Acum este 01 Mai 2026, 21:12

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 315 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 32  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ce simti cand te desparti de cineva drag?
MesajScris: 13 Oct 2009, 21:22 
Neconectat

Nume forum:1
Doare, doare, doare...

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 14 Oct 2009, 12:47 
Neconectat

Topicul acesta m-a facut sa imi dau seama ca orice problema pe care o am este mica, mica si neimsemnata. Si sa ne bucuram de ce avem si sa pretuim clipa. Dar mai uitam sa facem asta.
Astazi este o zi trista in familia noastra...
Fetelor, sunt cu sufletul alaturi de voi.

P.S. Floare de colt, m-a cutremurat povestea ta.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 22 Oct 2009, 13:07 
Neconectat

Eu am avut 6 inmormantari in 3 luni. Frate, bunic, unchi, matusi, var. Accidente, sinucideri, boli, - nici nu mai vreau sa-mi aduc aminte. Au trecut 3 ani de atunci si inca nu gasesc puterea sa ma duc la morminte sa aprind cate o lumanare, ma fac ca perioada aceea nici nu a existat.
Tin minte ca la cateva luni dupa, mi-a aparut fratele meu in vis si-mi repeta obsesiv: Sunt bine, sunt bine, sunt bine, sunt bine Si acum mi se ridica fiorii.
Ii mai visez si acum, dar pe toti vii si bucurosi. Este uimitor cum mi s-au mulat visele dupa dorintele din subconstient.
In fine, moartea este un lucru atat de natural, ca si mancatul. Maine poate sa fie mama, pot fi chiar eu. O sa fim comemorati la 7 ani, ca deh, asa este impus de canoanele bisericesti, dupa aceeaa o sa ne mai aprinda o ruda apropiata cate o lumanare la Craciun si la Paste. Apoi ruda o sa moara si ea si noi o sa ramanem uitati intr-un colt de cimitir, unde buruienile cresc mai mari decat crucea.
O sa fie atat de liniste si de odihnitor...

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Noi 2009, 22:11 
Neconectat

Era in vara lui '89 cand mesajul de la Lina a ajuns la noi: Veniti, mi-a murit baiatul innecat!
Cu inimile tremurande, cu lacrimi ce ne-au luat limpezimea mintii, ne-am urcat cu totii in masina. Pana a ajunge in fata casei Linei, am avut o speranta ca totul este o greseala. Dupa portile larg deschise, doliul ce atarna pe usa de la salonul din fata al casei, batranele cernite ce stateau in curte, - totul ne arata ca intradevar cosmarul era in fata noastra.

Am alergat spre salon ca sa vad cu ochii mei. Da, nepotelul nostru era acolo, intins in cosciugul lui mic. Mi s-au taiat picioarele si de doua ori am cazut, de doua ori m-am ridicat pana am ajuns la cutiuta aceea din lemn. Cand am pus mana pe el si am simtit raceala mortii, m-a inecat plansul fara intoarcere si toata durerea lumii era in inima mea.

Lina, era langa el. Dreapta, imbracata toata in negru, cu parul acoperit de un batic neagru, plangea muteste si il alinta fara oprire pe frunte. A ridicat doar capul, iar ochii ei, raniti de plans m-au privit si m-au recunoscut. A inceput sa se tanguie din gat. Era un tanguit ce arata atata durere incat simteam ca mi se opreste mie inima. Am imbratisat-o, dar am simtit ca cea pe care o tin in brate este departe de a simti vreo mangaiere. Rece si ea, teapana in imbratisare, in mirosul de lumanari si tamaie, parea un mort in picioare.

Apoi, pe masura ce lumea se aduna la priveghi scena s-a repetat mereu. Lina, neincetand sa-si mangaie copilul rece, se tanguia neostoita.

Dupa ce preotul a citit stalpii, oamenii s-au asezat pe scaunele, aliniate de jur-imprejurul camerei. Luau cate o felie de cozonac si un paharel de vin din platoul pe care il aduceam langa ei. Varsau primul strop de vin din pahar pe podeaua din lemn si murmurau in soapta Dumnezeu sa-l odihneasca! Mancau cozonacul incet si cu grija sa nu cada faramituri pe jos. Isi sorbeau paharul de vin cu inghitituri mici. Unii dadeau din cap a ce nenorocire!, altii oftau lung si priveau in gol. Unii, mai curajosi incercau sa deschida o discutie, dar toate se inchideau de la sine pentru ca Lina ramanea muta sau acompania spusele oamenilor doar cu tanguitul ei ragusit.

Dupa miezul noptii, ramasesera numai rudele in salon. Sotul Linei i-a propus acesteia sa mearga sa se culce, ca ramane el la capul copilului lor. Lina, i-a facut semn sa-l ia pe baiatul lor mai mare de acolo, ce se chircise intr-un colt, pe un scaun si ne privea ingrozit. Celalalte rude au facut mai multe demersuri ca Lina sa manance, sa bea ceva, sa se culce. La toate, Lina parea stana de piatra. Ne-am retras la bucatarie si, in timp ce legam batistele de colacei, am stabilit cum ajuta fiecare a doua zi la pregatirea bucatelor pentru pomana.

Dupa ce am inchis portile curtii dupa rudele si vecinele ce se duceau pe la casele lor, in trecere spre camera unde urma sa dormim, am vazut-o pe Lina in salon, alaturi de sotul ei. Fiecare era asezat pe un scaun, de o parte si alta a sicriului si pareau ca vor sa ii incalzeasca mainile baiatului lor rece. Cutremuratoare scena! Mi s-a parut ca i-as fi deranjat, daca as mai fi intrat acolo. M-am culcat, rugandu-ma in gand pentru odihna celui mic si adresand pana la epuizare multumiri Domnului ca-i lasase Linei macar un copil langa ea.

Dimineata, am gasit-o pe Lina in aceeasi pozitie: teapana, invaluita in negru, mangaind fara oprire copilul rece.
Ritualul de la venirea mea se repeta mereu, pe masura ce oamenii din sat veneau sa aprinda o lumanare. Am aflat spre seara, cand sarmalutele deja forfoteau in ceaune, iar pasarile se parpoleau in cuptorul aragazelor ce se stransesera in fata bucatariei (obol de la vecini) ca Lina nu mancase, nu bause si nici nu plecase o clipa de langa sicriu.
Franta de la framantatul cozonacilor ce, la ora aceea se odihneau pe masa din bucatarie, am participat la slujba preotului si apoi m-am culcat. Somnul a venit repede si am dormit fara vise. M-am trezit dis-de-dimineata si am mers in salon. Am ramas socata cand i-am vazut pe cei doi soti, in ritualul de cu o noapte inainte. M-am apropiat de Lina, i-am pus mana usor pe umar. Ea a intors capul si mi-a facut semn ca nu. Am vrut sa insist, dar tanguitul ei ma cutremura. Am iesit in varful picioarelor din salon, m-am primenit si apoi am inceput sa pregatesc metodic toate cele trebuincioase acelei zile.

Lina s-a despartit de sicriu doar cand a mers sa caute lucrusoare de-ale copilului ei pentru a le face pomana, la cimitir. A urmat convoiul ce-i ducea copilul la cimitir, plangand muteste. Acolo am crezut ca o sa o pierdem si pe ea. Era vinetie la fata, iar buzele aveau culoarea cearcanelor ei, negre.

Dupa inmormantare ne-am strans acasa, unde preotul a citit bucatele inainte de a le imparti oamenilor asezati la mese. Lina, aducea bucatele, se ocupa de vin, iar inainte de a duce coliva pentru a fi menita, a decorat crucea cu bombonele mici, colorate. Ca-i coliva pentru copil, ne-a explicat ea. Nu s-a asezat o clipa la masa, nu a vorbit cu nimeni. Ochii i se dusesera in fundul capului, iar fata ei era toata vanata.

Cand portile gospodariei s-a inchis, Lina, toata neagra, ne-a chemat la masa (asa cum se obisnuieste pentru cei ce au servit bucatele la pomana si nu au mancat). S-a asezat intre barbatul si copilul ei si a spus ca trebuie sa mancam cu totii. Am adus restul de mancare pe masa. Fiecare isi lua de pe platouri si isi punea in farfurie.

Inainte de a duce ceva la gura Lina, a ridicat paharul cu vin, l-a inclinat si si a lasat sa cada pe pamant parte din continutul lui. Apoi, uitandu-se la noi care repetam ritualul dupa ea, a spus Dumnezeu sa-l ierte! Am dat sa bem, numai ca Lina a continuat sa ne spuna ca o sa-l roage pe Dumnezeu sa o ierte si pe ea, ca nu s-a bucurat de copilul ei cata vreme a trait, ca tot timpul a fost prea ocupata cu munca si a uitat de tot ce da Dumnezeu mai frumos.
Si, apoi si-a luat baiatul ce tremura langa ea si i-a zis ca el nu are nici o vina ca el traieste si ca frate-su este mort (baiatul cel mic a sarit sa il ajute pe cel mare, dar el nu s-a mai putut salva), ca asa a vrut Dumnezeu. Dupa care, s-a intors la barbatul ei, i-a pus mana ei pe mana lui si i-a zis ca si-a schimbat gandul de cu o noapte inainte cand a spus ca vrea sa moara si ea, ca nu poate fara mezinul ei.
Parca brusc ne-a venit inima la loc si parca nepotelul nostru dulce era la masa cu noi si ne imblanzea cu giumbuslucrile lui.
Cand ne-a impartit coliva, Lina avea putina culoare in obraz. Atunci ne-a spus, ca orice om ce ramane dupa un mort drag, duce in inima, o viata, dorul dupa cel pierdut, dar niciodata nu trebuie sa uite ca Dumnezeu ne lasa in continuare pe lume pentru ca altcineva, la fel de drag noua, are nevoie de noi.

Dupa ce am citit ceea ce ati scris in acest topic, mi-am adus aminte de pilda Linei, cutremurator de profunda si pe voia Domnului si, de aceea am adus-o aici.

Mi se pare nepotrivit sa comentez trairile voastre, atata timp cat eu consider moartea un tabu pe care fiecare il resimte altfel. Asa ca ma rezum doar la Dumnezeu sa vi-i odihneasca pe cei dragi.

Din pacate, zbucumata de rememorarea amintirilor, am inima prea stransa ca sa pot zambi. Fiti ingaduitoare cu mine. Maine va voi zambi, din nou.

Noapte buna.

Ca nu culegem flori si nu zambim,
Noi, care, atat de repede, murim.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Noi 2009, 22:50 
Neconectat

Laura, cred ca a spune ceva mai presus de ce ai spus tu este absolut imposibil. Ai cuprins in cateva randuri toata durerea si suferinta pe care o simtim atunci cand pierdem pe cineva drag.

Dumnezeu sa-i aiba in paza!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Noi 2009, 23:38 
Neconectat

"Orice om ce ramane dupa un mort drag, duce in inima, o viata, dorul dupa cel pierdut, dar niciodata nu trebuie sa uite ca Dumnezeu ne lasa in continuare pe lume pentru ca altcineva, la fel de drag noua, are nevoie de noi."

In urma cu cateva saptamani am mai scris cateva randuri la acest subiect.

Era dupa ce tatal meu a plecat dintre noi. Plang si acum, ca si atunci, dar citind cele scrise mai sus realizez ca nu plansul ma va vindeca ci speranta ca Dumnezeu ne lasa in continuare pe lume pentru ca altcineva, la fel de drag noua, are nevoie de noi.

Adevarul este ca atunci cand te desparti de cineva drag, nu simti, nu mai simti nimic. Este un gol imens in jurul tau, nimic nu are sens.

Dar trece timpul si putin cate putin te trezesti la realitate, vezi ca nu esti singura care sufera si ce este mai important, nu mai vrei sa-i faci sa sufere si pe cei din jur care au nevoie de tine.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 13 Noi 2009, 08:47 
Neconectat

Laura, cred ca cel mai cumplit este sa iti pierzi copilul.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 13 Noi 2009, 11:27 
Neconectat

Laura, m-au cutremurat cuvintele tale. Nici o mama nu ar trebui sa treaca prin asa o durere.
Te imbratisez cu drag.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 13 Noi 2009, 20:28 
Neconectat

Frunza Nicoleta scrie:
Nici o mama nu ar trebui sa treaca prin asa o durere
Departe de noi!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 14 Noi 2009, 14:51 
Neconectat

Plecarea spre lumina este intradevar ceva firesc, in ordinea vietii, numai ca tu, Adina minimalizezi totul intrun mod aproape cinic. O sa te rog sa imi raspunzi in acest topic cand vei fi mamica si cand o sa observi cat ti se va strange inima numai pentru o banala raceala a puiului tau...
Exista o durere mai profunda, pe masura trecerii anilor, iar legaturile sufletesti ce te leaga de unul sau altul ce pleaca spre lumina sunt atat de profunde incat, chiar nu mai poti bagateliza moartea.

Laura, o mama nu ar trebui sa traiasca asa ceva.

Dumnezeu sa ne odihneasca mortii. Am si eu destui plecati spre lumina.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 315 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 32  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: