Acum este 30 Apr 2026, 05:47

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: De ce la fasole adaugam cimbru?
MesajScris: 14 Ian 2012, 22:43 
Neconectat

Nume forum:1
Zoica draga, cred ca nu trebuie sa te feresti atat de anumite alimente, cat sa vezi sub ce prezentare sunt si cum le combini. De exemplu, noi mancam paine, dar cautam sa fie din cea integrala, cu cereale. Nu mancam toate zilele paine, asa cum stii, aici se mananca in loc de paine, tortilla de faina de porumb, desi mie nu prea imi plac, dar au multa fibra.
In rest, caut ca la fiecare mancare sa servesc cate o salata, ceva proaspat, o rosie, un castravete, fructe etc. Aici este mai usor, datorita faptului ca se gasesc tot anul pe piata in forma proaspata. Cu toate acestea, aici lumea este foarte grasa, in special femeile si copiii, in mod sigur din cauza alimentatiei si a sedentarismului. Cu riscul de a parea xenofoba, femeile de aici nu sunt la fel de muncitoare ca romancele, sunt mai lenese si mai nepasatoare, mai ales fata de casa, de curatenie si mancare. Ma rog, parerea mea, nu mai aprofundez, caci ies din tema principala a acestui subiect, asta ca sa nu zic off-topic ( ma irita peste masura englezismele care au patruns adanc in limba romana).

Ce pot sa-ti spun, cred ca se poate manca bine, dar nu in portii foarte mari, nu dupa ce te infometezi mult timp (este contraproductiv pentru organism) si adaugand alimente proaspete in fiecare fel de mancare. Mai ales la noi in tara, se serveste ciorba, apoi mancarea gatita, apoi desert. Toate aceste combinatii duc la o ingrasare rapida, chiar daca mancarea respectiva este sanatoasa si bine gatita.

Te imbratisez cu drag, Zoica. Sa ai o zi excelenta!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 15 Ian 2012, 13:42 
Neconectat

Danuta, principiile tale sunt si principiile mele.
La noi nu exista mancare fara legume si obligatoriu salata (mai ales verde) la mancarurile la care se preteaza. Niciodata mancare prajita, ci doar calita usor (mai mult la aburi) cat sa se aureasca frumos. Eu ma feresc de paine, dar uneori imi mai prajesc o feliuta de paine neagra (pe care o fac eu in casa). Alteori mai mananc mamaliguta (la sarmalute, peste).
Pentru mine, ciorba este un fel de mancare. Apropo de portiile mici, eu daca am mancat o ciorba (doua polonice de zeama cu legume), nu mai pot manca si felul doi.
Deserturile, in marea lor majoritate, le fac din fructe, cu aluat putin si cu fructoza pe post de zahar (cand imi permit financiar pentru ca este cam scump).
La noi, toata familia este supla, genetic cred. Este drept ca facem multa miscare, mergem mult pe jos, doar cand avem greutate in maini (facem aprovizionarea), apelam la un mijloc de transport in comun.
Este adevarat ca noi romancele suntem obsedate de curatenie si nu ne stau picioarele toata ziua si cred ca si aceasta este miscare care ne face bine la trup si la minte (ma echilibreaza sa stiu ca am curatenie si ordine in casa).
Cred ca mexicanii si-au schimbat si modul de alimentatie. Daca retii, din toate imaginile ce ajungeau altadata la noi cu mexicanii, acestia erau micuti, dar supli.

Stiu ca sunt off-topic. Apropo de termen, eu il folosesc pentru ca off este atat de comun in Romania (de la toate electronicele importate, pana la mijloacele in comun) incat nu mi se mai pare neromanesc.

Cu mult drag te imbratisez si eu, atat pe tine, cat si pe flacaii tai si iti doresc forta de a ramane aceeasi persoana pozitiva.

Ieri am fost in vizita la niste prieteni ce ne-au invitat la un gratar si sosul pentru marinata la carnea de porc l-am facut eu si vreau sa-ti spun ca am adaugat cimbru. Au fost foarte incantati mesenii si nu au mintit pentru ca au mancat tot. Eu m-am multumit cu o scrumbie facuta in folie de aluminiu, tot la gratar.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 15 Ian 2012, 13:45 
Neconectat

Zoica, fiind ca ai adus topicul acesta cu fasole si cimbru, vreau sa te rog din inima sa lasi scris si o reteta pentru ciorba de fasole.
Marturisesc ca eu nu am gatit niciodata, am mancat-o doar, facuta de mama sau bunica. Cum ele acum nu pot face si mie mi-este dor de o astfel de ciorba, ma incumet sa o gatesc eu dupa reteta ta.

Iti multumesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 15 Ian 2012, 14:06 
Neconectat

Iunia, iti scriu eu reteta dupa care am facut chiar ieri bors de fasole si mi-a iesit cam cum imi amintesc eu gustul la bunica. Fasolele le-a luat mama din piata, cu o seara inainte le-a ales, spalat bine si le-a pus intr-un lighenas cu apa la inmuiat. A doua zi le-am pus pe toate la fiert in apa rece cu diverse legume. Cred ca le-a schimbat apa o data, cu apa fierbinte in care a continuat fierberea. Cand erau aproape fierte am luat o parte din cantitate si am pus-o deoparte pentru fasole prajita, restul le-am lasat in continuare in oala respectiva. Am mai adaugat legume (depinde de tine ce legume folosesti - eu am pus ceapa, ardei, morcov, etc., condimente. Cand am crezut eu ca este aproape gata, am adaugat doua-trei crengute de cimbru (eu am luat de la aprozar, uscat; cred ca gasesti si la piata), niste leustean si patrunjel verde. Leustean am folosit tot uscat, de la piata. Depinde de tine cat de aromat vrei sa fie, eu nu am pus chiar asa mult. Am mai dat cateva clocote si gata.

Daca fetele mai au si alte retete de bors de fasole, ar fi interesant sa le aflam.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 15 Ian 2012, 19:06 
Neconectat

Si eu folosesc cimbrul proaspat destul de mult la gatit. L-am folosit la calit ciupercile, de Craciun, cand am facut rulada de iepure cu ciuperci si pot spune ca a dat un gust deosebit.
Cand fac carne la aburi, la oala cu presiune, pun rozmarin si cimbru, alaturi de carne.
Astazi am facut pulpe de curcan, la cuptor, pe sare. Deoarece nu pun nimic pe pulpe, obisnuiesc sa aromatizez sarea si anume: pun hartia de copt in tava, rastorn sarea groasa, pun rozmarin si cimbru prin sare, iar pe locurile unde asez carnea, vars putin vin alb. Carnea o asez intotdeauna pe partea cu pielita, care nu se mananca dupa. Usor si sanatos!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 15 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: