Acum este 05 Iul 2026, 21:15

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Domnita Balasa
MesajScris: 07 Noi 2009, 17:39 
Neconectat

Nume forum:1
Domnita Balasa (n. 1693 - d. 1752).
A sasea fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu si a doamnei Marica. A fost casatorita, din anul 1708 cu Manolache Lambrino Rangabe, un grec din Constantinopol.
In martie 1714, in timp ce familia ii era arestata la Bucuresti, se afla impreuna cu sotul ei la Constantinopol pentru a peti pe fiica lui Antioh Cantemir pentru fratele sau Radu. De sarbatoarea Pastilor, dupa slujba pe care o ascultase la Patriarhie, a fost arestata si inchisa in inchisoarea femeilor Ceaus Emini de la Edicul, unde a fost batuta pentru a marturisi unde se gasesc averile familiei; tot acolo vor fi inchise mama si cumnata ei Anica, impreuna cu fiul acesteia, iar sotul, in inchisoarea debitorilor sultanului.
Dupa ce la 15 august tatal si fratii ei au fost decapitati. Domnita Balasa, impreuna cu doamna Marica si cumnata ei, au fost declarate roabe si internate in seraiul Sultanului.
Pentru ca nu s-a reusit sa se afle unde sunt ascunse averile, au fost inchise la Bostangibasa, unde au stat timp de sapte luni. Au reusit sa scape, dupa ce au fost rascumparate cu o mare suma de bani, luati cu o dobanda de 30% de la negustorii greci, dar marele vizir, la cererea noului domn al tarii Romanesti, stefan Cantacuzino, a hotarat surghiunirea lor pe tarmul Marii Negre, in Caucaz.
In urma zdrobitoarei infrangeri suferite de otomani in fata trupelor imperiale la Petrovaradin din 5 august 1716, au fost eliberate, in octombrie 1716, permitandu-li-se intoarcerea in tara.
A ridicat, impreuna cu sotul sau, in 1744, un lacas religios in memoria rudelor ucise la Constantinopol.
In 1750, zideste alaturi de prima ctitorie, folosita apoi ca paraclis, un al doilea lacas, in stilul traditional al bisericilor muntene, suficient de mare si incapatoare pentru multi credinciosi, cu hramul Inaltarea Domnului. In jurul bisericii s-a infiintat o scoala si un azil de batrani caruia, neavand copii, i-a lasat toata averea sa.
Aici a si fost inmormantata.

Am aflat ca va aprea o carte despre aceasta personalitate la Editura Meronia, curand.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Subiectul mesajului: Re: Domnita Balasa
MesajScris: 07 Noi 2009, 17:47 
Neconectat

Ce poveste trista. Chiar nu stiam...

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2009, 18:25 
Neconectat

Mona, eu sunt dependenta de astfel de lecturi si anume, vietile femeilor importante din istoria romaneasca.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 07 Noi 2009, 20:20 
Neconectat

Indiciu: joc cu litere (proverb, 3 cuvinte)
S R O A T R N M I T A P E M L U A E A .

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 08 Noi 2009, 09:04 
Neconectat

Acum multi ani (eram in scoala generala) aparea la nu stiu ce editura (cartile sunt in biblioteca mamei) colectia Femei Celebre. Femei care in timpuri diferite, in tari diferite, au influentat istoria sau nu. Dar au o poveste care merita spusa. Mama a cumparat cateva carti, vreo 10-11. Nu stiu daca in aceasta colectie au aparut si femeile celebre ale tarii noastre. Dar e o colectie interesanta.

Chiar nu am stiut povestea domnitei Balasa. Multumesc.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 08 Noi 2009, 13:29 
Neconectat

Adriana, eu cred ca este vorba de aceeasi editura mentionata de Cornelia.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: