Acum este 03 Aug 2026, 20:35

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Lithops sau pietre vii
MesajScris: 11 Feb 2010, 08:36 
Neconectat

Nume forum:1
Lithops sau pietre vii by angela draganoiu (447 mesaje), la 06-09-2007
Am sa va prezint acum un cactus mai putin obisnuit, dar foarte frumos si care practic este planta ideala pentru oricine vrea o planta, dar nu prea are timp s-o ingrijeasca. Se numeste Lithops.

Ce sint Lithopsii ?
Ar putea sa para o afirmatie evidenta insa cea mai frecventa intrebare care se pune cind oamenii intilnesc aceste mici minuni ale naturii este Ce sint acestea?
In mod obisnuit cunoscute ca Pietre vii par sa fie capabile sa pacaleasca atit oamenii, dar si animalele. Mai pot fi numiti si Degete magnetice, mai ales pentru copii care par sa aibe o atractie irezistibila sa ii atinga.
Sint plante si una dintre cele mai fermecatoare creatii ale naturii
Apartin familiei Mesembryanthemaceae (Azioaceae).
De unde vin?
Litops este originar din Africa de Sud si Namibia unde s-au adaptat perfect conditiilor extereme de caldura si seceta.

De ce seamana cu pietrele?
Cu toate ca este greu de imaginat corpul Litops-ului este alcatuit dintr-o pereche de frunze care s-au dezvoltat astfel incit sa retina eficient orice strop de umiditate ce devine disponibila pentru planta. Deci daca in mediul natural unde cresc nu ploua mai multe luni conservarea de apa este de o importanta capitala.
Pentru a minimiza orice evaporare frunzele s-au transformat astfel incit au pierdut forma unor frunze normale si au s-au rotunjit ca niste pietricele.
Aceasta adaptare le-a ajutat sa devina mai putin evidente pentru hrana animalelor in asa fel incit au luat cea mai buna forma si culoare a solului si pietrelor care le inconjoara pentru a supravietui. In schimb aceasta a dus la evolutia a diferite specii si varietati.
Fac flori?
Majoritatea Litopsilor fac flori toamna si la inceputul iernii. Florile seamana cu margaretele si sint galbene sau albe in functie de varietate. Se deschid prima data dupa-amiaza in zilele insorite.
Pot sa la cultiv?
Daca puteti sa le oferiti lumina suficienta, o ventilatie buna si rezistati tentatiei de a le uda des aproape ca nu mai sint probleme.
Litops este o planta ideala pentru un colectionar. Dimensiunile lor reduse si cresterea inceata si compacta sint elemente pentru o colectie impresionanta care poate fi cultivata intr-un spatiu relativ mic.
Cind conditiile sint favorabile fac flori, insa fascinatia si interesul dat de Litops provine din variatia impresionanata a varietatilor de forma si culoare a corpului plantei.
Se cunosc 200 varietati si cultivaruri. Unele varietati pot etala o varietate considerabila in cadrul aceleaiasi varietati, deci impreuna cu hibrizii suma plantelor pentru un colectionar poate fi aproape nilimitata.
Intructiuni pentru cultivare
Atunci cind vrem sa cultivam Litops este intelept sa avem in minte conditiile de temperatura si seceta in care cresc natural. Este de asemenea important sa acceptam ca ei cresc incet si ca uneori trec mai multi ani pina ca planta sa ajunga la proportiile de adult. Aproape toate problemele apar ca urmare a udarii excesive si a unei ventilatii slabe mai ales cind conditiile de clima sint mohorite si reci sau umiditate ridicata.
Conditiile ideale sint o camera cu expunere sudica. In cazul in care nu exista aceasta expunere sudica conditiile trebuie adecvate. Daca plantele nu primesc lumina suficienta vor creste inalte si vor pierde forma compacta si aparenta de pietre. Ele vor deveni mai slabe si vor muri din cauza apei in exces. Litopsii pot tolera temperaturi foarte ridicate cu conditia sa aibe o ventilatie buna. Nu vor supravietui multa vreme in conditii statice. In cazul in care toate conditiile se vor indeplini exista toate premisele pentru o colectie de Litopsi care sa dureze mai multi ani.
Udarea se opreste la sfirsitul lunii octombrie cu exceptie pentru L. optica cv. Rubra care nu infloreste decit daca udarea nu continua pina in decembrie. Litopsii trebuie lasati uscati total pe timpul iernii si a primaverii. In aceasta perioada planta va genera un corp nou (o pereche de corpuri) consumind umiditatea si substantele nutritive din planta mama.
Acest proces devine vizibil la inceputul primaverii. In timpul iernii si primaverii tineti plantele in camere reci, dar evitati inghetul. Udarea poate reincepe indata ce ceea ce a ramas din planta mama se zbirceste si se usuca. Aceasta se poate intimpla in mai sau iulie depinde de varietate, cind pamintul plantei este inmuiat total. Ramasitele plantei mama si ale florii pot fi cu usurinta indepartate cind au devenit indeajuns de uscate - atunci folositi mici foarfece si pensete.
Pamintul trebuie sa se usuce bine intre udari. Evident dimensiunea vasului este o variabila, dar atita timp cit corpul plantei este tare si nu sint semne de zbirceala rezistati tentatiei de uda. Acelasi lucru este valabil atit in zilele reci, dar si foarte calde si insorite cind unele plante au tendinta de a se rasuci daca se afla intr-o sera. Daca aveti dubii tot nu este o regula. Udarea Litopsului este un act de echilibru - prea mici si planta devine inundata, prea mult si putrezesc sau, in cel mai bun caz, fac noi corpuri in perioade din an cind nu trebuie sa faca asta (daca se intmpla asa ceva opriti udarea pina ce noua planta apare) dupa un an sau 2 veti invata sa stiti cum sa va purtati cu planta.
Trebuie spus ca o planta sanatoasa, matura va supravietui 2 ani fara nici un pic de apa in clima Europei de nord. Nu se recomanda, dar asta arata de cit de putina apa are nevoie.
Este ideal orice amestec obisnuit la care s-a adaugat nisip pentru drenaj sau un pamint de cactusi. Este permisa o fertilizare ocazionala pentru plante de casa, dar nu exagerati. Litops cere foarte putin in ceea ce priveste fertilizarea.
Pentru litopsi este necesar un amestec compact si vase adinci pentru a nu permite plantei sa se miste ceea ce ar putea duce la moartea plantei.
Pentru plantele crescute in sera trebuie subliniate citeva aspecte si anume ca pe timpul verii este intelept sa fie umbiriti putin pentru a evita orice zbircire. O alta problema o constituie faptul ca melcii si soarecii iubesc Litopsii deci, atentie.
Inflorirea plantelor este in stricta relatie cu lumina pe care o primesc pe timpul lunilor de primavara si vara.

in speranta ca v-am trezit interesul pentru aceasta mica planta va doresc succes.

Replica: Sunt niste flori tare interesante. by Laura Brasoveanu (942 mesaje), la 06-09-2007
Multam fain, Angela.

Replica: Lithops by angela draganoiu (447 mesaje), la 07-09-2007
Multumesc, Laura pentru fotografii. Cu rusine, recunosc ca n-am invatat nici pina acum sa postez imagini pe forum, dar promit ca ma scolesc.
Acestia sint Lithopsii. Nu-i asa ca va plac? Si nici nu sint pretentiosi.

Replica: Doresc informatie despre lithops. by Negrau Cristina (1 mesaje), la 09-09-2007
Care stiti de unde pot obtine o plantuta lithops? La magazinele specializate si depozite nu am gasit aceasta specie. Sunt din Oradea. Laura, sa stii ca te-ai descurcat cu imaginea. Arata bine.

Replica: Eu am vazut lithops, by angela draganoiu (447 mesaje), la 10-09-2007
la Bricostore, dar si in Metro, Selgros sau poate chiar la Carrefour, insa cred ca nu este vremea lor. Cristina mai cauta ca trebuie sa apara. Deocamdata au adus crizanteme si alte plante de toamna. Probabil peste vreo luna-doua.

Replica: Multumesc, Cristina. by Laura Brasoveanu (942 mesaje), la 10-09-2007
In semn de bine ai venit pe forum, iti postez preferatul meu la mijloc de toamna - physalis-ul. Creste prin ograzile oamenilor si ornamenteaza frumos gardurile, toamna.

Este usor sa introduci o imagine pe forum, Angela. Imaginea nu trebuie sa aiba mai mult de 450 pixeli pe latura cea mai mare. Apesi pe Browse si apoi te duci prin aceasta fereastra ce se deschide si introduci imaginea din directorul in care o pastrezi. O data este necesar sa iti arate cineva, ca mai apoi, nu-i bai, o faci tu singura. Succes! [informatiile au fost valabile pentru primul forum).

Replica: Laura, by angela draganoiu (447 mesaje), la 11-09-2007
multumesc foarte mult. Sper sa ma descurc.

Replica: Placerea a fost de partea mea. by Laura Brasoveanu (942 mesaje), la 12-09-2007
Iti postez o floarea ce imi este tare draga pentru ca este atat de parfumata.

Replica: Multumesc by angela draganoiu (447 mesaje), la 13-09-2007
foarte mult Laura. Nu stiu ce planta e, dar in orice caz este foarte frumoasa. Eu acum am cazut in patima orhideelor Phalenopsis si nu vad in fata ochilor decit orhidee, de aceea te rog sa-mi spui cum se numeste si am sa caut informatii despre ea si le pun aici sa le aiba toata lumea.

Replica: Este un crin, cred eu, Angela. by Laura Brasoveanu (942 mesaje), la 14-09-2007
Mie imi plac crinii pentru ca au culoarea aceea pura, vinisoarele acelea delicate in nuante pastelate ce trec prin petale si pentru ca au parfumul acela minunat. Este drept ca nu intrec tuberozele la capitolul parfum, dar nici tuberozele nu-i pot egala in eleganta.
In imaginea pe care o postez, nufarul parca imprumuta ceva din albul elegant al crinului.

Replica: Astazi, by angela draganoiu (447 mesaje), la 03-10-2007
am vazut lithopsi la floraria Tria`s de pe bulevardul Dorobanti, vis-a-vis, de liceul Caragiale. Pretul era de 6 lei. Erau cam micuti, dar peste 2 ani sigur vor inflori.
Cred ca au aparut si in supermarketuri, trebuie cercetat. Succes!

Replica: Este o veste buna. by Adela Aura Vlad (420 mesaje), la 05-10-2007
Am sa urmaresc. Multumesc, Angela.
Mie imi plac si cactusii mult.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum