Acum este 23 Apr 2026, 13:09

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Modele religioase
MesajScris: 08 Oct 2009, 14:26 
Neconectat
Site Admin

Nume forum:1
Modele religioase: icoana catolica sau ortodoxa? by Admin TTT (4020 mesaje), la 14-02-2006

Intrebare: Icoanele care le aveti in catalog sunt ortodoxe sau catolice deoarece numele sfiintei Maria la ortodoxi nu este "Madona" ci "Fecioara". Pun aceasta intrebare deoarece am cusut mai multe icoane cu "Madona", le-am dus la biserica ortodoxa la sfintit, parintele nu mi-a zis nimic, ca ar fi catolica sau ortodoxa, le-am pus in casa - peretele de est, dar a venit o cunostinta in vizita si mi-a zis ca daca il intrebam pe parinte mi-ar fi spus. Diferenta intre o icoana catolica si una ortodoxa ar fi nu dupa "Feciara" sau "Madona" ci dupa inscriptionarea ei: la ortodoxi "M" in drepta si "D" in stinga, simbolizare care este la fiecare icoana ortodoxa in functie de ce sfint reprezinta.

Raspuns: Atunci cand am creat modelele religioase nu am gandit ca ele trebuie sa apartina unui cult sau altul. Majoritatea sunt inspirate dupa picturi celebre. Telul nostru a fost sa gasim o modalitate de a reda temele religioase importante. Eu, personal socotesc ca o icoana, indiferent carui rit religios apartine, sfinteste locul. Pentru mine, Fecioara sau Madona sunt tot una - sacrul feminin, sacrul divin. La fel si cand este vorba de Cruce.

Divinul, indiferent cum ii zice fiecare natie, este unic. Religia s-a dezvoltat functie de mai multi factori: regionali, demografici, conjucturali etc. Dar religia este religie, iar Dumnezeu este unic, indiferent de rasa si cult. Ceea ce asezam in casele noastre pe post de icoana este o emanatie a culturii noastre, a credintelor preluate de la batrani, dar, pana la urma este, in fond, ceea ce simtim noi ca rezoneaza cu sufletul si casa noastra.
Preotii din ziua de azi, mai ales cei tineri sunt mai maleabili fata de acest subiect tocmai pentru ca ei simt ca este momentul ca omul sa-l poarte pe Domnul in suflet, asa cum simte el si, mai putin in functie de canoanele bisericii. Atunci cand spun Madona, spun de fapt Maica Domnului si ma bucur ca mainile mele au facut posibila existenta chipului ei in caminul meu.
Acum, depinde si de dvs. Daca iubiti ceea ce aveti in casa, nu va mai ganditi daca apartine sau nu, unei religii. Suflul Divin peste mainile dvs. a facut posibila realizarea a ceea ce v-ati dorit: frumos si Divin in acelasi timp. Si o completare necesara: mii de cliente au lucrat aceleasi tablouri si nu si-au pus aceasta intrebare!
O zi buna in fiecare zi,
M.A.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: