Acum este 27 Iul 2026, 12:22

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Broderie Richelieu?
MesajScris: 15 Oct 2009, 13:18 
Neconectat

Nume forum:1
Broderie Richelieu? by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 16-08-2008
Dar unde s-o vad si eu?

Replica: Probabil o vor introduce curand, Letitia. by Stefania Crudu (183 mesaje), la 16-08-2008
Mama mea a lucrat in tineretea ei broderie de acest tip.

Replica: Am gasit by Enache Mihaela-Ema (383 mesaje), la 16-08-2008
pe internet o imagine cu broderie Richelieu care mi se pare absolut superba. Daca modelele pe care le va propune Rogoblen pentru acest tip de broderie, vor fi la fel de frumoase, cred ca noile modele merita sa fie asteptate oricat.

Replica: Ema, modelul tau este frumos pentru panza Aida. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 16-08-2008
Se lucreaza in cruciulite. Broderia Richelieu arata asa:

Replica: Da, este vorba de by Frunza Nicoleta (3287 mesaje), la 17-08-2008
acest fel de broderie, Letitia. Am intrebat-o pe mama mea care in tinerete a lucrat broderie si mi-a spus ca este vorba de broderie sparta. Chiar astept cu nerabdare.

Replica: Letitia, by Raluca Popa (923 mesaje), la 03-09-2008
ai observat ca a aparut si la Rogoblen Broderia Richelieu? Eu am observat-o de aseara, insa nu am avut timp sa scriu. Mi se pare absolut minunata!

Replica: Am vazut si eu aseara. by Frunza Nicoleta (3287 mesaje), la 03-09-2008
Modelele sunt minunate. Dar oare sunt si instructiuni? Nu imi dau seama ce contine setul. Eu as incerca. Sa o intreb pe mama daca mai stie sa faca astfel de broderie si daca vrea sa ma invete. As incepe cu un model mic.

Replica: Imi plac multe din modelele propuse, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 03-09-2008
dar as vrea sa stiu: ce tip de panza este, ce culoare de ata, ce tip de ata (papiota sau ghem).
Eu am vazut tipul acesta de broderie lucrat la masina, dar stiu ca se lucreaza si manual.
Exista cineva care a lucrat tipul acesta de broderie? Cateva sfaturi ne-ar prinde bine.
Deci Gargaritelor, jos panzele de pe gherghef (Nea Costica are un cadru pentru fiecare!) si haideti sa spunem bun revenit in viata noastra broderiei Richelieu. Cred ca ar trebui sa incepem cu mileuri (denumirea pe care o adopta firma ma depaseste).

Replica: Sunt frumoase! by Adriana Nicuta (4598 mesaje), la 03-09-2008
Am si eu cateva mileuri acasa, dar cred ca nu prea este usor de lucrat. As incerca si eu, deci cine poate sa nu invete?

Replica: Eu am by Bica Nistor (1427 mesaje), la 03-09-2008
lucrat acest gen de broderie, careia noi ii spuneam pe atunci, broderie sparta.
Tehnica de atunci era urmatoarea: luai un material dens, alb si cu indigoul copiai modelul pe el. Modele circulau multe in aceasta epoca. Dupa copiere, incepeam sa lucram feston de jur imprejurul modelului. Dupa ce terminam de festonat, decupam (cu un forfecut special - foarte ascutit, numit hardanger), interspatiile dintre zonele festonate si apoi, acolo unde se creea golul, faceam bride pentru a prinde artistic partile libere. Uneori faceam painajanul, bride ce cuprindeau un cerc in mijloc. La urma, faceam feston pe margine, de jur imprejur. Spalam manual milieul sau tislafarul (cu liniuta sub s si cu caciula pe ultimul a), il apretam si il calcam cu o carpa umeda deasupra. Erau lucruri cu care ne mandream cu toatele. De cate ori ne vizitam, ne uitam sa vedem ce mai era nou pe masa, pe toaleta (locul cu oglinda, unde se tineau pieptenii si periile de par, parfumurile si cremele de fata), pe noptierele gazdei.
In ultimii ani, gaseam materiale in diverse culori si atunci imi cumparam pe crem sau roz-bej, iar festonul si bridele le realizam cu ata la culoare. Am incercat multe ate la feston, dar cea mai de efect era pe atunci moulineul Cap de pisica pentru ca avea un luciu placut. Pe de alta parte, nu dadea rau nici ata mata. Ii dadea lucrului o anume eleganta. Din pacate, nu mai am nici o mostra din ce am lucrat eu atunci. Pe rand, datorita uzurii s-au deteriorat sau s-au descusut bridele si asa am fost nevoita sa renunt la ele.

Replica: Bica mi-ai trezit nostalgii. by 0lteanu Emilia (587 mesaje), la 03-09-2008
Si eu am lucrat broderie asa cum povestesti tu. Lucram impreuna cu mama mea, - stii ca era si o competitie la lenjerii, fetele de perna brodate si chiar cearsafurile aveau broderie. Chiar astazi imi aminteam cu o prietena cat ne chinuiam sa le spalam si mai ales sa iasa albe stralucitoare si apoi apretate si calcate.
Oare tinerele de azi ar mai avea rabdare sa brodeze?
Modelele prezentate sunt foarte frumoase si mai ca m-ar tenta macar un mileu mai mititel.

Replica: Emilia, by Bica Nistor (1427 mesaje), la 03-09-2008
iti mai aduci aminte cum faceam apretarea? Cu amestecul acela de apa si faina, fiert pe care il diluam incet, incet in ligheanul in care urma sa apretam. Pentru cele ce nu au cum sa stie: operatiunea se facea cu rabdare pentru ca nu cumva sa cada in apa de apretat un cocolos de faina. Exista pericolul ca acesta sa se lipeasca de material si la calcat, incarca talpa de la fierul de calcat.
Acum, exista spray pentru apretat. Si pentru curatat talpa fierului exista sapunel special.

Dar tu, Emilia, mai tii minte cu ce faceam rufele alb-sinelii?

Replica: Letitia, by Doruletz Mic (1032 mesaje), la 03-09-2008
Tischlõufer (tişlaifăr) este cuvantul pentru genul acesta de lucru ce nu se preteaza pentru mijloc. Termenul vine din limba germana. Tot ceea ce se poate aseza pentru mijloc (al mesei, de exemplu) se numeste milieu. La noi i se mai spune si mileu, dar corecta ramane prima varianta pentru ca, de data aceasta, termenul este preluat din franceza si inseamna mijloc.

Bica, am vazut la bunica mea. Lua un cub cu o substanta albastra de la chimicale din piata. Se numea sineala si se folosea ca adaos in var pentru a da o nuanta frumoasa albului cu care varuiai. Bunica lua un pic din acest cub, il amesteca cu apa si apoi le punea la fiert. Amestecul il punea in ultima apa de clatit a rufelor albe, iar acestea capatau o nuanta azurie.
Si bunica folosea acelasi amestec (apa + faina) pentru apretat. Jupoanele de sub rochii erau apretate foarte tare, dar si cersafurile. Bietul meu bunic si tata, dupa ce purtau o camasa apretata astfel, aveau iritatii pe gat (!).

Replica: Dragele by Laura Brasoveanu (942 mesaje), la 03-09-2008
mele, desi nu am varsta bunicilor, eu sunt una dintre persoanele ce au folosit pe rand, drept apret, faina fiarta in apa si mai apoi, aracet diluat tot in apa. La inceputul casniciei eram ca tine, Oana. Totul trebuia sa straluceasca, sa fie totul facut ca la carte, sa am trei feluri de mancare plus desert, in frigider. In pachet intra obligatoriu si camasa sotului, apretata atat de bine incat statea dreapta, dar si lenjeria de pat. Pana intr-o zi in care sotul meu m-a rugat, umil, sa nu-i mai apretez camasile. Mi-a povestit ca nu a indrazit niciodata sa o roage acest lucru pe mama lui, dar in mine are incredere ca nu o sa ma supar. In inima mea m-am suparat pentru ca, gandeam eu, cum altfel ar fi inteles colegele lui ce nevasta gospodina are.
Mai tarziu a urmat o a doua rugaminte. Sa nu mai apretez lenjeria de pat pentru ca ii tine frig. Si aici am cedat, dar tot am ramas cu sufletul amarat pentru ca stiam ca mama-soacra, imi pipaia pe sub cuvertura, cersafurile, sa vada daca sunt apretate.
Astazi cand rememorez acele momente, imi dau seama cat de copila eram. Va dati seama cat timp as fi castigat pentru mine daca nu as fi apretat si mai apoi calcat, mormanele de lenjerii de pat si camasile barbatului?

Replica: Frumoase broderiile, by Cozea Rodica-Maria (693 mesaje), la 03-09-2008
propuse la "Modele noi", dar eu nu stiu cum se lucreaza. Oricum au trezit multe amintiri in randul Gargaritelor si odata cu ele am depanat in gand si mi-am reamintit si eu de vremuri trecute.

Replica: Bine v-am regasit, Gargaritelor! by Milos Cosmina Elena (688 mesaje), la 04-09-2008
Dupa o perioada in care am fost absenta de pe forum, astazi, cind fiica mea era conectata, nu am putut rezista tentatiei de a vedea ce mai este nou la Rogoblen: o multime de modele, care de care mai interesante, un nou mod de afisare al interventiilor pe forum, gargarite "vechi" si gargarite "noi".

Una dintre surprize a fost si partea cu broderia, care m-a facut curioasa din punctul de vedere al modului de lucru: este acea broderie care se lucreaza la masina de cusut?

Pe vremuri (inainte de `89) in zona noastra se lucra foarte multa broderie: gulere de camasi sau bluze brodate, alte articole de imbracaminte (la noi si portul popular are piese brodate), perne si lenjerie de pat, fete de masa. Este adevarat ca nu oricine putea face asta, pentru ca trebuia sa iti coordonezi bine mainile cu picioarele. Acum, aceasta indeletnicire s-a cam pierdut.

Admina, o rugaminte: ne lamuresti ce este cu broderia Richelieu?

O sa revin cu ceva fotografii imediat ce voi putea.

Replica: O, by Milos Cosmina Elena (688 mesaje), la 04-09-2008
fata de masuta.

Replica: Si detaliu. by Milos Cosmina Elena (688 mesaje), la 04-09-2008

Replica: Ce facem Ramona, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 05-09-2008
deschidem o noua lada pentru ca sunt atatea modele frumoase.
Oare numai cu gri sunt?

Replica: La by Maria Nistor (5039 mesaje), la 05-09-2008
acest capitol eu am lucrat acea broderie care se face cu masina de cusut. Se apreta cu aracet diluat in apa. Era o perioada cand se ducea in Polonia acest tip de broderie. Mai nou copiam modelul de la o fata de masa, mileu, etc. lucrate cu un tip de mina de creion si era usor de curatat. Modelul lucrat spalat, calcat, apretat se aseza pe masa, panza noua croita se aseza deasupra perfect dreapta si cu ajutorul prietenei mele care cu amandoua mainile tinea panza sa nu se miste treceam acea mina de creion destul de gros deasupra, iar modelul ramanea bine imprimat.

Replica: O by Maria Nistor (5039 mesaje), la 05-09-2008
imagine nu prea clara cu acest tip de broderie.

Replica: Bica, scuza-ma, by 0lteanu Emilia (587 mesaje), la 05-09-2008
ca n-am raspuns, dar ieri n-am intrat pe net. Nu despre sineala este vorba, - pe la mine asa-i ziceau. Cand a aparut aracetul, era deja un progres la apretare, - eu daca am doua fete, am calcat si apretat gulerase si mansete si fundite ani de zile. Gulerasele si mansetele erau neaparat brodate. Are dreptate Laura, cat timp am fi castigat pentru noi...

Replica: Un by Milos Cosmina Elena (688 mesaje), la 09-09-2008
cearsaf.

Replica: Si detaliu by Milos Cosmina Elena (688 mesaje), la 09-09-2008

Replica: Imi cer scuze pentru by Admin TTT (4020 mesaje), la 09-09-2008
lipsa de reactie la intrebarile voastre, dar asteptam si eu un raspuns la propriile-mi intrebari de la firma producatoare din Polonia. Se pare ca va cadea in sarcina noastra sa realizam instructiunile de lucru pentru aceste produse.
Postez mai jos o fotografie a panzei albe, imprimate si a atei albe, mouline, folosita la festonat marginile desenate. In spatiile ce urmeaza sa fie decupate, se va lucra brida.

Replica: Interesant, Monica. by Grigorita Carmen Laura Tereza (1265 mesaje), la 09-09-2008
Dar cred ca trebuie sa ne predai si lectii ca sa stim sa facem asa ceva. Mie, una, - imi plac foarte mult, dar nu stiu sa le fac.

Replica: Si pe mine, by Frunza Nicoleta (3287 mesaje), la 10-09-2008
ma intereseaza. Dar nu stiu de unde timp si pentru broderie. Eu s-ar putea sa am ajutor cu instructiunile. A zis mama ca ma ajuta cu ce isi mai aduce aminte. Chiar voi comanda un set de milieuri luna viitoare sa vad cum ma descurc.

Monica, astept cu nerabdare noi informatii de la tine.

Replica: Despre broderia hardanger stie cineva ceva? by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 19-09-2008
Sper ca am scris bine, dar ca sa fiu sigura atasez o imagine:

Replica: Letitia, by Cristina Sandu (144 mesaje), la 19-09-2008
cea expusa de tine este extra de frumoasa. Da, este broderie hardanger, dar nu stiu cum se lucreaza.

Nicoleta, iti explic eu, cu ajutorul mamei:
- rosu = feston;
- albastru: dupa festonare, se decupeaza cu forfecutul de hardanger, cu rabdare, in jurul festonului. In locul ramas, se fac bride ca la macrame care se leaga de festonul din cele doua parti opuse;
-ciclam: punct in urma acului;
Dupe ce se termina de lucrat, panza se spala incet, la mana, se apreteaza cu un apret foarte concentrat si se calca uda, cu o carpa curata, deasupra, incet ca sa nu se deformeze lucrul.
Este cam tot ce au spus fetele mai jos, dar cu imagine.

Replica: Pana ajung modelele mele, by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 19-09-2008
mi-am facut si eu temele.
Multumesc, Cristina. Multumiri si mamei tale si o completare.

Replica: Da, by Cristina Sandu (144 mesaje), la 19-09-2008
Letitia. Am chemat-o si pe mama si ea zice ca la tine este mai bine pentru ca atunci cand faci intai insailat pe marginile unde vei lucra feston, acesta iese mai bombat.

Replica: Broderie by Maria Nistor (5039 mesaje), la 28-09-2008

Replica: Maria, by Cristina Sandu (144 mesaje), la 28-09-2008
este atat de frumoasa broderia ta ca eu o sa scriu la TTT ca sa ne-o faca. Mai bifeaza cineva?

Replica: A primit cineva modelul de broderie? by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 05-10-2008

Replica: De ce, by Ileana Miroiu (818 mesaje), la 05-10-2008
Letitia? L-ai comandat si nu l-ai primit?

Replica: Da, Ileana si nu stiu ce se intampla. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 05-10-2008
La posta inca n-a ajuns. As vrea sa incerc si broderia, asa printre picaturi, si nu numai.

Replica: Voi ati by Doruletz Mic (1032 mesaje), la 09-10-2008
lucra iconita in Richelieu? Ca pe mine ma bate un gand...

Replica: Am primit kit-urile de broderie Richelieu. by Vasiliu Letitia (1516 mesaje), la 15-10-2008
Am fost placut surprinsa si de prezentare si de instuctiunile de folosire. Multumesc gargarite de la Rogoblen. A meritat asteptarea.
Interesanta ideea cu iconita dar, din cate stiu eu, firma TTT importa modelele de broderie deci, - sau convingem firma din Polonia sa faca modelul (sau poate chiar il au) sau poate incearca gargaritele noastre...

Replica: Rogoblen, by Silvia Agache (137 mesaje), la 15-10-2008
te rooog eu!
Imi place foarte mult si eu sa lucra-o pentru cineva foarte, foarte drag.
Pupici.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Broderie Richelieu?
MesajScris: 05 Ian 2014, 23:27 
Neconectat

Am citit cu atata placere dicutiile voastre si imi imaginam acele vremuri. Intr-adevar oamenii in general lucrau mai mult si erau mai obositi, dar mai sanatosi. Sarmanele femei care spalau manual. Evident ca si acum mai sunt cazuri, din pacate.
Broderiile sunt deosebite. Mi-ar placea si mie sa incerc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Broderie Richelieu?
MesajScris: 03 Feb 2014, 16:17 
Neconectat

Oksanna, cata dreptate ai.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum