Acum este 18 Aug 2026, 13:53

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Inmultire Poinsettia
MesajScris: 20 Ian 2010, 16:35 
Neconectat

Nume forum:1
Inmultire Poinsettia by Victoria Popa (34 mesaje), la 04-05-2006
Va rog frumos, daca cineva stie, sa ma ajutati. Am primit Craciunul trecut o Poinsettia. Traieste, a crescut, este mare, frumoasa, ba chiar i-au dat cateva crengute noi. Am gasit date despre cum se ingrijeste, dar aproape nimic despre cum se inmulteste. Se poate inmulti luand lastari de la ea? Sau doar seminte?

Replica: Poinsettia by cucos catalina (1635 mesaje), la 10-05-2006
Planta care ne incinta privirile in fiecare sezon de iarna, prevestind venirea Craciunului, "Steaua Craciunului", denumita stiintifica Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia, este cea mai spectaculoasa specie din genul "Euphorbia".

Poinsettia a fost cultivata de catre azteci in regiunile mexicane montane umede. Ei obisnuiau sa foloseasca aceasta planta pentru combaterea febrei. Mai tarziu, in sec. 17, franciscanii foloseau florile in diverse ceremonii religioase. Cultivarea si popularizarea sa a inceput in anii `60, iar in scurt timp planta a devenit de nelipsit in decorurile de Craciun.

Ceea ce este considerat a fi floarea poinsettia este de fapt un buchet format din frunze terminale, numite bractee. Ele pot avea culoare rosie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din 2 culori, si sunt asezate sub forma de stea. Frunzele sunt verzi, fragede, si sunt dispuse pe tulpini fragede care contin latex. Florile adevarate sunt foarte mici, sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, si se formeaza iarna in virfurile tulpinilor.

Poinsettia infloreste in zilele scurte de iarna, dar cultivatorii pasionati le pot determina sa infloreasca in orice perioada a anului, prin manipularea iluminatului (se acopera planta cu o punga neagra sau cu o galeata, pentru a obtura complet lumina, timp de 14 ore/zi, iar restul de 10 ore/zi se expune la lumina moderata).

Dupa perioada de inflorire planta necesita 2 luni de repaus, perioada in care toate frunzele isi schimba culoarea in verdele initial si uneori cad. Poinsettia necesita un loc luminos, dar fara soare direct si cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Vara se recomanda umbrirea pentru a se evita pierderile de apa prin transpiratie.

Udarea trebuie facuta cu grija, pentru ca insuficienta apei duce la ofilire, iar excesul apei duce la caderea frunzelor. Trebuie evitata udarea cu apa dura sau cu apa prea rece. Cand temperaturile sunt ridicate planta trebuie pulveriata din belsug cu apa in ploaie fina, in conditii care sa asigure lipsa razelor solare directe sau a curentilor de aer (exista riscul aparitiei petelor pe frunze).

Solul trebuie sa aiba un ph de 6-6,5 si sa fie alcatuit din pamant de frunze, turba si nisip. Poinsettia este foarte sensibila la curentii de aer, precum si la diferentele mari de temperatura. In camere neaerisite frunzele se pateaza si cad.
Inmultirea se face prin butasi, din aprilie pana in august, selectionati din plante mama sanatoase.

In general, Poinsettia este considerata a fi planta de sezon, si se arunca dupa inflorire. Pentru a fi determinata sa infloreasca din nou, ea trebuie sa primeasca ingrijiri speciale. Dupa caderea frunzelor, planta se pastreaza in repaus cu udare redusa pana la inceputul verii, apoi se transplanteaza intr-un alt ghiveci, se scurteaza lastarii pentru a determina vegetatia, se uda si se fertilizeaza. Dintre lastarii nou-aparuti, se vor selecta 4-5 mai vigurosi iar restul se vor elimina.

In toamna planta trebuie acoperita cu o punga neagra din plastic sau o galeata, pentru a obtura complet lumina. Acest tratament trebuie aplicat zilnic 14 ore intuneric/ 10 ore lumina, timp de 8 saptamani, dupa care planta se va ingriji normal.

Poinsettia este o planta - simbol si poate fi un cadou deosebit. De asemenea, ea trebuie sa existe in orice camin in perioada Sarbatorilor de iarna.

Replica: Poinsetia (Euphorbia) sau popular, Steaua Craciunului, by Admin TTT (4020 mesaje), la 10-05-2006

Inmultirea se face din aprilie pana in august, prin butasi selectionati din plante-mama sanatoase. Detasez butasii cu un cutter ascutit, las sa se scurga latexul din ei si apoi ii inradacinez in perlit sau in pamant amestecat cu nisip mai mult. Vasul il acopar cu o folie de plastic in care fac cateva gauri mici (creez o mini-sera). Ud cand pamantul s-a uscat (verific cu degetul) si pun la loc caciulita de plastic. Atentie! Lipsa de apa este taxata imediat de noile plantute, de aceea verific umiditatea zilnic. Dupa aproximativ o luna ridic plasticul si le las sa se acomodeze cu noua temperatura. Dupa 45 zile le transfer in ghivece de 6-8 cm. Fertilizarea trebuie facuta cu grija, in functie de necesitatile plantei. Insuficienta de minerale din sol determina aparitia de pete pe frunze. Poinsetia este foarte sensibila la curentii de aer si la diferentele mari de temperatura.

Replica: Multumesc mult by Victoria Popa (34 mesaje), la 12-05-2006
pentru informatiile date. Am sa incerc anul acesta sa obtin un pui de la floarea mea. Daca am sa reusesc am sa fiu cea mai fericita. Inca o data, multumesc.
Si fiindca am vazut pe-aici niste flori frumoase, va trimit si eu un colt dintr-un renumit parc olandez, Keukenhof.
Cu mult drag.

Replica: Fritilaria by Admin TTT (4020 mesaje), la 12-05-2006

sau laleaua pestrita (sunt florile mai inalte decat lalelele, galbene) sunt cele pe care o sa le mangaii primele, pentru ca nu au nici ele parfum.
Multumesc, Victoria!
Iti postez si eu doua flori: una galbena si una rosie cu ochi albastri.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: