Acum este 05 Aug 2026, 13:39

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 13 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ficus Elastica - Ce stiti despre aceasta floare?
MesajScris: 30 Noi 2009, 20:15 
Neconectat

Nume forum:1
De curand am primit o floricica de la niste prieteni, doar ca nu stiu cum se cheama si nici cum sa o ingrijesc. Banuiesc ca este un soi de ficus (poate elastica?), nu are pamant deloc, doar granulele care se vad in imagine. Are radacina iesita din ghiveci, cam 30 cm. Frunzele sunt carnoase si lucioase, pe spate au o tenta rosiatica. Va rog, daca stiti, sa-mi spuneti cum se ingrijeste. Angela, ai vreo idee?

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Ce stiti despre aceasta floare?
MesajScris: 30 Noi 2009, 20:39 
Neconectat

Raluca, este un pui de ficus se ingrijeste foarte usor. Ii trebuie lumina si nu prea multa apa.

Ultima oara modificat de Admin pe 30 Noi 2009, 21:05, modificat 1 data in total.
Corectat

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 30 Noi 2009, 21:05 
Neconectat

Ficusul este planta ornamentala lemnoasa arborescenta sau agatatoare care se adapteaza la diverse conditii. Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultiva in apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Frunzele sale sunt deosebit de apreciate pentru forma, marimea si culoarea lor. Intreaga planta contine latex.
Tulpina este elastica, usor modelabila, foarte ramificata. Frunzele sunt alungit-lanceolate, colorate in diverse nuante, de la verde intens, la verde crud, lucioase. Unele specii de ficus au frunzele variegate.
Ficusul se replanteaza la fiecare 2 ani, in aprilie, utilizand un pamant pentru ghiveci imbogatit cu humus si frunze; din aprilie pana in septembrie trebuie sa fie udat abundent; ambientul trebuie mentinut umed prin stopiri regulate, iar in perioadele cele mai calde chiar zilnice; mai mult, ghiveciul trebuie asezat pe suporturi pline cu pietris ud; in perioada de crestere se administreaza ingrasaminte cu concentratie scazuta de azot.
Aceste specii iubesc caldura si nu sufera nici macar la temperaturi de peste 24 grade Celsius. Necesarul de lumina variaza in functie de specie: Ficus elastica si Ficus benjamina trebuie expuse la lumina buna, in timp ce Ficus diversifolia (arbust) si Ficus pumila (catarator) iubesc locurile semiumbroase. Speciile de ficus cu frunze lucioase trebuie curatate periodic cu o carpa uda sau cu peparate adecvate. Toamna si iarna udati-i mai putin; pamantul trebuie mentinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropita regulat. Mentineti o temperatura in jurul a 18 grade Celsius.
Reproducere: Speciile tip arbust (Ficus benjamina) se reproduce prin butasi lungi de 10-15 cm prelevati din varfurile ramurilor. Lasati sa se usuce taietura timp de o noapte si plantati-i intr-un amestec de pamant si nisip in parti egale, la 21 grade Celsius, tratandu-i la fel ca si pe butasii derivati din frunze. Unele specii, care in mediul natural devin arbori adevarati, eleganti, cum este, de exemplu, Ficus elastica, in ghiveci tind sa creasca in inaltime, pierzandu-si treptat frunzele situatela baza tulpinii. Daca planta devine prea inalta si zgarie tavanul sau daca este prea desfrunzita aveti grija sa o butasiti.
Pericole si precautii: atentie la modul in care udati ficusul; lipsa apei produce ingalbenirea si caderea frunzelor, excesul de apa produce vesrejiriea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor. Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescand umiditatea si stopind planta cu un acaricid specific; cosenilele fainoase si brune trebuie indepartate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

Ficus benjamina face parte din familia Moraceae.
Ficus benjamina este un copacel foarte ramificat, cu un aspect elegant, care cultivat in ghiveci are o inaltime de 60-180 cm. Are frunze usor ascutite, ovale, lungi de 10-15 cm.

Ficus benjamina (ficusul plangator). Planta de aseamana cu un mesteacan. Are crestere rapida, ramificatii multe, flexibile, foarte frumos arcuite. Scoarta este deschisa la culoare. Frunzele sunt mici, dar numeroase, cu varful ascutit, colorate intens. Este o planta splendida pentru locuintele moderne si are o popularitate in crestere.

Particularitati de ingrijire:
Lumina si amplasament: Variaza in functie de specie. Ficusul benjamina cu frunze panasate prefera lumina puternica.
Temperatura: Iarna, ficus benjamina suporta o temperatura de minim 10-12C. Daca este adaptat treptat chiar si 7-8C.
Udarea: Vara ficus benjamina se va uda din abundenta, cand va fi pulverizat cu apa si pe frunze. Stergerea frunzelor cu un burete umed este o lucrare care nu trebuie neglijata. Iarna numai cand pamantul este uscat. Udarea plantei ficus va fi constanta fara alternante mari intre udari. Udarea ficusului se face cu apa la temperatura camerei, pe cat posibil in orele diminetii. Iarna se uda foarte putin.

Ingrasamant: se aplica primavara si vara, 1-2 ori pe luna. In perioada de crestere a plantei ficus benjamina se va administra un ingrasamant pe baza de azot.

Precautii: Lipsa apei la ficus benjamina duce la pierderea frunzelor si aparitia daunatorilor. Udarea excesiva produce putrezirea pamantului de la suprafata. Acesta este recomandat a se schimba in fiecare primavara. Udarea neregulata sau in excese duce la patarea neagra (pete maronii pe marginea frunzei) sau patarea bruna (pete pe ambele fete ale frunzei). Totodata, datorita oscilatiilor mari de temperatura, excesului de umiditate, curentilor de aer, lumina redusa iarna, frunzele ficusului se innegresc, se usuca si cad. Daca frunzele ficusului se ingalbenesc si cad, este recomandata reducerea udarii si stoparea administrarii de ingrasaminte pana cand se opreste caderea frunzelor.
Este usor atacat si de paduchele lanos, testos sau rosu. Combatem acest lucru cu stropiri cu insecticidul adecvat.

Daunatori: Paianjenul rosu, se combate prin cresterea umiditatii si stropirea plantei cu un acaricid. Cosenilele se combat prin stergerea frunzelor cu o pensula inmuiata in alcool sau un insectici sistemic.
Transplantare: În perioada de crestere este recomandata trasplantarea care presupunea inlocuirea un strat de 3-4 cm de la suprafata ghiveciului cu pamant proaspat. Ficusii nu fac parte din categoria plantelor care necesita cantitati mari de ingrasamant si nici nu agreeaza transplantarile.
Inmultire: Prin butasi de 10-15 cm pusi intr-un amestec de pamant amestecat cu nisip la o temperatura de 21.
Sol: Un amestec de pamant de frunze in adaos cu humus. Dar suporta si un sol mai putin pretentios.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 30 Noi 2009, 23:56 
Neconectat

Va multumesc pentru sfaturi, Marga si Bica. Eu nu inteleg de ce nu are pamant, ci doar pietricele si ma gandesc daca ar fi bine sa astept pana in aprilie, sa-l replantez sau sa il schimb acum. Mi-e mila de radacinile iesite din ghiveci.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 01 Dec 2009, 08:22 
Neconectat

Raluca, dupa stiinta mea, acele bobite au darul de a mentine o umiditate buna la plante. Cu siguranta, ficusul tau trebuie sa stea in pamant. Eu, cand ingrijesc plantele, dupa ce ma informez despre ele (traiasca unchiul Google!), ma asez in locul lor. Mie nu mi-ar conveni sa am picioarele (radacinile) pe afara, neprotejate si nu stiu daca nu mi-ar fi rau numai cu bilutele.
Asa ca, as schimba ghiveciul si pamantul acum si as lasa doar un strat de bilute deasupra pamantului. Parerea mea.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Ficus Elastica - Ce stiti despre aceasta floare?
MesajScris: 01 Dec 2009, 09:13 
Neconectat

Raluca, din ceea ce stiu, acele bobite sunt pentru ornament si umiditate, iar pe fundul ghiveciului pentru drenaj. Ai controlat sa vezi daca sub acel strat nu este pamant la radacina lui? Daca da (si ma indoiesc sa nu fie), atunci cred ca ghiveciul este prea mic pentru el.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Dec 2009, 15:38 
Neconectat

Uite, Anca, nu a avut deloc pamant. Doar radacina - destul de viguroasa - crescuta impreuna cu pietrisul, cum cresc mustatile bambusului tinut cu pietris. L-am mutat intr-un ghiveci mai mare, cu pamant si am pus si pietrisul pentru mentinerea umiditatii, la fund si deasupra. Bica, si eu la fel sunt, ma pun de multe ori in locul lor.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 03 Dec 2009, 17:02 
Neconectat

Bietul de el! Cat a suferit! Are noroc cu tine, Raluca. Se face mare cat casa cu ajutorul tau.
Sa iti traiasca!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 06 Dec 2009, 20:05 
Neconectat

Dragele mele, in primul rand, cer iertare ca n-am scris mai de vreme insa nu am prea avut chef de calculator in ultima vreme pentru ca am iesit nevoit la pensie si am o multime de treburi prin casa.
Dar sa revenim la ficuselul nostru. Acele pietricele sint bilute de argila in care a fost pus lastarelul de ficus sa faca radacini. Acele bilute pastreaza umiditatea, iar butasului asta ii trebuia ca sa faca radacini. Acum, ca a terminat trebusoara asta (cu facutul de radacini) poate fi scos de acolo si pus in pamant de la florarie (eu folosesc un pamant fie de la firma Compo care are si perlit in compozitie, fie Florimo) care poate fi amestecat (pentru drenaj mai bun) fie cu nisip, fie cu pietricele sau cu perlit (perlitul - care se gaseste pe la magazinele cu materiale de constructii - sint niste pietricele albe foarte mici si care nu retin apa insa asigura un drenaj bun al pamantului). Nu stiu multe despre ficus pentru ca nu ma dau in vant dupa aceasta planta insa cred ca nu ii trebuie acum un ghiveci prea mare, cel in care este, e destul de mare, cit un pamant bun care sa nu retina apa mai mult decat trebuie.
Ceea ce s-a scris despre ficus este foarte bun si trebuie tinut cont. In general, nu este o planta mofturoasa, dar trebuie sa stii citeva lucruri estentiale despre el si toate merg bine. Succes!

Ultima oara modificat de Admin pe 06 Dec 2009, 23:06, modificat 1 data in total.
Corectat

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 29 Ian 2010, 22:07 
Neconectat

Eu am doua plante de ficus in casa. Le am de 2 ani de zile si pot sa iti zic ca de abia spre sfarsitul anului trecut am inteles cum le merge mai bine. Au nevoie de multa lumina si de putina apa. Pe timpul iernii cam un pahar pe luna, pentru ca se opreste din crestere. Eu iarna trecuta le-am udat o data pe saptamana cate putin, iar pana la sfarsitul iernii au pierdut toate frunzele. In primavara ma gandeam sa le arunc.
Dar am zis sa mai fac o incercare, chiar daca peste tot e scris ca iubeste soarele direct. Eu in schimb, le-am scos in terasa, la soare toata vara. Din doua bete de plante care erau acum sunt doua plante frumoase si sanatoase.
Pe timpul verii, uda-l destul de des si mai ales pe frunze.
Ai grija ca acele bilute care mentin umiditatea sa nu o mentina prea mult pe timpul iernii ca sa nu putrezeasca radacinile sau ca pamantul sa faca mucegai. Sper ca ti-am putut fi de folos.
Iata si plantele mele:

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 13 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: