|
Realitatea | 07.07.2010
Impresionata de traditiile si de bunatatea romanilor, americanca Natalie Montenaro recomanda Romania drept o destinatie ideala pentru iubitorii de aventura, intr-un reportaj realizat pentru CNN.
Originara din orasul Charleston, Carolina de Sud, americanca Natalie Montenaro (52 de ani) are un master in limbi straine si a predat o vreme engleza in China. A sosit pentru prima oara in Romania in 2009, iar acum, un an mai tarziu, Montanaro locuieste in Brusturoasa, o comuna bacauana cu aproximativ 3.000 de locuitori.
S-a indragosit iremediabil de comunitatea care a adoptat-o, pe care o gaseste mai exotica si mai plina de contraste decat lumea orientala pe care a studiat-o in timpul experientei din China. Asa ca, periodic, scrie reportaje pentru sectiunea iReport a postului CNN, in care isi povesteste viata cotidiana din Brusturoasa. Ultimul dintre ele reprezinta un rezumat al aventurii pe care a trait-o in Romania, despre care spune ca i-a schimbat viata.
Imbibata de traditie si religie, viata in Romania rurala este foarte diferita de cea pe care a dus-o in Charleston: 'E o lume incremenita in trecut. Exista foarte multe animale: gaini, cai si vaci. Trebuie sa ai grija cand traversezi strada, mai ales la vaci!', a povestit Montanaro pentru postul CNN.
Ea preda engleza in cele trei scoli generale ale comunei, iar dupa ore ii invata pe elevi sa lucreze pe calculator. Cea mai placuta activitate a ei este insa 'ziua de bucatarie internationala', in cadrul careia le da elevilor cu varste intre 12 si 15 ani lectii de gatit.
'Ii invat diferite metode de preparare a mancarii, ii sfatuiesc in legarura cu alegerile culinare sanatoase si le dau sfaturi despre cum trebuie sa se poarte la masa', a explicat americanca.
'Experienta din Romania a fost o binecuvantare. Am reusit sa-mi indeplinesc multe visuri, am trait alaturi de oameni minunati, am invatat o multime de traditii si le-am asimilat cultura satenilor, care mi-au devenit prieteni. Copiii sunt extrem de expresivi si de inteligenti, asa ca activitatea mea ca voluntar Peace Corps a meritat toate eforturile', a declarat ea pentru CNN.
Natalie Montanaro va ramane in Romania pana in toamna lui 2011.
_________________ Constantin - Nimeni nu este inutil cat timp are un prieten.
|