Acum este 28 Mar 2024, 11:38

Ora este UTC + 1 [ DST ]





Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Paine fara faina
MesajScris: 02 Iun 2016, 19:16 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1489
Nume forum:1
Acest tip de paine stimuleaza producerea de celule rosii si de homoglobina, ajuta la eliminarea substantelor cancerigene si a celor toxice din organism, a excesului de colesterol, fiind recomandata pentru prevenirea diabetului, arterosclerozei si celulitei.

Ea are ca ingredient principal germenii de grau, carora li se adauga putina sare si drojdie, fara aditivi, stabilizatori si alte substante similare.
Celelalte tipuri de paine sunt diferite de aceasta, in primul rand pentru ca sunt facute din faina de o valoare biologica scazuta, cu proprietati ce nu sunt benefice corpului tau.

Painea fara faina este la fel de hranitoare ca si celelalte produse de brutarie, insa este mai bogata in proteine, vitamine, aminoacizi, grasimi, carbohidrati si minerale. Numai continutul de fibre este de 20 de ori mai ridicat decat cel din painea facuta din faina alba.

Ingrediente:
- 300 de grame de grau;
- 100 de grame de fulgi de orz;
- 2 linguri de seminte de susan;
- 2 linguri de seminte de in;
- 2 linguri de seminte de floarea soarelui;
- 1 lingurita de sare de Himalaya;
- 1/2 pachet de drojdie + 50 ml apa;

Mod de preparare:
Procesul de preparare al acestui tip de paine speciala este putin mai lung decat in cazul painii obisnuite, fara a fi insa dificil. In primul rand trebuie sa pui apa peste grau (pe care l-ai spalat inainte in cateva ape, dupa ce ai curatat eventualele impuritati din el). Graul trebuie sa stea in apa pentru 3 zile, timp in care va germina. Nu uita sa schimbi apa regulat, ca sa eviti alterarea graului.

Dupa trei zile, strecoara graul si amesteca-l in blender. Vei obtine un produs asemanator unui aluat. Adauga in el fulgii de orz, pe care in prealabil i-ai pus apa pentru a ii inmuia, circa 30 de minute.

Pune apoi semintele de susan, semintele de in si cele de floarea soarelui, pe care sa le fi prajit putin inainte (intr-o tigaie, fara a folosi ulei; atentie se ard repede, asa ca pazeste-le cat sunt in tigaie).

Amesteca jumatatea de pachet de drojdie in 50 ml de apa (daca vrei, poti pune un pachet intreg), peste care sa pui si o lingura de zahar. Dupa ce drojdia a crescut putin, pune-o in aluat si framanta cu mainile. Nu trebuie sa mai adaugi apa, intrucat graul este suficient de apos.

Pune o lingurita de sare (sau mai putin daca sunteti la regim desodat), aranjeaza aluatul estetic si lasa-l la dospit pentru o jumatate de ora.

Incalzeste cuptorul la 220 de grade. Inainte de a baga painea la copt, pune in cuptor 2 cuburi de gheata ca sa creezi abur, intrucat in acest mod painea va creste mai bine. Las-o la copt pentru 40-50 de minute.

Tocmai ai pregatit cea mai gustoasa paine din lume. Sa ai pofta!

Sursa: Creative Commons.

_________________
Zoica - Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Paine fara faina
MesajScris: 02 Iun 2016, 19:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1489
Nume forum:1
Referitor la reteta de paine fara faina, am primit doua observatii.
Una se refera la germinarea graului, pentru ca in reteta se spune ca boabele se tin 3 zile in apa,
pe cand procesul de germinare incepe dupa ce boabele sunt tinute in apa 12 ore, apoi doar se mentin umede, pana cand incoltesc.
A doua observatie face referire la drojdia de bere, care din comert este de natura chimica, iar persoana respectiva ne propune sa folosim maiaua de secara, a carei preparare se gaseste mai jos.

_________________
Zoica - Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Paine fara faina
MesajScris: 02 Iun 2016, 19:48 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1489
Nume forum:1
Sursa: http://www.lalena.ro

Maia pentru paine-Starter (1)

Am avut o perioada in care eram destul de pasiva la capitolul painii facute cu maia, mi se parea complicat si credeam ca nu-i mare diferenta intre maia si drojdie. Pana m-am documentat si am inteles de efectul nociv al drojdiei consumate in exces - sa nu ma intelegeti gresit, nu am renuntat la drojdie complet dar mancand in fiecare zi paine cu drojdie chimica impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.

Deci, am lasat comoditatea la o parte si am inceput sa citesc, nu este nimic complicat pana la urma - doar trebuie sa aveti rabdare, faina de secara integrala (se gaseste la plafar si magazine online) si 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca sa faceti prima maia. Dupa asta totul este simplu si banal.

Deci, maiaua se face cu faina integrala de secara, pentru ca nu se strica mult timp si dezvolta cel mai bine drojdia naturala. Dar din aceasta maia de secara, daca trebuie la vreo reteta, se poate dezvolta si maia de grau, urmeaza pe viitor sa discutam.

Obseravti pasii, la ultimul se lasa 100 g de maia care se pastreaza la frigider si o folositi de fiecare data cand vreti sa faceti o noua paine (acesti pasi cu prima maia se fac doar o data, pe urma doar o reinnoiti).

Ingrediente
Faina integrala de secara
200 g
Apa calduta
240 ml

Pasi de urmat

Prima zi:
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 1
- Intr-un bol (cam de 2 litri) amestecati 50 g de faina de secara cu 60 ml apa.
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 2
- Va iese un aluat, cam ca o smantana la grosime. Daca este prea uscat sau prea lichid mai adaugati cate putina apa sau faina ca sa ajungeti la consistenta necesara.
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 3
- Acoperiti bolul cu un capac, important este sa nu-l acoperiti ermetic - lasati putin intredeschis capacul.
Daca puneti folie de plastic deasupra, sa lasati o mica crapatura sa "respire" maiaua.
Lasati asa bolul pentru 24 ore sa fermenteze la temperatura camerei.

A 2-a zi:
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 4
- Adaugati 50 g faina si 60 ml apa la maiaua de ieri, amestecati bine, acoperiti si lasati inca 24 de ore sa fermenteze.

A 3-a zi:
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 5
- Iarasi adaugati 50 g faina si 60 ml apa - amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.
Observati ca pe parcurs, in fiecare zi, maiaua va face bule de aer, incepe sa lucreze.

A 4-a zi:
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 6
- Si ultima adaugare de faina - 50 g si 60 ml apa - amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.

A 5-a zi:
Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 7
- Puneti cam 50-100 g de maia intr-un borcan sau casoleta si pastrati la frigider - asta va fi "drojdia naturala" pe care o veti folosi si reinnoi de fiecare data cand faceti paine - eu ii voi spune "Starter".

Restul de maia se va folosi pentru a face prima painica cu maia - urmeaza si reteta in continuare - de obicei, prima data, se adauga putina drojdie ca s-o ajute sa creasca. Inca nu este foarte puternica, dar in continuare prinde puteri si nu va mai fi nevoie.

Deci, nu este nimic complicat, doar rabdare si dorinta.

_________________
Zoica - Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
 Subiectul mesajului: Re: Paine fara faina
MesajScris: 02 Iun 2016, 20:06 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Mar 2008, 11:00
Mesaje: 1489
Nume forum:1
Sursa: http://www.lalena.ro

Reinnoire maia din starter (2)

Maiaua de care am vorbit in postarea anterioara, poate fi folosita imediat, dar va fi nu prea puternica la prima painica (urmeaza si reteta de prima paine cu maia).

In schimb acei 100 g pe care l-ati lasat in frigider (starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveti grija sa nu il tineti nefolosit mai mult de 2-3 saptamani in frigider. Trebuie sa "hraniti" bacteriile din maia ca sa nu moara (se adauga la fel o mica cantitate de apa si faina de secara) sau le congelati cat este necesar si cu 1 zi inainte il decongelati si hraniti.

Am primit intrebari de genul "La fiecare paine trebuie sa facem maia timp de 4 zile?" - clar ca nu, acest starter din frigider se foloseste anume pentru a prepara o cantitate de maia normala pe care v-o cere reteta. In cateva ore sau peste noapte aveti o maia puternica cu ajutorul acestei mici cantitati - bineinteles nu uitati sa mai lasati 100 g din maiaua noua si s-o folositi la urmatoarea painica.

Ingrediente
Apa - 300 ml
Faina integrala de secara (sau integrala de grau) - 200 g

Pasi de urmat:

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 1
De exemplu - o reteta cere 500 g maia proaspata:
- Luati din frigider starterul (aproximativ 100g)
- Cantariti faina cam 40% din acele 500 g cerute de reteta si restul apa (cat sa fie o maia groasa ca smantana) - deci ar fi aproximativ 200 g faina si 300 ml apa.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 2
Intr-un bol amestecati faina, starterul de maia si apa.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 3
Trebuie sa iasa o coca ca smantana mai groasa - acoperiti cu un capac si lasati peste noapte sau 3-5 ore.
Aveti grija ca bolul in care amestecati ingredientele sa fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului. Puteti sa va treziti cu ea cursa pe masa.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 4
Observati dupa cateva ore ca maiaua creste frumos, are multe bule de aer si umple vasul in care sta.

Deci este gata pentru a face paine in toata forta.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 5
Din aceasta cantitate totala luati cat trebuie maia la reteta si bineinteles nu uitati sa puneti deoparte (la frigider) din nou 50-100 g din maiaua noua, pentru urmatoare tura de paine.

_________________
Zoica - Gargarita-Gospodina


Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 
 
Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa:



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB Romania