|
Biscuitii sau fursecurile facute in casa sunt fara indoiala mai sanatoase, mai sigure si de ce nu, mai bune decat cele cumparate. Insa multi se plang de faptul ca ori ies prea moi, ori prea tari, ori le lipseste acel ceva, etc. Chiar daca necesita putine ingrediente si sunt usor de facut, au si ele niste secrete. Primul lucru pe care il observati la fursecurile cumparate este ca se topesc in gura si in acelasi timp sunt crocante. Ce trebuie sa facem sa reusim asta acasa?
1. Sa alegem ingrediente de calitate. Fursecurile delicioase sunt rezumatul unor ingrediente delicioase. De aceea, trebuie sa fim foarte atenri la ceea ce punem in castron. Cofetarii, de exemplu, folosesc aproape numai untul, iar in locul esentei de vanilie, pastai de vanilie. Daca doriti sa puneti, de exemplu alune sau nuci sau cipsuri de ciocolata, adaugati-le aluatului la sfarsit. Daca doriti neaparat sa folositi margarina in loc de unt, asigurati-va ca aceasta este destul de grasa sau ca in compozitia totala sunt destule grasimi. Pentru fursecuri crocante este indicat sa topiti untul sau margarina, in loc sa le folositi la temperatura camerei, iar pentru cele care se topesc in gura, aducem untul la temperatura camerei, scotandu-l cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba.
2. Faina Daca aromele sunt sufletul fursecurilor, atunci faina este aerul pe care il respira. Depinde foarte mult ce tip si in ce cantitate folosim faina. Proteinele din faina capteaza umiditatea, deci cu un aluat uscat veti obtine fursecuri tari. O faina cu continut slab de proteine va va da un aluat umed, iar acestea nu vor creste. Cerneti mereu faina! Daca nu aveti o sita, cumparati-va una sau cel putin luati faina cu o lingura si adaugati-o ca si cum ati imprastia-o. In felul acesta se va aerisi si aluatul va va ajuta mult ajuns in cuptor. Vor creste mult mai bine si asta este valabil pentru toate aluaturile in general. Si nu uitati: cu cat puneti mai multa faina, cu atat vor fi mai tari fursecurile si invers.
3. Amestecatul si cantarirea ingredientelor Nu framantati mult si energic, fiindca mainile prea calde vor topi untul si veti avea un aluat foarte moale. Este indicat sa folosim o spatula pentru incorporarea ingredientelor. Cantariti corect ingredientele. Eu cunosc o singura persoana care pune ingredientele “din ochi” si ii iese totul bun, - prietena mea care este cofetara de ani de zile. Multi se lauda ca nu cantaresc, insa de fiecare data le iese altceva si niciodata asa cum ar trebui sa iasa de fapt si de drept. Cand este vorba de prajituri nu exista expresia “din ochi” decat, cum am spus, daca faci asta de multi ani. Ceva va iesi, insa nu chiar “acel” ceva. Asa ca, eu masor totul exact, poate sa rada cine-o vrea insa eu sunt 100% convinsa de reusita si de perfectiunea produsului final si cred neclintit in asta.
4. Intai raciti apoi coaceti Nu uitati un lucru, intotdeauna cand faceti fursecuri, dati aluatul intai la frigider, apoi la cuptor. Veti observa imediat diferenta, din modul in care cresc. Daca lasati aluatul pentru o noapte in frigider, proteinele si amidonul vor absorbi mai mult lichid, deci veti avea fursecuri mai “pline” si mai gustoase. Este de ajuns sa lasam aluatul timp de 1 ora in frigider sau 20 de minute in congelator. Daca folositi margarina in loc de unt, trebuie sa puneti neaparat aluatul in congelator pentru 20 minute, inainte de a coace. Trebuie sa dam timp untului sau margarinei sa se intareasca pentru a putea lucra cu aluatul si pentru restul beneficiilor. Daca nu vreti sa il folositi imediat, puteti lasa aluatul in frigider 2-3 zile sau, in congelator, pana la 3 luni. Incingeti cuptorul cu 15-20 minute inainte. Tava ideala este cea deschisa la culoare, din metal subtire. Pentru a coace uniform, puteti intoarce tava la jumatatea timpului de coacere. De obicei ies multe, deci va trebui sa le coacem in cateva ture. Cu cat coaceti, cu atat cuptorul se va incinge si va trebui sa scoateti fursecurile cu 2-5 minute mai devreme decat primele tavi. Chiar daca le scoateti mai devreme, nu-i nimic, racindu-se se vor intari.
5. Intai racim, apoi conservam Unii cofetari sustin ca sunt gata de scos din cuptor atunci cand capata o culoare auriu-maronie, in cartile de bucate sau in reviste se recomanda scosul din cuptor atunci cand fursecurile au doar marginile auriu-maronii. Luati-le din tava abia la 2-3 minute dupa ce le-ati scos. Nu le puneti in recipiente cu capac decat dupa racirea completa. Apoi puneti-le intr-un recipient inchis ermetic unde se pot conserva destul. Nu pastrati mai multe tipuri in acelasi recipient. www.petitchef.ro
_________________ Zoica - Gargarita-Gospodina
|