Acum este 09 Mai 2026, 19:45

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 35 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4
  Versiune printabila Subiectul anterior | Urmatorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ajutor! Retete de post
MesajScris: 28 Noi 2010, 14:14 
Neconectat

Nume forum:1
Lin, la bunica din partea sotului, mea am auzit de julfa, nu cum ai scris tu.
Se face pentru Ajunul Craciunului si mai sunt numite "pelincile Domnului", asa cum zici.
Se foloseste canepa pisata pentru crema la care se adauga coaja diverse mirodenii.
Eu fac foi de pacinta simple din apa si faina pe care le usucam pe plita de la soba de la tara. Anul acesta nu voi mai ajunge la tara si trebuie sa reinventez. Probabil le voi usca la aragaz.
Eu nu stiu de unde vei mai lua tu canepa ca aceasta nu se mai cultiva prin gradinile oamenilor de frica de a nu le intra politia in curte cu acuzatia ca au canabis. Poate exista la Plafar?

Cum faceam eu cand pregateam turtele dupa reteta bunicii:
- spalam si usucam samanta de canepa intreaga in cuptor (nu o lasam sa se rumeneasca);
- bateam boabele in piua sau le rasneam cu rasnitza de cafea (prin anii '90 cand am intrat si eu in posesia unui astfel de obiect);
- le punem intr-un vas emailat si turnam apa calda (nu fierbinte) peste samanta pisata sau rasnita si spalam in ape multe pana ce zeama nu mai era alba;
- zeama de la spalatura o puneam intr-un tifon dat in doua ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin tifon, o puneam intr-o cratita pe care o puneam la fiert, la foc mic;
- adunam spuma de deasupra cu o paleta (de spuma) si o puneam in alt vas unde adaugam mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). Amestecand apoi cu un tel, toate aceste ingrediente, rezulta crema de julfa.

Turtele se fac simplu doar din faina cu apa caldutza si sare. Se intind foi subtiri care se coc deasupra plitei. Dupa coacere se pun la uscat. Apoi le asez pe un platou si pe fiecare foaie se unge cu julfa. Se repeta operatiunea pana se termina julfa.
Se lasa cam doua zile asa ca sa patrunda bine zeama julfei si aromele in turte.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 28 Noi 2010, 14:25 
Neconectat

Lin, in satul meu se foloseste la jufla ori canepa ori miez de nuca.

Mare atentie la samanta de canepa! Se alege cea coapta de cea verde (cea verde se arunca).

O intamplare petrecuta acum patru ani in urma, m-a facut pe mine si pe mama mea sa nu mai mancam turta de atunci. Nu am fost atente cu alegerea semintelor de canepa si am avut o mare problema in ziua aceea. Cred ca va imaginati despre ce a fost vorba, intrucat nu stiu daca pot spune pe forum starea pe care am avut-o.

Pupici si mult spor la prajituri.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 28 Noi 2010, 14:28 
Neconectat

Bica, turtele se pot coace pe dosul unei tavi in cuptor si trebuie sa fie foarte subtiri.
Asa fac si eu turtele cu julfa, doar ca le inmoi in apa dupa ce am luat julfa si se pot servi a doua zi.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

MesajScris: 28 Noi 2010, 19:07 
Neconectat

Rralluca, asa ma gandeam si eu.
Lin, eu am avut o surpriza neplacuta cu foile de placinta. Erau sarate si am stricat bunatate de nuca.
Sincer, eu folosesc nuca de foarte multi ani pentru ca lui Bicu ii este frica sa deguste din cele cu samanta de canepa.

Deea, am mai auzit de astfel de intamplari, incusiv de un caz terminat cu spital si deces. Pentru cine nu stie sa le prelucreze, nu recomand folosirea semintelor de canepa.

Sus
 Profil SEARCH_USER_POSTS 

Afiseaza mesajele de la anteriorul:  Sorteaza dupa  
Scrie un subiect nou Raspunde la subiect  [ 35 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4

Ora este UTC + 1 [ DST ]

Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum

Cautare dupa: