Acum este 17 Apr 2026, 11:50

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Traditii romanesti - Iesirea la morminte
MesajScris: 31 Iul 2009, 14:33 
Neconectat
Site Admin

Nume forum:1
Traditii romanesti - Iesirea la morminte by Admin TTT (3925 mesaje), la 01-05-2008

In fiecare an, in prima saptamana dupa Paste, impreuna cu mamica mea pregatesc pachetele cu cozonac si oua rosii (daca sunt vopsite in alte culori nu se supara nimeni).

Mama aprinde o lumanare si le meneste pentru mortii nostri, inaltand ruga catre Cer ca tot ceea ce vor primi oamenii de pomana, aici pe pamant, Domnul sa aiba grija ca cei plecati in Lumina sa primeasca indoit. Sfarseste cu o incantatie pe care o stie de la bunica:
pe lumea aceasta, tie,
pe lumea cealalta, lor
(si rosteste incet numele celor plecati, in soapta).

Apoi se incarca un cos cu o sticla cu vin, pachetelele, lumanarile, paharele de unica folosinta si, toata familia, plecam la cimitir. Ajunsi aici, ca-ntr-o casa, intram repede la morminte, aprindem candelele, verificam ca florile de pe morminte sa nu fie inoportunate de vreo buruiana si abia apoi asezam pe masuta de langa mormant pe un stergar, ofrandele.
Aprindem lumanari pe mormant si ne rugam pentru cei plecati. Ades mi se intampla sa le vorbesc in gand, atunci cand prin fata ochilor mi se perinda amintiri.

Turnam vinul in pahare si aprindem lumanari langa ofrande atunci cand se apropie preotul. Dupa ce parintele (cum i se spune la noi) impreuna cu dascalul slujesc bucatele, le impartim celor amarati care asteapta aceasta pomana.
Reluam ritualul si la celalalte morminte unde avem morti.

Dupa ce ne facem datoria, mergem la mormintele celor pe care i-am cunoscut si le aprindem cate o lumanare. Daca nu a avut cine ingriji de mormantul unuia dintre cunoscutii nostri, il primenim noi. Acelasi lucru facem, daca in calea noastra gasim un mormant plin de buruieni, unde sigur nu mai are cine veni sa-i vegheze pe cei plecati. Aprindem si aici lumanari, dar si la mormantul soldatului necunoscut pentru ca si noi avem rude ce au murit in razboi.

La sfarsit ne odihnim pe o banca sub castani si hranim cu bucati de paine, cainii cimitirului.

Iesirea la morminte este ziua in care simt ca mortilor mei li s-a daruit, viata.

Acesta este obiceiul in zona Vrancei. La voi cum se-ntampla?

Replica: Iesirea la morminte by Admin TTT (3925 mesaje), la 01-05-2008

Zona Vrancei

Replica: Noi by Baloiu Victoria (58 mesaje), la 01-05-2008

mergem la morminte in satul unde avem ingropati, mortii nostri. La noi pomana se pune pe farfurii: oua rosii, cozonac si o cana cu vin. Farfuria si cana raman in proprietatea celui care primeste pomana. Mormintele le curatam inainte de Paste ca sa nu intarziem cand facem pomana. Avem un singur preot si dureaza mult pana ne sfinteste farfuria.
Pe preot il platim pentru slujba. Asa este intr-un sat de langa Sibiu.
Si la noi se aprind lumanari pe morminte si candelele.

Replica: Si by Bica Nistor (1289 mesaje), la 01-05-2008

pe la noi este la fel ca la voi. Nici o diferenta.
Vreau sa va spun ca anul acesta, in noaptea Invierii am fost impresionata de numarul mare de oameni care erau pe strada si mergeau cu lumanari in mana spre biserica. Parca eram la promenada. Iar la intoarcere spre casa a fost chiar un spectacol impresionanat. Toate strazile erau luminate de oameni ce duceau acasa, Lumina.

Replica: Traditii romanesti - Iesirea la morminte by Pricopie Ioana (387 mesaje), la 01-05-2008

Si la noi ritualul este la fel ca la voi. Primenim mormintele inainte de Pasti, iar lumina invierii le gaseste curatate de buruieni si randuite asa cum trebuie. Noi mergem in general la parintii bunicii mele la morminte care se gasesc intr-o suburbie a Iasului. Pomenirea mortilor (sau Pastele Blajinilor cum i se spune la noi) se face in prima luni dupa Pasti. Mergem cu flori, lumanari, pachete cu cozonac, oua rosii, cate o tartina, vin si asteptam sa vina parintele sa sfinteasca mormantul, mancarea si sa citeasca pomelnicul cu cei plecati in lumina (cum zice Monica). Dam apoi de pomana celor sarmani si mai stam apoi sa ne reculegem alaturi de cei dragi care nu mai sunt printre noi.
Speram ca anul acesta sa fie frumoas, ca la noi tare capricioasa a mai fost vremea in ultimele zile.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: