Acum este 29 Mar 2024, 07:43

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sisif in filmul ”Drumul pana la destinatie pe o ruta ocolito
MesajScris: 09 Ian 2014, 18:35 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 23 Ian 2008, 21:18
Mesaje: 1171
Nume forum:1
Povestea spune ca numele Sisyphus (Sisif) provine din cuvantul sofos care inseamna indrazneala. Aceasta este si amprenta personajului nostru: abilitate, curaj, indrazneala, viclenie, lacomie.

Intr-o zi s-a intamplat ca Sisyphus sa fie martor, fara sa vrea, la rapirea unei zeite de catre Zeus. Egina, zeita de care Zeus se indragostise patimas, era fiica zeului fluviilor, Asopos. Poate nu ar fi fost nimic important in povestea lui Sisyphus daca nu ar fi intalnit in calea sa chiar pe tatal Eginei care isi cauta cu disperare fiica rapita. Incercand sa o gaseasca, Asopos intreba pe oricine daca i-a vazut copila.

Sisyphus i-a spus ca el putea sa ii ofere informatiile pe care le cauta , dar in schimbul acestora, Asopos era rugat sa ii ofere ceva: rugamintea era de a face sa existe o sursa de apa in cetatea sa, Corint. Cum nu era decat un simplu gest din partea zeului, Sisyphus i-a povestit ceea ce vazuse.

De aceea, asa cum ne putem astepta din partea lui Zeus, mania sa nu a intarziat sa se abata asupra tradatorului, caruia i-a trimis in cale, de data aceasta, pe insusi Zeul Mortii (Thanatos).

Numai ca Sisyphus, siret din cale-afara, a intampinat Moartea cu o strategie tipica: i-a povestit verzi si uscate, i-a distras atentia in fel si chip, cu tot felul de nimicuri si jocuri amagitoare, pana cand a reusit sa il pacaleasca pe Thanatos incat sa il lege de un stalp.

Si acolo a ramas legata Moartea pentru foarte mult timp. Nimeni nu mai reusise asta pana atunci, nimeni nu mai infruntase moartea si mult timp a trecut in care nici un om nu putea muri atata timp cat nu era la datorie zeul mortii.

Acest fapt a dus in culmea furiei pe insusi Ares (Marte), zeul razboiului, care a venit sa il elibereze pe Thanatos din prizonieratul sau intrucat bataliile isi pierdusera miza, iar luptatorii raniti ramaneau in suferinta, fara sa poata sa treaca in nefiinta.

In final, l-a eliberat pe Thanatos si, in acealsi timp, l-a incatusat pe Sisyphus, pentru a fi omorat asa cum ii fusese blestemul.

Istetul Sisyphus nu a pierdut timp cu panica si in ciuda mortii sale probabile tot si-a faurit o scapare. Unele surse spun ca el a implicat-o pe sotia sa in acest demers, in altele chiar el a santajat-o sa participe, ca dovada ca il iubeste! Cert este ca i-a rugat sotia sa-i arunce corpul intr-o piata publica! Numai ca si aceasta este un truc bine gandit, caci sufletul unui corp neingropat nu putea sa ajunga in Infern! Dar sufletul sau a ajuns in cele din urma la judecata sufletelor si se spune ca acolo s-a plans direct Persephonei (sotia lui Hades) ca cineva pe pamanat a ignorant ritualul funerar si nu l-a ingropat, asa cum se cuvenea. Asadar, a induiosat-o pe aceasta sa il lase sa se intoarca pe pamant si sa faca in asa fel incat sa fie indeplinit ritualul.

Persephona l-a lasat in viata pe Sisif, dar numai cu conditia ca peste trei zile sa se intoarca inapoi, in tenebre. Acesta a multumit zeitei, s-a intors pe pamant la sotia sa si zilele cele trei au trecut, chiar luni de zile au urmat fara ca acesta sa se mai gandeasca sa se intoarca acolo unde trebuia si unde promisese.

Unele povestiri spun ca “smecherul” Sisif a murit de batranete la o varsta inaintata, “fentand” moartea de nenumarate ori, chiar daca in Infern il astepta o pedeapsa mare pentru ca a indraznit sa se opuna zeilor si sa ii pacaleasca.

In alte povesti, Zeus, cand a vazut toate astea, cand a inteles ca primul sau blestem nu putea fi pus in practica (acela de a-l omori pe Sisisf), cand a inteles cat de aproape fusese sa isi atinga obiectivul, dar ceva de fiecarea data a intervenit si a schimbat directia planului sau, l-a blestemat inca o data pe Sisisf ca toata viata sa faca acelasi lucru!

Sisif a fost blestemat ca, atat cat va trai pe pamant, sa impinga un bolovan pe un varf de munte si ori de cate ori se va apropia de indeplinirea sarcinii, sa se intample in asa fel incat bolovanul imens sa se rostogoleasca la vale, semn ca el va trebui sa reia acesta sarcina, sa impinga bolovanul pe varf de munte, iar si iar, la infinit!

*

Acest mit a creat expresia “munca de Sisif” indicand munci care necesita un mare consum de energie pompata perpetuu, dar cu o recompense prea mica, uneori inexistenta.

Insa, va propun sa derulam povestea cu incetinitorul, sa vedem si partea pozitiva a lucrurilor!

Nu putem sa nu extragem din acest mit scopul nobil care a existat la inceputul povestirii. Va amintiti cum Sisif a dorit sa faca ceva maret pentru Corint: a inaugurat o sursa de apa curenta in cetate. Ca lucrurile au derulat ulterior dincolo de asteptarile sale, aceasta este partea din poveste care atinge zona neprevazutului.

Putem sa extragem concluzia ca un gest nobil sau o intentie se pierde in corvoada eforturilor si manifestarilor, dar in unele cazuri insistenta, perpetuarea efortului poate chiar sa amane un final nefericit pana cand suntem in masura sa il aceptam sau sa il transcedem.

*

In astrologie, Asteroidul 1866 Sisyphus poate sa ne arate locul si modul in care putem avea capacitatea de a sustine mari eforturi; acolo suntem tenaci si plini de vitalitate, chiar daca ne inhamam la o munca ce nu se mai termina, care cere un efort constant, o dedicare perpetua.

Natura aspectelor (benefice sau nu) pe care le primeste Asteroidul Sisisf pot arata in ce mod putem sa inregistram acest efort. Putem vedea in actiunile si responsabilitatile noastre o corvoada fara recompense sau putem alege o ruta ocolitoare, mai dificila, pe parcursul careia putem sa avem parte de cateva beneficii suplimentare ori o recompensa direct la captul tuturor lucrurilor.

Sisif este un personaj siret si stim deja ca pentru a scurta drumul catre destinatie, catre o rezolvare a unei probleme, un nativ poate incerca poteci ocolitoare, solutii, strategii prin care sa isi reduca efortul ori sa se sustraga acestuia. Dar, chiar aceste trucuri menite sa ajute la rezolvarea problemei, pot, de fapt, sa o agraveze, sa adauge siruri intregi de situatii si experiente neprevazute in care va trebui sa repete la nesfarsit aceleasi miscari, sa treaca prin aceleasi incercari, iar si iar, incat utilizarea acestor manevre de rezerva sa nu merite efortul.

Este bine sa observam in astrograma pozitia pe care acest ateroid o are. Asa putem descoperi domeniul in care avem tendinta sa nu infruntam ceea ce trebuie, incercand sa prelungim intalnirea cu un deznodamant pe care il stim. Dar Sisif ne da puterea sa credem ca putem fenta experienta, ca putem jongla cu destinul. Pozitia sa ne arata locul in care suntem prea atasati de ceea ce am construit incat sa nu acceptam ca acel lucru are o durata, o viata, ca face parte dintr-un proces ce trebuie sa se incheie, la un moment dat.

Sisisf ne aduce speranta ca putem sa mai gustam inca o data, si inca o data, si inca o data aceleasi arome ale unor experiente de care nu putem sa ne detasam. Pentru ele suntem capabili de neadevaruri, actiuni disperate, santaj, conflict pana cand pierdem contactul cu realitatea, pana cand intr-o zi putem sa vedem ca tot ceea ce am aparat a ramas o iluzie, chiar daca la inceput a fost o cauza adevarata.

Uneori, pozitia asteroidului poate sa demaste acea resemnare, constientizare a nereusitei, a corvoadei, dar totusi, stim ca nu putem face altceva decat sa o ducem la capat, chiar daca stim ca ea semnifica neimplinire, suferinta. Totodata, acea doza de extremism o putem intalni in cazul nativilor care nu stiu sa se opreasca decat intr-un zid, dincolo de care nu mai pot trece; pentru altii, telul dificil de realizat devine o cruciada personala.

Nu putem sa nu luam in calcul efectul de “exagerare a eforturilor” in anumite pozitii ale lui Sisif din astrograma; ceea ce pentru un nativ semnifica escaladarea unui deal, pentru altul este un adevarat lant montan!

Dar calitatea puternica a personajului nostru este aceea de a nu accepta insuccesul, renuntarea. Este remarcabil cazul acelor nativi care reusesc sa se ridice, sa se automotiveze ori de cate ori este nevoie incat sa o ia de la capat, iar si iar.

*

Asteroidul 1866 Sisyphus a fost descoperit in data de 5.12.1972, in zodia Taur. In momentul descoperirii, in zodia Sagetator se afla o conjunctie multipla de planete compusa din Soare, Luna, Neptun si Lilith toate in sextil cu Pluton din Balanta, plus o conjuctie Venus/Marte in Scorpion. Asteroidul Sisif are o perioada orbitala de 2,6 ani.

Otilia Mazilu http://www.astrotext.ro/2013/12/sisif-in-filmul-drumul-pana-la-destinatie-pe-o-ruta-ocolitoare/#more-4851

_________________
Jeni - Gargarita dintre Astre


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania