva, consider ca exista o sinergie intre ele. Dar ca divinitatea sarbatorilor pagane si chiar cele ortodoxe au atras aceste fenomene, da-mi voie sa ma-ndoiesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: