|
Inmultirea plantelor, by angela draganoiu (447 mesaje), la 27-02-2009
Uitati, m-am gindit ca poate va este de ajutor sa va povestesc cite ceva despre cum sa va inmultiti plantele cele mai des intlnite prin casele noastre. Violetele, asa zise de Parma, pe numele lor stiintific Saint-Paulia, le puteti inmulti, si sint convinsa ca stiti, prin frunze puse in apa. In felul asta se pot inmulti in tot cursul anului. Se mai pot pune frunzele in banuti de turba care prin textura lor mentin umiditatea. Am mai citit despre frunze puse in nisip amestecat cu putin pamint. Eu am incercat cu succes arhi-cunoscuta metoda cu frunza in apa, dar si cea cu frunza pusa in banut de truba. In ambele cazuri mi-au iesit plante sanatoase. Un lucru pe care l-am remarcat la inmultirea cu frunza in apa. Eu am lasat frunza in apa pina ce, dupa ce au aparut radacinile, au aparut frunzute mici la baza coditei. Violetele se mai pot inmulti si prin pui prelevati de linga planta mama. pe acestia va trebui sa-i scoateti incit sa aibe citeva radacini. daca nu se poate atunci puneti puiul in apa pina vor apare radacinile.
Muscatele atit de indragite si raspindite se pot inmulti prin lastari luati de la planta mama si pusi direct in pamint. Nu stiu daca fac radacini in apa pentru ca n-am incercat niciodata.
Hibiscusii, trandafirii japonezi cum sint numiti popular, se pot inmulti prin lastari pe care ii punem in pamint cu sticla de plastic in cap. Pamintul se uda, se pune lastarul si apoi o sticla de plastic taiata. De preferat sa pastrati partea cu dop pentru ca dupa ce apar primele doua rinduri de frunze noi, asta fiind semn ca planta s-a prins, sa puteti scoate dopul citeva ore pe zi pentru a adapta noua planta la mediul in care va trai.
Gardeniile se pot inmulti prin lastari semilemnificati pusi in pamint si cu pet in cap. Lasati lastarul pina apare si al doilea rand de frunze. Trebuie tinuta la caldura si lumina multa. Este o planta tare mofturoasa, dar am observat ca rezista mai bine cele prinse din astfel de lastari. Azaleele si ele se prind prin lastari tineri, care se indoaie, si tot in pamint si cu pet in cap. Foarte multe plante se pot obtine prin aceasta metoda. Gloxiniile se pot inmulti prin frunze puse in apa pina fac radacini si apoi apare o mica umflatura care este de fapt bulbul plantei.
Gloxiniile au o perioada optima cind le puteti inmulti prin frunze si anume in august. Sigur puteti incerca si in alte luni din an, dar am observat ca frunzele mor repede. Dupa ce au aparut radacinile si micul bulb se pune frunza in pamint. Frunza mama va trai destul de mult, desi au fost cazuri cind a murit destul de repede si nu trebuie sa va speriati pentru ca bulbul va produce frunze noi curind. Sigur si ele se pot inmulti prin lastari luati de la planta mama. pusi in apa vor face radacini.
Spatiphyllum, sau crinul pacii, se poate inmulti prin pui luati de la planta mama. Acestia se scot primavara cu mare atentie si incit sa aibe radacini. In general acestei plante ii place la "inghesuiala" ca sa faca flori.
Pina si orhideele phalenopsis sau orhideea flurure, se pot inmulti la noi acasa prin puii, care se numesc keiki, pe care unele ii scot pe tijele florale sau linga planta. Acestia se vor putea lua de linga mama lor numai dupa ce au facut radacini cam de 4-5 cm lungime.
Orhideea oncidium se inmulteste prin divizarea tufei. trebuie sa aveti grijia ca noua planta sa aibe radacini sanatoase si destul de mari.
Acum nu-mi mai vin in minte alte plante.
Replica: Angela, by Stefania Crudu (183 mesaje), la 27-02-2009
esti o enciclopedie ambulanta in materie de flori. Te felicit!
Replica: Multumesc, Stefania, by angela draganoiu (447 mesaje), la 02-03-2009 ma straduiesc sa citesc si sa invat cit pot de multe pentru a putea ingriji plantele pe care le am acasa si cu ocazia asta aflu si despre altele. Ce citesc va impartasesc si voua ca sa puteti sa va ingrijiti si voi plantele care va lumineaza casa.
_________________ Angela - Gargarita-Floare-de-Cires
|