INRAMARI PROFESIONALE > Ce trebuie sa stim despre inramare

Alegeti cu grija rama pentru tabloul lucrat tinand cont de toate elementele. Caracteristicile ramei (latime, forma sectiunii, elementele decorative de pe rama, culoarea ei) vor intersecta pe cele ale tabloului punandu-i in evidenta calitatile sau, dimpotriva, umbrindu-le, modificandu-le. Cele mai indicate rame sunt cele neutre (acromatice) - culoarea lemnului natur, a lemnului lacuit incolor, rama aurita (cu foita de aur, nu cu solutie pentru vopsit sobele). O alta optiune o reprezinta ramele delicate, in culori vesele cu sau fara margine, fina, aurie.
Passepartout-ul este necesar, cel mai adesea, pentru a crea spatiu de respiratie unui tablou, redand tranzitia intre tablou si rama. Latimea lui trebuie sa fie in concordanta cu tabloul, evitindu-se extremele. Atentie la cartonul folosit la inramare si la passepartout! Asigurati-va ca acesta nu este un carton normal, acid, pentru ca, in timp, acizii vor ataca panza si ata si o vor decolora si gauri. Nu dati vina, in astfel de cazuri pe molii sau pe calitatea slaba a materialelor folosite la lucru.

Referitor la materialul din care este confectionata rama, exista doua tendinte majore - metal sau lemn, dar in ultimii ani au aparut si ramele de plastic. Ultimele fac concurentelor celorlalte doua prin profile versatile, greutate scazuta si pretul mic. Ramele metalice sunt moderne si se potrivesc la piesele ce emana umor sau la cele ce prezinta alegorii de marime mica. Ramele din lemn sunt potrivite pentru modelele victoriene, scene in natura, motive religioase, flori. Ramele extravagante sunt folosite la lucrarile complexe, elaborate.

Daca apelati la un centru de inramare asigurati-va ca stiu ce inseamna inramare cu conservare:

  • sa nu faca nimic din ce nu s-ar putea repara peste ani;
  • sa evite orice ce ar putea supune goblenul la o expunere pe termen lung la chimicale, metal sau acid;
  • sa taie marginea goblenului fara discernamant inainte de inramare;
  • sa faca zig-zag-uri pe fiecare margine sau sa coasa panza colorata pe fiecare margine a goblenului inainte de inramare;
  • sa foloseasca spuma de sigilare cu acizi sau carton alb cu acizi pentru partea din spate a goblenului. Sa evite mucavaua, cartonul si hartia ce au un continut ridicat de acizi. Sa nu foloseasca cleiul la sigilare pentru ca acesta atrage gandacii si produsele chimice din el vor ataca panza. - sa nu foloseasca cuisoare ce pot rugini.

Multi oameni de arta sustin ca tabloul in goblen nu trebuie incadrat in sticla, motivand diminuarea expresivitatii modelului. Subscriem, dar, din pacate sa nu uitam ca majoritatea clientilor nostri locuiesc in apartamente la bloc unde se incalzesc cu gaze naturale. Unii dintre ei sunt fumatori sau au prieteni fumatori. Factorii mentionati sunt dusmani ai tabloului de goblen si de aceea, in astfel de cazuri, nu ezitati, folositi sticla la inramare. Indicata este sticla normala, dar, atentie, aceasta nu trebuie sa atinga goblenul pentru ca, datorita conditiilor din casa, pot aparea umezeala si mucegai. Sticla antireflectorizanta nu este indicata deoarece nu filtreaza ultravioletele si poate elibera chimicale care ataca goblenul. Sticla UV este foarte buna, dar scumpa.

Pe un perete tabloul in goblen se echilibreaza armonic prin asezarea lui in asa fel incat treimea sa inferioara sa coincida cu distanta de la pardoseala la nivelul ochilor. În acelasi timp se va urmari si echilibrarea decoratiei generale neomitand sursele de lumina (naturala si artificiala). Este preferabil ca sursa de lumina sa urmareasca directia de luminare a modelului. Evitati expunerea tabloului de goblen la lumina soarelui, deoarece aceasta le va decolora in timp datorita factorilor mentionati mai sus.

Contact: comenzi@rogoblen.ro