Acum este 19 Apr 2024, 08:43

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Vascul in tradiţia românească
MesajScris: 22 Dec 2015, 12:46 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 04 Apr 2005, 05:56
Mesaje: 554
Nume forum:1
În tradiţia românească, vâscul este foarte important, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”. Chiar daca intre timp, dupa 2000 de ani, conotatiile magice au fost reduse la nivel de simbol, in foarte multe parti ale tarii si chiar ale Europei traditiile legate de vasc se respecta cu sfintenie.
Biologii impart speciile de plante in doua mari categorii: plante cu frunze cazatoare si plante vesnic verzi. Pe inaintasii nostri, acelea din urma, printre care bradul si vascul, i-a impresionat cel mai mult fiindca le descopereau eternitatea lumii de dincolo, in antiteza cu efemeritatea celei de aici.
Vascul este considerat o planta sacra, un simbol al norocului, al prosperitatii si nu in ultimul rand, pentru cei aflati la varsta tineretii, un simbol al iubirii. Exista multe descantece si ritualuri prin care tinerele isi afla ursitul cu ajutorul acestui element. Femeii care va pune crengute de vasc sub perna in noaptea din Ajunul Craciunului, i se va descoperi negresit in vis sotul harazit.
Un alt obicei intalnit si la alte popoare de pe batranul continent este sarutul sub vasc. Sarutul sub vasc a fost asociat mai intai cu festivitatile romane organizate cu ocazia Saturnaliilor, iar mai tarziu cu traditiile primitive legate de casatorie. In Antichitate, pe 25 decembrie se sarbatoarea ziua nasterii Soarelui, fiindca coincidea cu solstitiul de iarna, insa biserica a adoptat data drept zi de nastere a lui Iisus Hristos, spre a imbina cultura ante-crestina cu cea crestina si spre a-i converti pe oameni la crestinism.
Traditia romaneasca spune ca la Sarbatorile de iarna, de Craciun si Anul Nou, vascul trebuie pus deasupra usii de la intrare fiindca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si alunga bolile. Acest fel de a intrebuinta vascul dateaza dinaintea crestinismului, cand celtii foloseau planta pentru a-si decora casele la venirea iernii. Druizii considerau ca vascul care creste in stejari ii proteja de rau, si nu greseau deoarece stiinta actuala confirma beneficiile pe care acesta le ofera. Vascul intareste sistemul imunitar, scade tensiunea arteriala, regleaza tulburarile cardiace si este eficient in multe tratamente bazate pe plante.

Vâscul este o plantă magică, cunoscută şi sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase şi o semnificaţie sacră în folclorul European.

Legenda vâscului vine de fapt de la zeiţa Frigga, zeiţa dragoste şi mama lui Balder, zeul soarelui. Se spune că Baldeir a avut un vis care prevestea moartea lui. Zeiţa a fost foarte speriată de acest vis. Dacă fiul ei ar fi murit, toată viaţa de pe Pământ s-ar fi sfârşit. Zeul răului, Loki era cel care vroia să-l omoare pe Blader, dar ştiind că nimic nu-l putea omori pe fiul zeiţei Friga, acesta a gasit o plantă magică care nu creştea pe pământ şi avea puteri miraculoase şi anume vâscul. Se spunea că vâscul vine din ceruri şi că este o forţă divină.

Zeul răului a confecţionat o suliţă din vâsc şi i-a dat-o zeului iernii pe nume Holder care era orb. Zeul iernii îl loveşte cu vâscul pe Blader, iar acesta moare. Timp de trei zile, toată lumea a încercat sa-l readucă la viaţă dar nimeni nu a reuşit. În cele din urma, mama sa a reuşit să-l învie. Se spun că lacrimile ce le-a vărsat pentru el s-au transformat în bobiţe albe. În ziua în care zeul pământului a înviat, Frigga i-a sărutat şi îmbrăţişat pe toţi cei care treceau pe sub vâsc. De aici vine şi tradiţia că cei care trec pe sub vâsc trebuie să se sărute.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii îşi împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei şi pentru pacea sufletească.

Bătrânii spun că fiecare fată care stă sub vâsc trebuie să se sărute pentru a avea urmaşi.

Obiceiul mai spune că de fiecare dată când un băiat sărută o fată trebuie să rupă şi o bobiţă din crenguţă de vâsc. După ce toate bobiţele au fost rupte, nimeni nu se mai putea săruta că aduce ghinion.

_________________
Gargarita-Vraciul-Gradinii


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania