Un salut cald by cucos catalina (1629 mesaje), la 10-12-2007 shi un pupic virtual pentru membrii acestui forum!
Shtiu ca zilnic auzitzi de la cei plecatzi, ca nu este nicaieri mai bine ca acasa. Astazi, va pot spune shi eu acelashi lucru! Simt pe pielea mea privirile suspicioase ale bashtinashilor peninsulei, simt ironia cu care ni se vorbeshte in catalana (in aceasta regiune locuiesc aici in Spania), deshi limba oficiala este castellana spaniola), daca am vrut sa ajutam cu nishte cumparaturi o batrana de aici, mai intai s-a interesat la alta romanca mai veche aici, ce fel de oameni suntem.
Aici unde stam noi, este un satuc la 25 km departare de primul orash; printre locuitorii spanioli mai traiesc shi in jur 30 de romani, venitzi in urma cu cel putzin doi ani. In zi de sarbatoare (pacat ca nu a venit shi Creanga in Spania sa vada cate sarbatori au cei de aici! - nu noi), la casele in care locuiesc romanii se aude muzica populara, te simtzi ca acasa in preajma lor. Sunt sufletishti romanii de aici. Am apelat la ei de cateva ori shi imediat am fost ajutatzi. Se bucura de noi, am auzit shi poveshti mai triste in care se invidiau intre ei, se certau, dar noi avem parte de romani cu suflet mare!
Pe 1 Decembrie, am stat la televizor shi am urmarit pe PRO TV INT emisiunile dedicate zilei natzionale, pe Favorit am vazut pe 2 Decembrie, spectacolul in care au cantat marii cantaretzi populari ai Romaniei. Am stat cu lacrimi in ochi, am cantat amandoi cantecele populare shi am simtzit cat de dor ne este de casa!
De aici vedem doar partea buna a Romaniei, asha cum de fapt ar fi trebuit sa o privim mereu. Ma mandresc pentru faptul ca sunt romanca. Nu am intalnit pana acum oameni mai sensibili decat romanii!

Replica: Sunt de acord cu tine, Catalina! by camelia constantin (65 mesaje), la 10-12-2007
Si eu ma mandresc ca sunt romanca, m-am simtit romanca de 1 Decembrie si cred ca pot sa stau 20 de ani aici si tot nu voi uita ca sunt romanca. Din pacate sunt multi care vor sa uite. Ieri am vorbit cu fratele meu si am intrebat-o pe una din fetitele lui ce i-a adus Mos Nicolae. Ce surpriza am avut parte cand tatal mi-a raspuns, orgolios:
la tine inca vine Mos Nicolae? La mine vin regii magi! M-am simtit cumva tradata, - in familia mea a venit tot timpul Mosul, adica pentru ca acum locuiesc aici chiar trebuie sa uit de propriile mele bucurii si iluzii, doar pentru ca aici nu sunt aceleasi sarbatori? Eu cred ca la mine inca va veni Mos Nicolae sau Mos Craciun, si la fetita mea vor veni aceeasi, pur si simplu pentru ca eu am crescut cu ei, si spaniolii nu. Ideea este ca nu sunt ei cei ce incearca sa ne involucreze propriile pareri, ci suntem noi cei care ni le insusim. Faptul ca a fost chiar fratele meu cel care, intr-un anumit fel m-a dezamagit, m-a durut cel mai tare. Si el are doar trei ani de cand este aici, in schimb eu in ianuarie fac sase. Cum va fi peste 10 ani? Nu va mai vorbi romaneste nici cu mine? Eu sunt romanca, si o spun de cate ori am ocazia. Pe mine ma incanta sarbatorile de iarna, cu toate ca mai toti anii, de cand sunt aici, pic in butoiul cu melancolie. Oricat ai incerca, niciodata nu este ca acasa. Sarbatori fericite tuturor, oriunde ati fi, si sa va simtiti ca acasa!
Replica: Eu sunt in Italia by Flori M (324 mesaje), la 13-12-2007 si cam o problema sa ma mandresc acolo ca sunt romanca. Dupa ce a inceput agitatia din presa, patronii mei mi-au spus ca imi dau liber ca vecinii lor au facut o discutie despre asta si ei nu vor sa intre in conflict cu vecinii. Am plans toata noaptea ca m-am gandit ca raman fara slujba chiar dupa august si cine te mai angajeaza cand aud ca esti roman? A doua zi nici nu stiam unde sa ma duc. Vorbisem deja si cu alti romani si mi-au zis si ei ca se simte ca s-a intamplat ceva, ca parca nu mai sunt ce au fost odata relatiile cu patronii lor, dar eu nu am crezut ca o mi se intample si mie. Numai ca signora a zis ca eu sa ma intorc la ea, orice ar zice sotul ei. Si m-am intors cat nu as fi vrut eu, da si sotul mi-a spus ca s-a gandit mult si ca este pacat sa nu mai fiu eu la ei. Si am crezut ca ma cheama doar pana gasesc pe altcineva , dar ei au zis ca le sunt aproape. Eu stateam cu inima cam chinuita, dar ei mi-au dat o camera sa stau la ei si m-au ajutat sa o fac frumoasa. Mi-au dat si televizor si computer prin care scriu pe msg si acasa la mine.
Imi este dor de acasa si de Sfantul Neculai si de Craciun si de sarmalute in foi de varza cu mamaliguta si de cozonac, cum face bunica si de cum ne adunam toti acasa la masa.
Nu mi-a dat prin minte sa ma uit pe 1 Decembrie la televizor ca sa vad cum este acasa, la noi.
Eu zic ca sa zici magi nu suna bine cand ai crescut in Romania, DAR NU TE SUPARA PE FRATELE TAU. Isi revine el, nu ai grija ca nu il lasa dorul care este mai tare decat mandria ce a intrat in inima lui acum.
Si noi ne-am strans de Mos cativa romani aici, dar nu prea a fost ca acasa desi a cantat si la noi muzica populara.
La tine, Catalina este bine ca sunteti doi si este frumos asa. Sa ai noroc tot asa.
Sunt Maria Zanfir, dar am scris de pe computatorul lui Florentina Macau.
Replica: Craciunul este in inima ta! by Doruletz Mic (1008 mesaje), la 14-12-2007 Un colind pentru Gargaritele din Spania, Italia si toate celalalte Gargarite aflate departe de Romania, poate la Polul Nord.
Am simtit nevoia sa va scriu colindul acesta, aici, pentru voi, fetelor, ce sigur aveti in aceste zile, nostalgia colindelor.
Sigur se vor bucura si Bica si Maria alaturi de voi.
E vremea colindelor
E vremea colindelor, e vremea colindelor
Veniti cantati si va bucurati Craciunul in casa asteptati
Prieteni, in prag de Craciun, acasa ma intorc
Mi-e dor sa va vad, mi-e dor sa va aud pe mama s-o sarut
Cerul de stele e plin, colindatorii vin
Sa fim mai buni, sa ne iubim, cu Dumnezeu sa fim!
Refren:
E vremea colindelor, e vremea colindelor
Veniti, cantati si va bucurati! Craciunul in casa asteptati!
E vreama colindelor, e vremea colindelor,
E seara sfanta si nu uita, - Craciunul e in inima ta!
Alaturi sunteti cei dragi, - parinti, prieteni si frati
E seara sfanta, ne bucuram! Craciunul in casa asteptam!
Refren:
E seara sfanta si nu uita! Craciunul e in inima ta!
Replica: Asha este, Doruletz! by cucos catalina (1629 mesaje), la 16-12-2007 Mai ales ca acasa la mine este zapada. Sa ai parte de un Craciun frumos!

Replica: Sa aveti parte de fericire si Mosul sa va aduca tot ce va doriti! by camelia constantin (65 mesaje), la 17-12-2007 Ciocniti cu mine?
Replica: Ati vazut ca deja se simte atmosfera de sarbatoare? by camelia constantin (65 mesaje), la 17-12-2007 Imi pare rau doar ca aici nu prea ninge, asa ar sti si Lorelai (cel mai mic pui pe care mi l-a dat Dumnezeu) ce este aceea
apada pe care o tot vede la televizor si nu prea stie ce e si cu ce se mananca. Anul trecut a nins, dar era prea mica sa isi poata aminti. Cand am lasat-o jos, in zapada, a inceput sa planga si sa intinda manutele la mine. Avea doar 10 luni, nici nu mergea in piciaore, acum sper sa avem zapada si sa facem un omulet, ca la noi, in Olt. La voi ninge?