Acum este 09 Mai 2026, 19:45

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Romania altfel!
MesajScris: 18 Aug 2009, 13:26 
Neconectat

Nume forum:1
Topic: Romania altfel! by Andrei Stancu (193 mesaje), la 05-04-2006

Am remarcat foarte des in discursul romanilor modelul victimizarii sau, citand o expresie mai vulgara, totul pute in Romania! Aud si vad romani care se plang, spre exemplu, ca sunt gunoaie pe strada, dar in viata lor nu le-a trecut prin minte sa mobilizeze vecinii din bloc pentru a strange gunoaiele din jurul acestuia, aud despre romani care indura greutatile vietii, dar mai niciodata nu isi mobilizeaza energia pentru a gasi o solutie, un raspuns.
Nu vreau sa transform acest articol intr-unul parca scos din cartile americane de motivare si dezvoltare personala, dar va pun o intrebare: v-ati intrebat vreodata ce au asa deosebit persoanele care sunt ALTFEL care au succes si reusesc in viata?
Daca ne-am folosi macar jumatate din energia pe care o investim in a ne plange de mila in gasirea unor solutii, cu siguranta ca Romania ar fi cu adevarat ALTFEL.
Ne intereseaza atat de mult de cei din jurul nostru, ce fac, cum fac, cati bani au, ce iubita noua au, si uitam sa avem grija de nevoile si dorintele noastre, uitam sa ne traim propria viata. Ne concentram atat de mult pe ceilalti, incat uitam de noi insine, uitam ca in fiecare experienta exista oportunitatea de a invata o lectie, uitam sa ne stabilim obiective realiste pentru viata noastra personala si profesionala, ajungem sa traim ca o nava in deriva, uitam sa ne revendicam drepturile, gasind mereu scuza ca oricum nu putem schimba nimic, uitam sa fim realisti si vrem mult de la viata, dar nu ne-am gandit niciodata cum oare putem ajunge acolo...
Dragii mei romani, nu suntem victime deloc, suntem plini de resurse si creativitate, avem capacitatea de a face alegeri si oricand putem face fata unei situatii dificile daca avem curajul sa trecem repede peste etapa de victima a sortii, societatii si sa ne dedicam toata energia gasirii unei solutii si sa trecem direct la actiune. Va propun un exercitiu (in special celor care se trezesc greu dimineata)... ei bine, cand ati deschis ochii, nu mai stati pe ganduri, nu va mai ganditi vai ce as mai dormi, inca 5 minute, in secunda urmatoare coborati din pat si treceti la actiune. Alegeti sa traiti! E aceasi schema... e doar o secunda intre a alege a fi victima sau nu.
Va intrebam care credeti ca este diferenta intre cei care reusesc in viata si cei care nu reusesc, ce credeti ca au ei atat de deosebit? Va pot spune ce nu au... ei nu sunt niciodata victime. Si mai au ceva deosebit, au un proiect in viata, au obiective si prioritati si tenacitatea de a le urmari...
Voi ce proiect personal aveti? Voi ce veti face ALTFEL cand veti intalni o situatie care va displace? Gunoi pe strada, gropi, coruptie, oameni nepoliticosi, functionari publici care nu cunosc legea, chelneri care te servesc dupa 2 ore si mancarea este rece, medici care gresesc diagnosticul... Aveti curajul si macar o zi pe saptamana alegeti sa faceti lucrurile ALTFEL, alegeti sa traiti constient ca fara sa va plangeti de nimic, evaluand situatia si trecand la actiune...c hiar daca actiunea implica efort si mici revolutii in sistem.
O sa va dau un exemplu si cu asta voi incheia: am intrat intr-o zi intr-o banca si o femeie foarte in varsta dorea sa scoata o suma modica pe care copii i-o trimisesera - un milion de lei (vechi). Functionara de la banca cu ton foarte ridicat, vorbind la persoana a II-a, ii spunea batranei sa completeze formularul, in timp ce batrana ii spunea ca nu vede si o ruga sa completeze ea cererea. Functionara nu a vrut nici in ruptul capului sa o ajute pe batrana invocand ca are un regulament intern care o impiedica sa o ajute. Atunci m-am oferit eu sa scriu formularul batranei, atragandu-i atentia functionarei ca e nepoliticoasa. Buuun, am completat cerea si am mers cu ea la functionara respectiva care nu a vrut sa o primeasca pe motiv ca nu e completata bine, am rugat-o sa imi explice ce anume am gresit si cum pot sa remediez si atunci functionara a inceput sa urle efectiv ca ea nu are timp sa se ocupe sa imi explice cum sa scriu, ca ea are si altele de facut. Moment in care batrana a inceput sa planga si eu, evident, m-am infuriat! Puteam sa aleg sa plec si sa povestesc toata viata ce servicii proaste sunt in Romania, dar nu am facut asta, am ales in schimb sa sun la Politie, la Protectia Consumatorului, la un post de televiziune, la o organizatie neguvernamentala si am facut o plangere scrisa la presedintele bancii.
Rezultatul a fost urmatorul: in afara faptului ca a fost subiect de stiri la ora de maxima audienta, eu am primit in scris raspuns de la presedintele bancii ca doamna respectiva, care, am aflat ulterior, era chiar directoarea agentiei a fost destituita, toti angajatii respectivei sucursale au fost trimisi la cursuri de relatii cu clientii. Organizatia neguvermentala a dat in judecata banca in numele batranei, s-au judecat ceva vreme si au castigat, iar batrana a primit din partea bancii suma 100 de milioane.
Si as putea sa va scriu in fiecare zi despre astfel de exemple prin care sa va arat ca se poate sa facem ca lucrurile sa fie ALTFEL...
Andra Ionescu
Preluat de le E-Altfel

Replica: Romania este si altfel! by Admin TTT (3950 mesaje), la 05-04-2006

Iti multumesc, Andrei pentru articolul postat. Este o opinie de foarte mult bun simt si este corecta.
Concret: Am strans gunoaiele din spatele blocului (geamul bucatariei mele priveste inspre acolo), am sapat si aranjat gradinita de sub fereastra mea (eu stau la etajul 1), ba am facut curatenie si in parculetul din fata blocului, iar o vecina de la un etaj superior (nu ma cunoaste pentru ca sunt mutata de curand) mi-a spus sa aduc si un cos de gunoi pentru parculetul de vizavi. I-am raspuns ca nu sunt de la Spatii verzi, sunt vecina de la etajul 1. Si-a retras imediat jumatatea de corp ce participase pana atunci la toate activitatile mele si nu am mai vazut-o. Daca ea nu a inteles ce trebuie facut, asta inseamna ca, in acest an, o sa stau cu mizeria sub fereastra? Evident ca nu! Si, iarasi evident, toata lumea o sa se bucure de parfumul si culoarea primulelor de seara.p
Pentru ca eu cred ca si noi si Romania putem fi ALTFEL!

Replica: E adevarat by cucos catalina (1632 mesaje), la 06-04-2006

ca Romania poate fi shi altfel, cu conditzia ca shi noi - oamenii ce o locuim, sa fim altfel. Nu este de ajuns sa ne lasam la mana celor ce ne promit un alt fel de viitor, din motivul ca vom intra in UE....sau in urma schimbului de experientza intre...sau incepand cu data de... sau datorita semnarii tratatului... Daca ashteptam, nimic nu vine pur shi simplu. Dar in loc sa ne unim pentru o idee constructiva, preferam sa plecam in alta tzara; in loc sa ne spunem parerea, cand suntem jignitzi sau ignoratzi, preferam sa tacem shi sa lasam pe altul sa ne apere cauza. Ne darama casa construita in loc nepermis?! Nu-i nimic! Inaltzam alta in loc alaturat, eventual - sa nu mai fie deasupra pamantului unde este ushor de observat, sapam un bordei in pamant. Shi uite asha, ii dam dreptate lui Cioran, care vede progresul cauza degradarii umane. Pai?! Dam inainte sau mergem inapoi? Ca de stat pe loc, nu prea se vede.

Replica: Am uitat, by cucos catalina (1632 mesaje), la 06-04-2006

sa postez...o postura!

Replica: Romania altfel, by Admin TTT (3950 mesaje), la 07-04-2006

Nasa mea mi-a spus odata ca nu este un om civilizat cel ce arunca gunoiul pe strada pentru ca nu il vede nimeni, ci cel ce constientizeaza ca fiecare lucru are locul lui. Iar atunci cand arunci gunoiul la cos o faci pentru ca este normal, nu pentru ca tocmai ai vazut ca te priveste cel ce trece pe langa tine.
Mi-a povestit o prietena ce a plecat sa-si vada fiica casatorita in Italia (intr-o localitate mica din nord) ca a vrut sa arunce toate gunoaiele la un loc, in tomberonul pentru gunoi de langa poarta (ascuns de ochii privitorilor din strada si, totusi, la indemana pentru proprietarii casei), dar ca a fost aspru mustruluita. Chiar de fiica! Aceasta i-a spus ca este obligatoriu sa selecteze gunoiul pe categorii (hartie, sticla, plastic si gunoi menajer) si sa le aseze in compartimentul tomberonului corect. Cand mama a vrut sa riposteze, fiica i-a raspuns ca nu vrea sa ajunga de rusine in comunitate si sa aiba discutii cu cei care ridica gunoiul.
Dupa amiaza, fiindca dorea sa ajute, prietena mea a luat furtunul si se pregatea sa spele masina. A vazut-o ginerele (italian) care a rugat-o sa renunte pentru ca apa nu poate fi folosita pentru spalat masina sau udat gradina decat dupa ora 21. Cand prietena mea a insistat spunand ca nu o vede nimeni, el i-a spus ca apa este a comunitatii si toata lumea respecta regulile acolo.
Mi se pare normal sa adaug faptul ca fiica prietenei mele locuieste singura (ea si sotul ei) pe acea proprietate si ca toata curtea este inconjurata de un gard ce nu lasa posibilitatea nici unui vecin sa priveasca inauntru.
Si atunci, singura explicatie pe care o gasesti la acest comportament este: RESPECTUL CIVIC!
Sa dea Domnul sa avem si noi parte!

Replica: Romania altfel! by Admin TTT (3950 mesaje), la 07-04-2006

Uite, cum as vrea eu sa arate Romania!

Replica: Corect! by cucos catalina (1632 mesaje), la 07-04-2006

Una din povetzele bunicului meu, era sa actzionez mereu, ca shi cum cineva m-ar privi, deshi sunt singura. Nu este greu, dimpotriva - la un moment dat devine ca o obsesie, ca cineva te urmareshte doar sa nu faci pasul greshit. Dar asta tzine de conshtiintza fiecaruia shi de sinceritatea fatza de noi inshine. Nu intzeleg, cum ne-am putea fura singuri caciula?!

Replica: Romania, altfel. by angela draganoiu (438 mesaje), la 26-04-2006

Buna ziua,

Am citit cu mare interes ceea ce s-a scris aici si vreau sa transmit felicitari tuturor celor care au scris articolele pe care le consider deosebit de interesante si pertinente.
Daca toti romanii ar gindi in felul acesta cu siguranta am putea trai intr-o tara frumoasa, asa cum este in realitate Romania: un colt de rai. Din nefericire toate incercarile se dovedesc a fi fara rezultat pentru ca sint foarte multi dintre noi care considera ca ceea ce nu este pe proprietatea lor, nu ii intereseaza in ciuda incercarilor de a le arata ca, de exemplu, sa arunci gunoaie pe strada este la fel de nociv pentru toata lumea inclusiv pentru perosana insasi, deoarece se creaza focare de infectie care ne pot afecta pe toti. In acest sens am exemplul vecinilor mei carora le-am arata lucrul asta in repetate rinduri insa nu tin cont si arunca peste geam tot ce au de aruncat, li s-a spus de amenzi insa nimic nu-i convinge. Si atunci stai si te intrebi oare unde o sa ajungem? Cum sa mai scoatem capul din gunoaiele pe care singuri le aruncam peste tot ? Ne uitam in gradina tarilor din Europa si ne minunam ,,ce curat este acolo, ce liniste! Si la noi de ce nu este asa?", dar nimeni nu se gindeste care este in fond cauza si se tot uita peste umar in curtea acestor tari unde regulile de convietuire intr-o comunitate si regulile impuse de guvernele respective sint respectate ad-literam pentru ca se dau amenzi usturatoare, ceea ce in Romania nu se aplica, si apoi te faci de ris in cadrul comunitatii; asta tine de orgoliu si onoare care din nefericire la noi a cam disparut si de aceea toate cite se intimpla; a sorta gunoaiele nici un incape vorba.
Mi-as dori ca romanii sa constientizeze ce fel de popor sint de oameni mindri si muncitori si curati si cinstiti. Oare se va intimpla asta vreodata?

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: