Buna dimineata!
Eu am inceput bine aceasta saptamana, - de abia astept sa vina weekend-ul. Hi, hi, hi!
Monica, ma bucur sa vad ca veselia mea este molipsitoare.
Ralu, probabil ca intamplarea redata in scris nu ar avea nici un farmec sau inteles, dar sincer va spun ca daca filmam si urcam clipul pe youtube, intr-o saptamana ma imbogateam.
OK! Voi incerca totusi sa va aduc povestioara.
Dupa cum stiti, eu sunt in Luxembourg acum, unde traiul este de la foarte scump in sus. Prin urmare, alegem sa facem cumparaturile in Germania (la 50 km de aici) de la un magazin rusesc. O, da! Romanul locuieste in Luxembourg si face cumparaturile din Germania de la un magazin rusesc. Buna incalceala, dar romanul tot roman ramane si alege varianta cea mai eficienta pentru el.
Toate frumoase pana aici, dar la magazinul rusesc nu se vorbeste decat rusa si germana (pentru mine aceste doua limbi sunt un fel de chineza cu un alt dialect). Sambata, cand am fost la cumparaturi, sora mea a fost protagonista care a primit si o frumoasa porecla in urma intamplarii.
Am dorit sa cumparam carne tocata de porc, dar magazinul bine aprovizionat, avea si alte sortimente de carne tocata (vita, oaie, porc,- toate amestecate intre ele). Noi am vrut doar porc (deh, stiti voi ca
cea mai buna leguma a romanului este porcul). Si am cerut
porc. Caci porc se spune si la noi si la francezi, chiar si la englezi carnea de porc se traduce "pork", sa nu mai zic de turca, unde si acolo la porc se zice "pors" si era clar ca la acel market nu ceream sa cumparam masini . Doamna care urma sa ne serveasca, s-a uitat la noi a zambit si a inceput sa vorbeasca. Ce? Numai ea stie. Noi insistam pe o carne de porc in limbile stiute de noi, ea ne prezenta sortimentele de carne tocata in limbile cunoscute de ea. Cand am vazut ca nu ne intelegem sub nici o forma, am cerut
pig (=din limba engleza, porc). Dar nici asa nu a mers, iar noi totusi vroiam sa luam carnea de acolo (care in procente, este mai ieftina cu 30% fata de pretul din Luxembourg, iar daca mai prinzi si o oferta o poti cumpara si cu 50-60% mai ieftin). In fine, am discutat circa 5 minute cu doamna, ea in limba ei, noi in limba noastra. Cum nu ne-am putut intelege, am decis cu sora mea sa cumparam doar un kilogram de carne din cel mai ieftin sortiment (vedeam acasa ce era). Insa Dana (sora mea), nu s-a lasat balta si a inceput sa imite porcul, poate asa vanzatoarea intelegea ce dorim.
Guuiiiț! Guuuiiiț! si toate privirile din magazin s-au indreptat catre noi. Stiam ca am rasul colorat, dar nu m-am putut abtine si am rabufnit. Toti ceilalti au inceput sa rada de guițatul surorii mele, de rasul meu, cine stie?! Doamna vanzatoare se uita si ea la noi mirata parca si incepu sa rada, dar saraca nu stia ce vroiam sa facem noi acolo. Si daca Dana se punea in patru labe si guița, draga vanzatoare tot nu intelegea ca noi vroiam porc. Cert este ca imitarea porcului sau rasul meu a facut atent un alt operator (care ne-a mai servit in alte dati si deja stia ce vroiam noi). In final, s-a ocupat el de carnea noastra si am plecat fericite acasa, cu
guiț-guiț in amintiri.
In speranta ca nu v-am plictisit prea tare si v-am smuls un zambet de luni, va doresc o saptamana usoara.
Cu drag,
Onuta, m-am amuzat copios si mi-am adus aminte de o cunostiinta ce dupa primele zile petrecute in Franta, a mers la macelaria din cartier ca sa cumpere de ceea ce avea nevoie pentru o ciorba de burta. A dat o lupta asemanatoare cu macelarul, explicandu-i ca ea vroia des ongles de vache (ceea ce pentru ea era egal cu traducerea copite de vita/picior de vita) si ventre de vache (burta de vita!). Cand a vazut ca nu este inteleasa a trecut in spatele tejghelei si i-a atins burta macelarului pentru a se intelege corect cuvantul ventre, moment in care acesta, socotind-o probabil dusa cu pluta, si-a acoperit zona organelor genitale si a strigat pe cineva sa il ajute.
In final, vestitele ongles de vache au fost zarite in spatele galantarului, dar doamna nu a mai avut nici o sansa sa le indice ca a fost invitata afara din magazin.
Iti doresc zile frumoase in Luxembourg.