Acum este 26 Iul 2026, 11:42

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Invataturi de suflet
MesajScris: 05 Aug 2010, 07:29 
Neconectat

Nume forum:1
18 septembrie 1949

...Daca afli tulburare in tine, cerceteaza-i cauza cu atentie. Te consideri rea si inutila; nu este neaparat cazul! Dar priveste-te: daca cineva ti-ar repeta aceste cuvinte ce ai simti?

Ti-e teama dupa moartea lui X. Asta vine din lipsa de simpatie pe care a avut-o ea fata de tine. Sfanta Biserica crede ca sufletele celor morti ratacesc trei zile in toate locurile prin care au trait; ti-a fost teama cand a venit la tine. Gandul mortii care te asteapta te inspaimanta. Fara indoiala, este cumplit sa mori. "Teama de moarte este proprie tuturor oamenilor", scrie Sfantul Ioan Scararul. Dar disperarea si acedia sunt de la vrajmasul! Nu-i asculta insinuarile! Citeste in Pateric sfaturile staretilor anonimi, la capitolul 126.

Teologii ortodocsi au spus-o foarte clar: spiritismul este un fenomen diabolic. Sfantul Apostol Pavel a spus: "satana insusi se preface ca inger al luminii" (2 Cor. 11,14). In sfaturile acelorasi stareti, citeste capitolele 134, 135, 136, 110 si 158 care trateaza despre aparitile dracesti sub forma de ingeri.

Cum ai putea crede ca iti apare X? Este o amagire draceasca evidenta. Daca satan apare sub forma Mantuitorului, a ingerilor si a sfintilor, asta inseamna ca poate lua si alte forme; dar nu poate in nici un chip sa reprezinte Crucea. Citeste raspunsul 416 in scrisorile Sfantului Varsanufie.

Dumnezeu sa te apere,copila ea!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 06 Aug 2010, 09:00 
Neconectat

13 august 1949

Multumita lui Dumnezeu ma aflu sanatos. Tu insa ai din cand in cand dureri de cap. Ce poti face decat sa te supui voii lui Dumnezeu? Nici o boala nu vine fara voia Lui.

Ai vazut cum dragul tau X s-a dovedit las; este totusi un militar. Acesti oameni sunt considerati cei mai curajosi. Totusi, fara credinta in Dumnezeu, nu exista curaj, caci omul este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Daca exista atei curajosi, curajul lor nu este natural, ci maladiv, nascut din disperare, mandrie si vanitate. Dumnezeu sa-i lumineze!

Dumnezeu sa-ti dea sanatate si sa te pazeasca! Staruie in rugaciune; chiar daca nu esti atenta, straduieste-te sa te rogi!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Aug 2010, 07:42 
Neconectat

15 mai 1950 - sotiei unui eretic

Cu adevarat, Hristos a inviat!

Am primit scrisoarea ta din 13 mai; am citit-o si am plans de bucurie. Slava Domnului, te-ai linistit si Domnul te-a invrednicit sa te impartasesti cu Sfintele Taine ale lui Hristos. De aceea ti-am simti disperarea pe care o incercai.

Raspund acum la intrebarile din cea de-a doua scrisoare. Straduieste-te sa fii credincioasa sotului tau, nu-l insela si asculta-l in toate, mai putin in ceea ce priveste Ortodoxia! Nu trebuie sa discuti cu el probleme religioase; insa daca el le abordeaza, raspunde ce stii dupa ce te-ai rugat mai inainte in suflet lui Dumnezeu. Lamureste-l printr-o viata crestineasca virtuoasa, nu prin cuvinte! Nu-l obliga sa mearga la biserica. Daca doreste, acesta este alt lucru. Fii multumita si recunoscatoare sa te duci. Roaga-te numai pentru el, ca o copila: "Dumnezeule, mantuieste pe X, sotul meu, si fie-ti mila de el, pazeste-l si lumineaza-l". Lasa restul in seama milostivirii lui Dumnezeu si fii linistita! Dumnezeu sa te intelepteasca!

Fii intotdeauna buna si respectuoasa cu mama lui; daca iti spune ceva neplacut, rabda! Nu vorbi probleme religioase cu ea, altfel iti vei pierde pacea interioara. Nu lua hotarari la manie si fii scurta in conversatie. Sub influenta maniei pacatuim intodeauna si spunem lucruri nedrepte pe care le regretam mai tarziu. Imi aduc aminte cum erai atunci cand ai venit la Valaam; erai atunci o adolescenta de 15 ani!

Mi-ar placea sa vad cu cine semeni astazi; din pacate este imposibil. As dori o fotografie cu tine si cu sotul tau. Daca se poate, trimite-mi una! Imi va face o mare placere sa o privesc atata timp cat voi fi in viata.

Cat de usoara este astazi comunicarea prin scrisori datorita avionului! Distanta este asa de mare si curierul atat de iute. Ii multumesc calduros sotului tau pentru medicament. Nu a ajuns inca, dar sper sa il primesc curand. Transmite-i salutari cordiale si cele mai bune urari ale mele: Dumnezeu sa-i dea sanatate si reusita in treburile sale. Ce limba vorbiti voi acolo? El stie rusa?

Copila mea ma rog ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si cu dragoste in Hristos te pomenesc in rugaciunile mele pentru tine, cat si pe sotul tau si pe mama lui.

Dumnezeu sa va apere!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 08 Aug 2010, 07:07 
Neconectat

Ultima ta scrisoare m-a bucurat foarte mult! Imi scrii ca vei muri crestina. Si eu o doresc si ma rog sa fie asa. Roaga-te pentru sotul tau, dar nu-l cicali si nu-i cere sa devina ortodox. Prin sfaturile tale poti sa-l ranesti si sa-l indepartezi de la Ortodoxie. Roaga-te, lasa-te in voia lui Dumnezeu si incredinteaza restul milei Sale. Cum a fost examenul lui? Nu mai poti sa-ti aduci aminte chipul meu cand ai venit la Valaam! Eu mi-l aduc aminte foarte bine pe al tau, cat si de discutia si plimbarea noastra pe insula! Crede ca Dumnezeu exista, ca e o viata viitoare, ca nu exista sfarsit si ca sufletul e nemuritor - ca nu poate nici macar sa imbatraneasca! Vezi, am acum 77 de ani si ma simt tanar. Fiecare batran sau batranica ti-o va spune: sufletul vivifica trupul. Trupul este pamant si se intoarce in pamant, in vreme ce sufletul este de la Dumnezeu si se intoarce tot la El. Totusi, traind in lumea agitata, va este greu sa acceptati asemenea ganduri. Straduieste-te totusi sa crezi in Sfanta Scriptura!

Cat despre cantecele bisericii, da dovada de discernamant. Roaga-te si urmeaza-ti inspiratia inimii. Imi scrii de asemenea ca aveti slujbe minunate. Este bine deoarece, intr-o oarecare masura, asta inalta sufletul. Si noi avem acum slujbe inaltatoare; de sarbatori se intampla sa fie si cinsprezece preoti, invesmantati in cele mai frumoase straie. Finlandezii se arata foarte interesati de slujbele noastre.

In fotografie sotul tau arata foarte bine; se vede ca are suflet bun, caci chipul este oglinda sufletului. Tu insa nu arati prea bine: nu stiu de ce ti-ai strans buzele si n-am inteles ce ti-ai pus pe cap. M-am uitat chiar si cu lupa - fara succes. Nu-mi mai trimiteti medicamente contra durerilor de inima. Nu sunt chiar atat de bolnav pe cat crezi! In aceasta vara am lucrat, iar acum celebrez slujbele; raman chiar in fiecare zi in picioare de la inceput pana la sfarsit.

O mare multumire "ruseasca" pentru medicamentul impotriva reumatismului. Multi parinti il folosesc si va sunt recunoscatori.

Iarta-ma pentru intarzierea cu care iti raspund. Este adevarat, oamenii ce te inconjoara acum sunt diferiti. Dar ce altceva iti ramane de facut decat sa ai rabdare si sa te obisnuiesti astfel ca intelegerea sa domneasca acolo unde asta depinde de tine.

Dumnezeu in marea Lui dragoste sa va pazeasca!

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 09 Aug 2010, 12:51 
Neconectat

Invataturi ale Parintilor

Parintele Gherman din Stavrovuni

Este cu neputinta sa dobandesti rugaciunea adevarata, daca mai inainte nu ai parasit orice banuiala si cuget rau impotriva celorlalti.
Daca vrei sa inveti sa te rogi, mai intai inceteaza sa mai vorbesti mult. Apoi alunga si cea mai mica tulburare din viata ta.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 10 Aug 2010, 06:57 
Neconectat

Sfantul Marcu Ascetul

Orice savarsim fara de rugaciune si fara de nadejde in Dumnezeu, se dovedeste apoi a fi daunator si pieritor.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 11 Aug 2010, 06:07 
Neconectat

Avva Isidor

Iarta-ti fratele, ca si tu sa poti primi iertare.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 12 Aug 2010, 06:49 
Neconectat

Mitropolitul Filaret al Moscovei

Cel ce se cunoaste indeajuns si se judeca pe sine nu are vreme sa ii judece pe ceilalti.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 13 Aug 2010, 06:49 
Neconectat

Sfantul Isaac Sirul

Dumnezeu se bucura cand un om Ii daruieste o rugaciune inteleapta.

Sufletul nostru nu poate zamisli rod duhovnicesc daca inima nu este moarta pentru lume.

Fericit barbatul ce isi vede slabiciunea, caci cunoasterea aceasta i se face temelie, radacina si capatai fiecarui os. Caci de indata ce cineva intelege si isi simte cu adevarat slabiciunea, isi ingradeste slava desarta a sufletului care intuneca cugetul, si astfel dobandeste ocrotire.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 14 Aug 2010, 07:01 
Neconectat

Sfantul Arsenie din Paros

Lucreaza privegherea de sine. Si de voiesti sa fii castigat, tu si aproapele, priveste la greselile tale si nu la cele ale altora. Domnul ne spune: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati”, nu osanditi ca sa nu fiti osanditi. Iar Apostolul Pavel graieste: „Cine esti tu sa judeci pe sluga altuia?”

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 68 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: