Acum este 30 Apr 2026, 03:18

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: De ce la fasole adaugam cimbru?
MesajScris: 11 Ian 2012, 16:30 
Neconectat

Nume forum:1
Michela, nu stiu daca este cineva care ar concepe borsul de fasole fara ramurica de cimbru adaugata la sfarsit si care da tot farmecul si tot gustul acestui fel de mancare. Cred ca toate incercam sa mentinem gusturile traditionale pentru ca ne aduc aminte de ceea ce suntem acum, iar gusturile "din vechime" nu se uita niciodata.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 16:53 
Neconectat

Of! Ce pofta de ciorbita de fasole cu ceapa mi-ati facut!
Citat:
La ciorba de fasole adaugam cimbru pentru ca acesta va functiona ca un balsam in stomac si pe intestine
Atunci stamacul meu inca nu a invatat asta. De fiecare data cand mananc fac arsuri la stomac. De ce? Inca nu am aflat. Chiar si asa, nu renunt la ea. Face mama o ciorba de fasole...

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 17:24 
Neconectat

Onuta, eu schimb de trei ori apa la fasole inainte de a lasa apa in care voi adauga restul ingredientelor pentru mancare si nu imi face rau, desi am un stomac gingas. In plus, folosesc cimbru proaspat (adica, nu mai vechi de un an).

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 19:01 
Neconectat

Michela, urmaresc postarile tale cu mare placere si interes. Cimbru in fasole inca nu l-am incercat, dar cu prima ocazie o sa-l pun in practica. Cand fac mancare din fasole obisnuiesc sa pun boabele in apa rece, cu o seara inainte si nu mai are efecte colaterale.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 19:06 
Neconectat

Eu nu concep nici o mancare fara cimbru, este ingredientul meu predilect in orice mancare si fara de care simt ca mancarea nu are gust, in special la carnuri.
Cand fierb fasolea, intotdeauna ii adaug ceapa si usturoi, asa se obisnuieste aici. Nu am obiceiul sa schimb apele, desi stiu ca este recomandat.

Cat despre acele mese unde nu se afla nici zare de legume sau salate, si eu le-am experimentat si mi se par fara sens.

Multa sanatate si voie buna tuturor!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 20:14 
Neconectat

Eu fierb fasolea in 2-3 ape pentru ca asa am invatat de la mama mea si nu pentru ca s-ar fierbe mai repede. Ce imi amintesc este ca imi spunea ca asa este sanatoasa.
Am auzit si eu de cele 12 ore in care sta fasolea in apa, la inmuiat, cu explicatia ca asa s-ar fierbe mai repede.
Cred ca totul tine de vechime produsului. Bunicii nostri aveau in camara fasole si de doi ani vechime. Ei, cea mai veche, stiu ca se fierbe mai greu si poate de aici vine explicatia.

Maria, retine ca atunci cand schimbi prima apa (si urmatoarele), aceasta trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea pe care o arunci. Eu fierb, in paralel, apa pentru a o avea la indemana in vederea inlocuirii rapide a celei aruncate.

Eu sunt fana fasolii rosii (de parca as trai in aceeasi tara cu tine, Danuta) si aceasta se fierbe chiar repede.

Va reamintesc ca cimbrul mai este folosit pentru asezonarea sunculitelor crude sau afumate, dar si la carnatii de Craciun.

Danuta, noi ne luam de mana caci si eu iubesc aroma cimbrului.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Ian 2012, 23:58 
Neconectat

Michela, am inteles ca cimbrul poate ajuta si chiar vreau sa incerc. Am cimbru de acasa cules de anul trecut. Soacra mea ma sponsorizeaza mereu, doar ca nu il folosesc prea des.
Cunosc bine si sistemul de a fierbe fasolea si de a schimba apa, este cel cu care am crescut acasa.
Aici am schimbat stilul pentru ca la familia unde am lucrat, faceam destul de des o mancare din cereale, numita minestrone. Se compune din orz, fasole, linte, mazare si probabil inca ceva care imi scapa. Instructiunile de preparare erau: legume la inmuiat in apa rece cateva ore, aproximativ patru, dupa care le clateam cu apa rece. Era de cele mai multe ori masa de seara si iti garantez ca nu se plangea nimeni de balonari, il consumam si eu si nu am avut probleme. De acolo am facut si cu fasolea in acelasi mod, doar ca le las mai mult la inmuiat. Le clatesc bine tot cu apa rece, inainte de a le pune la fiert. Au nevoie de acelasi timp de fiert, nu le grabeste fierberea.
Fasolea rosie este si preferata mea si fac o salata cu ea. Fasolea fiarta, ton, ardel copt, boabe de porumb. De preferat sa stea la macerat cateva ore.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Ian 2012, 04:31 
Neconectat

Zoica, sa stii ca eu fac fasolea doar pentru sot si copii, mie imi face mult rau, si asa patimesc greu de balonari frecvente. Tot stresul il simt la burta.
Am sa incerc si eu sistemul cu schimbarea apelor si cu cimbrul, sa vedem.
Aici sunt foarte multe soiuri de fasole, in special este frecventa o fasole de culoare galbena (bayo), una de culoare mov (flor de mayo) si fasolea neagra (acest soi face mai putin rau la stomac). Cand fierb fasolea, in afara de sare si ceapa, adaug sunca afumata (bacon), ceea ce ii confera un gust deosebit.
O servesc in diferite feluri, in special ca si garnitura pentru carne sau oua. Pun la prajit putina ceapa cu usturoi, apoi se adauga fasolea si se piseaza putin. Acesta este felul cel mai frecvent de a servi fasolea aici in Mexic, aproape intotdeauna este garnitura impreuna cu mancarea principala de la pranz sau cina.

Multe salutari!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Ian 2012, 09:40 
Neconectat

Maria, or stii ele, gospodinele italiene de ce procedeaza asa cu fasolea inainte de a o gati. Cred ca si ele se bazeaza pe experienta bunicelor lor.
Supa minestrone (care pentru mine este mai mult un felul doi, ca este cam deasa) o fac atunci cand se aduna legume in frigider, nefolosite la alte mancaruri.

Salata cu fasole rosie, o mai fac si eu din cand in cand, dar nu adaug porumb (pe mine porumbul ma ingrasa.) ca vreau sa-mi mentin silueta sa nu fiu nevoita sa-mi schimb garderoba. Ha, ha!

Danuta, imi ploua in gura dupa o fasole cu ciolan afumat, acum cand mi-ai povestit de bacon. Ma doare bila vreo trei zile dupa ce mananc (si imi pun doar vreo trei linguri), dar nu rezist.

Sa stii ca obiceiul cu usturoiul calit l-am luat si eu, din retetele de la alte popoare. La noi nu se practica sau, cel putin eu nu am vazut la femeile din familia mea.
Noi spunem fasole facaluita la ceea ce ai descris tu. Este un fel de care sunt dependenta, dar gustul cel mai bun il are cu paine. Cum painea ma ingrasa, ma feresc din nou pentru ca la 54 de kilograme cat am acum, la o inaltime de 1,62, orice kilogram in plus inseamna si greutate in plus pentru coloana, unde am o problema de sanatate.

Recunosc, fasolea neagra este alta preferata de-a mea. Am descoperit-o tarziu (rusine mie!), dar, alaturi de cea rosie, nu imi lipseste din camara.

Va pup pe toate si va doresc sa nu descoperiti efecte adverse de la fasole.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Ian 2012, 09:49 
Neconectat

CHIVU DANA scrie:
fasole de culoare galbena (bayo), una de culoare mov (flor de mayo)
Sa stii ca o sa ma uit si la noi, prin supermarketuri.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: