Acum este 23 Iul 2026, 13:35

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este inchis, nu puteti modifica mesaje sau sa scrieti raspunsuri viitoare.  [ 1525 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 153  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cafeneaua Gargaritelor 2013
MesajScris: 20 Noi 2013, 18:14 
Neconectat

Nume forum:1
Buna ziua, dragi gargarite!
Nimeni astazi la cafenea?
Aduc un ceai sa ne incalzim putin.

Monica, noroc cu tine ca mai invat putina franceza, caci sunt in urma. Belle o ascult de foarte mult timp, dar niciodata nu m-am gandit sa o si traduc.
Helen, citind cele scrise de tine mi-au venit in minte cuvintele ce le-am gasit nu demult pe internet . "Amara esti strainatate/ Chiar daca multi te cred un lux./ Doar cel ce a gustat din tine,/ Te stie cum esti tu la gust."
Geta si Liliana, imi place culoarea adusa de voi la Cafenea.

Va las si eu un cantecel.

Va trimit la fiecare cate un pupic dulce ca zmeura.

Onuta, franceza mea! I-am turbat pe bruxelezi cu anglo-franceza mea. Lipsa exercitiului in a vorbi franceza cotidian, m-a obligat sa folosesc engleza cu nonsalanta pentru a inlocui anumite cuvinte. A ramas de referinta modul cum am negociat un costum de Red Devil pentru carnavalul nepoatei mele. Acum radem, dar la momentul acela nu prea mi-a placut ce feste imi juca memoria vizavi de o limba pe care am studiat-o timp de 12 ani.

Referitor la cuvintele de pe internet, - numai in inima celui plecat de acasa sa nu fii.

O admir pe Lara Fabian pentru calitatile vocale, dar mai ales pentru ca reuseste sa transmita un mesaj prin textul profund, incarcat de metafore inteligente si de imbolduri emotionale.

Am prins pupicul dulce cu aroma de zmeura si la schimb iti trimit o calda imbratisare.

P.S. Multumesc pentru inimioara formata din cele doua petale de trandafir.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 20 Noi 2013, 20:12 
Neconectat

Buna seara dragi Gargarite.
Buna seara draga Monica.
Am venit si eu alaturi de voi la o cafeluta de seara.
Geta, Liliana, ma bucur tare mult sa va vad la cafenea, iar culoarea proaspata si diafana adusa de voi mi-a incalzit ochiul si inima.
Onuta, iti multumesc pentru melodie. Prima oara am ascultat-o intr-o postare a Cosminei, iar dupa lungi cautari am vazut tot spectacolul. Garou are o voce inconfundabila ce reuseste sa faca inima sa vibreze.
Monica, iti multumesc pentru versuri. Asa am reusit sa inteleg mesajul intreg.
Va aduc in dar un cos cu mere si caldura toamnei.

Nico, este superb darul tau si iti multumesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 08:10 
Neconectat

Buna dimineata, dragele mele!
Cafea doreste careva?

Ce iti este si cu vremea asta?! Daca ieri cand mergeam spre munca am avut companie un soare cald si stralucitor, aseara a inceput sa ninga. Si nu! Nu a fost doar un nor cum s-a intamplat in august. A nins o buna bucata de vreme, caci si acum acoperisurile cladirilor sunt albe.
Monica, am ras citind ceea ce ai scris. Eu nu vorbesc franceza. Desi in scoala am avut in programa si engleza si franceza, nu am invatat mare lucru. Au fost multi factori care mi-au pus piedica (spre exemplu, in generala, la ora de engleza ne pregateam intens pentru testul de capacitate la matematica sau romana, iar apoi cand am trecut in clasa a 9-a, nivelul cerut era deja prea mare pentru mine). Pe langa toate astea, nici capacitatea mea de a memora limbile straine nu este dezvoltata. Si uite asa, orele de limba straina de la scoala s-au dus pe apa sambetei. Dar am prins putina engleza in zbor si ma folosesc de ea aici. Norocul meu este ca pe unde am lucrat am intalnit persoane care vorbesc engleza si mi-a fost mai usor. Dar nu ma opresc aici. Imi doresc sa invat si limba franceza. Acum reusesc sa inteleg un dialog in franceza, ba chiar rup si eu cateva cuvinte la nevoie. Si sub sintagma auzita la cineva de aici "C`est pas grave. Ca tine sunt too much." care mi-a starnit un ras zgomotos, merg mai departe cu studiul meu.
Si acum, in speranta ca nu v-am plictisit prea tare, va trimit la fiecare cate un zambet mare.

Cu drag,

Onuta, amuzant amestecul limbilor in exemplul tau. Culmea, informatia in franceza este corecta, in timp ce engleza exprimata in doua cuvinte denota o totala lipsa de cunoastere a ei. Bine ca exista liantul in limba romana si, important, ca pana la urma s-a facut inteleasa.

Am vazut un film unde un barbat nu reusea sa se inteleaga cu nimeni (si erau destule nationalitati acolo) din grupul ce se afla blocat pe un varf de munte, urmare a unui eveniment ce nu permitea nimanui sa coboare din zona. In momentul in care sunt salvati, un poliglot reuseste sa-l inteleaga pe barbatul disperat ca nu putea comunica. Acesta folosea toate limbile in comunicare, dar fiecare cuvant era preluat din alta limba. Am inteles ca aceasta este o boala (?!).
In privinta limbilor, consider ca daca stim mai multe limbi suntem mai bogati. Nu ma indoiesc ca vei reusi sa inveti franceza si, cine stie, poate si germana (cumnatul meu, trecut de 50 de ani a profitat de oportunitatea oferita de firma la care lucreaza si care ii plateste un curs de invatare a limbii germane, iar acum a ajuns in stadiul de avansat). Uite, cum viata ne obliga ades sa facem alegeri.

Ai noroc ca ai intalnit persoane cu care te intelegi in engleza. Eu am traversat de cateva ori Austria, dar nici macar la pensiuni nu am avut norocul sa intalnesc persoane vorbitoare de limba engleza. A fost insa de ajutor limba germana invatata de fetita mea in generala.

Iti multumesc pentru cafea (binevenita dupa o insomnie) si iti doresc o zi frumoasa ca tine.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 09:14 
Neconectat

Buna dimineata, dragi gargarite. Buna dimineata, Monica.

Incep aceasta zi cu bucuria ca astazi este joi si maine este vineri si ca poate la sfarsit de saptamana voi reusi sa ma odihnesc un pic.

Onuta, esti aceeasi fata vesela pe care o cunosc. Imi doresc sa nu te schimbe traiul intr-o tara straina, asa cum s-a intamplat in atatea si atatea cazuri. Avantajul tau este ca poti invata mult mai repede limba lor, desi limba vorbita si ceea ce invatam noi in scoala nu au nici o legatura.

Monica, nu esti singura in aceasta situatie. Gandeste-te asa: Oana, cea care va scrie, a inceput sa studieza franceza in clasa a doua (1986, sa zicem). Sigur, a fost la nivel de "optional" (cum ar fi acuma). Doamna invatatoare era prietena de familie cu noi si le-a zis parintilor ca profesorul de franceza din scoala (Dumnezeu sa-l ierte, ca intre timp a plecat dintre noi) vrea sa faca niste grupe de copii sa ne invete franceza. Ai mei au fost de acord. Si asa am inceput.

Am facut franceza toti acei ani, pana la liceu, inclusiv liceul. Doamna diriginta din liceu era de franceza, ne-a luat de la 0 pe toti.

Am terminat liceul, am intrat la facultate (engleza-franceza, licentiata). Dupa facultate am facut master. Mi-am terminat studiile in anul 2005, dar de atunci am vorbit/scris foarte putin in limba franceza.
Rezultatul? Dureros. Ma gandesc serios sa-mi aduc de la ai mei cartile dupa care am invatat gramatica franceza in liceu si sa ma apuc de treaba.

Asta asa, ca o mica paranteza.

De la gradinita ne-au anuntat ca au aparut copii cu paduchi, sa fim cu ochii in patru.

Acestea fiind zise, va urez o zi usoara si mult spor in tot ceea ce faceti.

Va pupa,

Oana, referitor la limbi, mintea noastra are o capacitate extraordinara de a readuce informatiile invatate anterior, imediat ce stimulul este declansat. Am simtit lucrul acesta dupa o saptamana petrecuta la New York, unde in jurul meu se vorbea doar in engleza. Am realizat ca de fapt gandeam in engleza si de aici imi venea fluiditatea in exprimare.
In ultima zi pe care o mai aveam la dispozitie in Big Apple, inainte de a ne continua drumul spre Washington, impreuna cu un grup mic de prieteni am hotarat sa inchiriem un microbuz si sa mergem la Niagara. Am vorbit la ambasada si la ora prestabilita ne-am urcat intr-un microbuz, condus de un tanar trecut de varsta majoratului.
Nimeni nu a avut curiozitatea sa se uite cati kilometri sunt pana la Niagara, asa ca dupa opt ore am ajuns la locul faptei. Am vizitat parcul, apoi am admirat cascada de la inaltime si chiar am incercat sa vedem Niagara din partea canadiana, nerealizand ca fara viza canadiana (ce costa 100 dolari si care trebuia obtinuta dintr-un oras aflat cam la 100 de km de locul faptei), trecerea podului de legatura dintre cele doua tari echivala cu o infractiune.
La intoarcere, baietii din grupul nostru s-au cinstit cu tuica (adusa din tara) si au facut n-glume pe seama a ceea ce o fi dorind pustiul ce conducea masina, numai simtind mirosul licorii din prune.
Drumul lung, tuica si oboseala a adormit grupul usor. Eu fiind delegata de la inceput ghid si stand alaturi de sofer am incercat sa raman treaza, asa ca am legat o conversatie cu tanarul de langa mine. Dupa un timp, am sesizat o anume incantatie a pronuntiei la el, asa ca l-am intrebat ce origini are pentru ca engleza pe care o vorbeste are un usor accent latin. A ras si mi-a raspuns ca este din boutoushanii. Dupa stupoarea pe care am resimtit-o in prima clipa, am reusit sa-l intreb tot in engleza ,,si atunci de ce naiba vorbim in engleza?" Mi-a spus ca a vrut sa stie cat de bine stapanesc engleza vizavi de el, care era venit din Botosani la New York de la varsta de 9 ani. Dupa ce am primit calificativul maxim referitor la engleza, ne-am continuat conversatia in limba romana.
Dupa un timp, unul din barbatii din grup s-a trezit. Regret ca nu pot sa iti descriu in cuvinte stupoarea lui cand ne-a aflat vorbind in romana. Modul cum a trezit restul grupului, uimirea generala, glumele pe seama glumelor facute pe seama pustiului cand credeau ca acesta nu ii intelege, toate au animat restul noptii (am plecat pe la 8 dimineata de la New York si ne-am intors a doua zi dimineata pe la 3).
Ti-am povestit aceasta intamplare ca sa realizezi ca de fapt nu uitam niciodata ceea ce am invatat*. Si sa-ti mai spun un secret: cand cei doi printi ai tai vor incepe sa invete limbi straine, ai sa vezi ce usor iti va fi sa ii ajuti. Cel putin asa a fost la mine.

Iti urez inca de astazi sa ai parte de odihna la sfarsit de saptamana. Pup manutele printilor tai si ii rog sa o lase pe mami a lor sa doarma mai mult.

* In Belgia vorbesc mai tot timpul romana si doar ocazional comunic in franceza. In exemplul dat Onutei, eram in postura de a face o surpriza nepoatei mele, asa ca eram pe cont propriu.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 10:14 
Neconectat

Buna vreme gargarite harnicute!
Buna vreme Gargarita Mama Monica!

Onuta draga, cum ti-e viata asta! Unii vin si altii pleaca. Sa stii ca si strainatatea este frumoasa, daca stii sa-i vezi partea buna. Eu am multe amintiri frumoase de acolo si am trait multe experiente pe care stiu ca aici in tara nu o sa le traiesc vreodata. In fine, eu am ajuns sa cred ca toate au partea lor buna numai ca noi trebuie sa stim sa o vedem.
Eu m-am intors definitiv in tara. Am stat mult pe ganduri daca sa mai raman sau nu, dar prietenul meu mereu insista sa ma intorc. Pe 18 octombrie, dupa moartea verisoarei mele (care incepuse a-si trai propria viata in vara cand s-a casatorit, care avea multe planuri frumoase de viitor si care era insarcinata) am luat decizia finala. Sa ma intorc pentru ca nu se stie ce ne rezerva destinul. Chiar daca nu prea multe lucruri bune trebuie sa fie si ceva frumos. Sa ma bucur de famile, de relatia mea, de locurile dragi. Strainatatea are si ea pro si contra.

Si uite asa incepe o noua zi pe care v-o doresc frumoasa si usoara, mai ales ca astazi parca avem mai mult soare, aici la Galati.

Va pupa cu drag,

Iunia, bine ai revenit pe taram romanesc!

Pentru verisoara ta, plecata prea devreme la Lumina, aduc prinosul meu zilei de astazi, Ovideniile (ziua intrarii Maicii Domnului in Biserica).
Domnul sa o odihneasca si pe ea si pe pruncul ei nenascut. Pacat!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 10:16 
Neconectat

Va invit sa faceti astazi o placinta cu dovleacul acesta minunat.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 10:45 
Neconectat

Monica, cu voia ta si considerand ca poate nu toate gargaritele au timp sa citeasca topicul cu poezii, as vrea sa las aici:

Octavian Paler - Avem timp

Avem timp pentru toate.
Să dormim, să alergăm în dreapta și-n stânga,
să regretăm c-am greșit și să greșim din nou,
sa-i judecam pe alții și să ne absolvim pe noi înșine,
avem timp să citim și să scriem,
să corectăm ce-am scris, să regretăm ce-am scris,
avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm,
avem timp să ne facem iluzii și să răscolim prin cenușa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambiții și boli,
să învinovățim destinul și amănuntele,
avem timp să privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp să ne-alungăm întrebările, să amânăm răspunsurile,
avem timp să sfărâmăm un vis și să-l reînventăm,
avem timp să ne facem prieteni, să-i pierdem,
avem timp să primim lecții și să le uităm dupa-aceea,
avem timp să primim daruri și să nu le-nțelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru puțină tandrețe.
Când să facem și asta - murim.
Am învățat unele lucruri în viață pe care vi le împărtășesc și vouă.
Am învățat că nu poți face pe cineva să te iubească
tot ce poți face este să fii o persoană iubită.
Restul... depinde de ceilalți.
Am învățat că oricât mi-ar păsa mie
altora s-ar putea să nu le pese.
Am învățat că durează ani să câștigi încredere
și că doar în câteva secunde poți să o pierzi.
Am învățat că nu contează ce ai în viață
ci pe cine ai.
Am învățat că te descurci și ți-e de folos farmecul circa 15 minute
după aceea, însă, ar fi bine să știi ceva.
Am învățat că nu trebuie să te compari cu ceea ce pot alții mai bine să facă
ci cu ceea ce poți tu să faci.
Am învățat că nu contează ce li se întâmplă oamenilor
ci contează ceea ce pot eu să fac pentru a rezolva.
Am învățat că oricum ai tăia
orice lucru are două fețe.
Am învățat că trebuie să te desparți de cei dragi cu cuvinte calde
s-ar putea să fie ultima oară când ii vezi.
Am învățat că poți continua încă mult timp
după ce ai spus că nu mai poți.
Am învățat că eroi sunt cei care fac ce trebuie, când trebuie
indiferent de consecințe.
Am învățat că sunt oameni care te iubesc
dar nu știu s-o arate.
Am învățat că atunci când sunt supărat am dreptul să fiu supărat
dar nu am dreptul să fiu și rău.
Am învățat că prietenia adevărată continuă să existe chiar și la distanță
iar asta este valabil și pentru iubirea adevărată.
Am învățat că, dacă cineva nu te iubește cum ai vrea tu
nu înseamnă că nu te iubește din tot sufletul.
Am învățat că indiferent cât de bun iți este un prieten
oricum te va răni din când în când,
iar tu trebuie să-l ierți pentru asta.
Am învățat că nu este întotdeauna de ajuns să fii iertat de alții
cateodată trebuie să înveți să te ierți pe tine însuți.
Am învățat că indiferent cât de mult suferi,
lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta.
Am învățat că trecutul și circumstanțele ți-ar putea influența
personalitatea
dar că tu ești responsabil pentru ceea ce devii.
Am învățat că, dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc
și nici faptul că nu se ceartă nu dovedește că se iubesc.
Am învățat că uneori trebuie să pui persoana pe primul loc
și nu faptele sale.
Am învățat că doi oameni pot privi același lucru
și pot vedea ceva total diferit.
Am învățat că indiferent de consecințe
cei care sunt cinstiți cu ei înșiși ajung mai departe în viață.
Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore
de către oameni care nici nu te cunosc.
Am învățat că și atunci când crezi că nu mai ai nimic de dat
când te strigă un prieten vei găsi puterea de a-l ajuta.
Am învățat ca scrisul ca și vorbitul
poate liniști durerile sufletești.
Am învățat că oamenii la care ții cel mai mult
îți sunt luați prea repede...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama
unde să tragi linie între a fi amabil, a nu răni oamenii și a-ți susține părerile.
Am învățat să iubesc
ca să pot să fiu iubït.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 12:39 
Neconectat

Buna ziua, Monica.
Buna ziua, dragele mele.

Am citit si am recitit toate gandurile voastre. Viata e grea, atat in tara cat si in strainatate.
Onuta, eu ca sa fiu sigura ca ajung in tara de sarbatori am si cumparat biletele, in acest mod zilele trec mai repede.
Iunia, imi pare rau pentru durerea suferita, dar ma bucur pentru decizia ta de a fi impreuna cu familia ta.
Celorlalte gargarite prezente la cafenea sau pe forum va las un ceiut si nelipsitele floricele.

Lenuta, floricelele tale parca o striga pe Simona.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 21 Noi 2013, 13:21 
Neconectat

Buna ziua, Monica.
Buna ziua, dragele mele.

Mi-au dat lacrimile citind ce ati scris unele ditre voi, dar nu pot sa zambesc pentru altele.
Ma bucur cand vad ca, chiar daca viata este grea, nu uitam sa facem haz de necaz.
Bucuria cea mai mare pentru mine este ca v-am cunoscut, iar tristetea ca timpul ma conditioneaza si nu pot sta mai mult cu voi.
Dar pana la pensie mai sunt cam 20 de ani (sper sa ii ajung, va doresc si voua), si poate atunci va tine si timpul cu mine.
Va doresc sa iubiti si sa fiti iubite.

Gaby, uneori am impresia ca in drumul nostru prin viata suntem programati sa intalnim anumiti oameni sau anume experiente. Intr-un fel sau altul, alegerile noastre sunt cele care ne definesc.
Observ ca, asemenea Adnanei, ne doresti sa iubim si sa fim iubite. Oare conteaza ceva mai mult decat iubirea in scurta noastra incursiune in raiul pamantesc?

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Acest subiect este inchis, nu puteti modifica mesaje sau sa scrieti raspunsuri viitoare.  [ 1525 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 153  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: